Äitejä syyllistetään ihan kaikesta. On tuskin yhtäkään asiaa, minkä mammautunut ihminen voisi tehdä oikein. Nyt somessa on hermostuttu siitä, että eräs isä kutittaa vauvaansa ja äiti kuvaa sen videolle.

Vauvoja kun ei kuulemma saa kutittaa, sillä se on ”kidutusta”. Perustelut ovat oudot: vauva saa kutittamisesta änkytyksen ja vauva ei pidä kutittamisesta, mutta ei osaa puolustautua.

Ensinnäkin: vauvasta ei tule änkyttäjää sillä perusteella, että häntä on kutitettu. Väitteessä on yhtä paljon perää kuin siinä, että jos naamaa vääntelee, se jää sellaiseksi.

Toiseksi: vauvat ovat todella hyviä ilmaisemaan sen, että he eivät pidä jostakin. Vauvat itkevät pienestäkin epämukavuudesta juuri siksi, että he eivät vielä tiedä, mikä on vaarallista ja mikä ei. Jos kutitettava vauva ei itke ja näyttää iloiselta, häntä voi oikein mieluusti kutitella edelleen.

Jos taas vauva jotenkin ilmaisee, että kutittaminen on epämiellyttävää, kosketuksen voi vaihtaa vaikka silittelyyn. Kosketus on vauvalle elintärkeää ja kosketukseen perustuvat leikit ovat siksi oikein hyviä. Jos vauvaa haluaa naurattaa, esimerkiksi kurkistusleikit ovat heistä yleensä hauskoja.

Isompiakin lapsia saa kutittaa, heidän luvallaan tietysti. Kutittaminen on vanhemmista monesti hauskaa ja kiemurteleva lapsi suloinen, mutta jos lapsi sanoo että ei enää, lasta täytyy uskoa. Vaikka fyysiset leikit ovat hauskoja, lisäävät läheisyyttä ja kehittävät lasta, pienelläkin lapsella on valta päättää siitä, kuka häntä koskee ja miten.

Mutta niin kauan kuin kutituksen kohteena oleva, iästä riippumatta, tykkää kutittelusta, siitä ei ole mitään muuta kuin iloa kaikille!

P.S. Entä voiko vauvaa sylitellä liikaa?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Saako vauvaa kutittaa?”

  • Kutina sanoo:

    Kuinka moni aikuinen tykkää siitä että häntä kutitetaan? Joku kutittaa, eikä sitä pysty olemaan nauramatta vaikka tuntuukin ikävältä ja tahtoisi sen loppuvan. Nauraminen on refleksi, jota siinä tilanteessa ei voi itse hallita.
    Itse näin jo hyvin pienenä painajaisia kutittamisesta. Niissä näkymätön mörkö kutitteli minua, enkä päässyt pakoon. Omaa vauvaa en kutittele. On muitakin tapoja olla lähekkäin ja hauskuutella.