Olet varmaan ollut siinä tilanteessa. Joko osallisena tai sivustakatsojana.

Lapsi vetää totaaliraivarit kaupassa tai keskellä katua. Tyypillisiä ovat klassiset itkupotkuraivarit maassa maaten, mutta sitä näkee myös sitä, että lapsi huutaa vanhemmalle tai yrittää kenties lyödä tätä. Lelut ja lapaset saattavat saada kyytiä.

Melu riipii ulkopuolisen korvia ja saa vanhemman hienerityksen lisääntymään.

Riippumatta siitä, oletko se ulkopuolinen vai se vanhempi, saatatte ajatella samaa:

”Onpa surkea vanhempi, miksi se ei ole kasvattanut lastaan?!”

”Olenpa surkea vanhempi, miksi olen kasvattanut lapseni näin huonosti?!”

On itseasiassa aika erikoista, että me tapaamme ajatella näin.

Sillä yleensä näissä tilanteissa ei tosiaankaan ole kyse siitä, että lasta ei olisi kasvatettu. Vaan siitä, että lasta kasvatetaan justiinsa nyt.

Itkupotkuraivarit nimittäin todella usein johtuvat siitä, että vanhempi kieltää jotakin, ei suostu hankkimaan jotakin, muistuttaa säännöistä tai tekee jotain, mikä on välttämätöntä, mutta jota lapsi ei haluaisi tapahtuvan.

punaista ja keltaista työmaa-aidassa

Tyypillinenhän on se lapsen kiukkukohtaus namihyllyn edessä. Raivari iskee, koska vanhempi sanoo, että nyt me ei oteta karkkia. Mikä on siis täsmälleen se asia, mitä vanhemman pitääkin noin yhdeksänä kertana kymmenestä sanoa.

Toinen tavallinen tapaus on se, että lapsi kieltäytyy vaikkapa istumasta bussissa aloillaan tai lähtemästä puistosta kotiin. Huutoa seuraa, koska vanhempi tekee sitä mitä hänen pitääkin: käskee lasta tämän turvallisuuden tai muun hyvin perustellun syyn takia.

Joten hyvin usein on niin, että se julkisella paikalla kiukutteleva ja raivoava lapsi on lapsi, jota kasvatetaan. Ei suinkaan lapsi, jonka vanhemmat ovat lepsuja lusmuja, jotka eivät ole viitsineet kasvattaa lastaan…

Ja näissä tilanteissa olisi paljon enemmän apua ja hyötyä kaikille siitä, että jokainen meistä aikuisista muistaisi tämän. Silmienpyörittelyn ja tuhahtelun tai itsesyytösten sijaan kannattaisi muistaa, että lapsen raivo on seurausta siitä, että vanhempi on toiminut oikein.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.