Mitä tehdään, jos toisella on lomaa, ja toisella ei? Pitääkö jäädä kotiin siksi, että kumppanilla ei ole mahdollisuutta matkustaa?

Päätetäänkö parisuhteessa kummankin matkat ja vastaavat aina yhdessä, vai saako reissupäätöksiä tehdä itsenäisesti kysymättä toiselta?

Miten pitäisi toimia, jos toisella on ystäviä reissuseuraksi, mutta toisella ei? Saako kaveriporukan kesken lähteä matkalle, jos toisella ei ole samaa mahdollisuutta?

Näitä kysymyksiä pohtii tämä nainen, joka haluaisi käyttää lomapäiviään ystävien kanssa reissaamiseen, mutta se harmittaa puolisoa:

”Minulla on ystäviä ja lomaa, miehellä ei. Kehtasin mainita aviomiehelleni, että olen harkinnut matkalle lähtemistä syksyllä ystävieni kanssa.

Ai miksikö? No siksi, että ystäväni ovat suunnitteleet porukalla ryhmämatkaa, joka sopisi minulle kohteen ja ajankohdan puolesta. Ja siksi, että minä olen kunnalla töissä ja minulla on 38 lomapäivää vuodessa toisin kuin miehellä. Tämän vuoksi minulla on aika paljon pitämättömiä lomapäiviä.


Kuva Yoann Boyer, ylin kuva Artem Bali.

Mutta suurin ongelma tässä ilmeisesti on se, että minulla ystäviä, jotka eivät ole mieheni ystäviä tai että minulla on ystäviä, jotka haluavat viettää kanssani aikaa.

Tässä tuli varmaankin pilattua koko alkamaisillaan olevan kesäloma. Näiden samojen ihmisten kanssa ole matkustanut aiemminkin, viettänyt lukuisia mökkiviikonloppuja ja joka ikisen pyhäin päivän viimeisen 10 vuoden aikana.

Minun mielestäni avioparilla ei tarvitse olla yhteiset ystävät vai tarvitseeko?”

Nimim. Fairytale

Burnout olikin mahdollisuus

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Miten teillä on nämä asiat ratkaistu? Oletko sinä se osapuoli, joka joutuu jäämään kotiin – harmittaako, ja miten selviät vaikkapa kateuden tunteiden kanssa? Tai oletko se reissaaja? Antaako toinen sinun mennä, vai seuraako siitä syyllistämistä ja mökötystä? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 38 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

38 vastausta artikkeliin “Saako ilman kumppania reissata ja lomailla?”

 • Matkailija sanoo:

  Saa ja pitää 😄

 • Uusrouva sanoo:

  Aikuisessa suhteessa toiselta ei ole pois, jos toisella on kivaa.
  Meidän uusperheessä on 7 lasta, ja ei ole ongelmaa toisen reissata omien kavereiden kanssa lapsiviikoillakaan. Toki molemmat pyrkivät aina järjestämään menot lapsettomille viikoille, mutta muillakin ihmisillä kuin meillä on elämää :).
  Mies käy ehkä harvemmin kuin minä, mutta kannustaa aina lähtemään, kun kerron suunnitelmista. Siksi onkin kiva palata kotiin, ja mies tykkää kun on iloinen rouva takaisin reissultaan.

 • Nimetön sanoo:

  Ilman kumppania saa reissata, mutta tässäkin kohtuus kaikessa.

  Miehelläni on ystävä, jonka vaimo ei tykkää niin paljon reissaamisesta ja jolla ei ole yhtä paljon lomaa kuin ystävällä. Mieheni tekee tämän ystävänsä kanssa viikon reissun joka talvi. Tämän lisäksi käyvät kesälläkin välillä lyhyemmällä reissulla ja vaputkin ovat usein menneet tämän ystävän kanssa jossain reissussa. Ystävä on jatkuvasti ehdottamassa jotain reissua miehelleni ja jos tämä suostuu, järjestää kaiken. Kun ystävä ehdotti miehelleni maailmanympärimatkaa ja mieheni siitä innostui, tuli minun rajani vastaan. Haluaisin itsekin maailmanympärysmatkalle. En halua parisuhdetta, joka on vain arkea ja ne elämän huippuhetket vietetään jossain muualla jossain muussa seurassa. Lisäksi meillä kummallakin on viisi viikkoa vuosilomaa ja rahaakin vain rajallisesti. Niistä pitää löytyä myös parisuhteelle aikaa ja rahaa. Ehkä sitten olin kauhea pirttihirmu, kun totesin, että jos maailman ympäri on matka, myös minä tulen mukaan.

  • Nimetön sanoo:

   Toki siis itse matkani maksaen. Tarkoitin, että jos humputtaa jo kaikki rahat ystävän kanssa ja sitten ei voi lähteä kumppanin kanssa enää reissuun sen takia, vaikka se kumppani haluaisi, niin pieleen mennään.

 • Yksvaan. sanoo:

  Kyllä saa, itse reissaan ihan yksinäni. Olen usein kuullut ulkopuolisilta olevani itsekäs kun jätän miehen ja lapsen kotiin ja reissaan pari päivää yksin. Se on vapauttavaa ja tarvitsen sitä. Toki mies myös reissaa ilman minua.

 • ZSilveri sanoo:

  Itse olen omassa suhteessa sitä mieltä, että jos toinen ei halua tai voi lähteä, niin kyllä sitä täytyy saada myös omia lomatoiveita toteuttaa. Oma mieheni viihtyy kotona hyvin, puuhailee kaikkea ja nikkaroi, itse tykkään välillä käydä esim kylpylöissä ja kerta vuoteen nyt ainakin ulkomailla. Koakaan en ole miestä ”jättänyt” taakseni, eli myös hän on aina ollut reissuille tervetullut, joskus tulee, joskus ei. Mutta missään nimessä ei ketään voi sanoa, että minä en lähde, etkä lähde sinäkään. Omasta mielestä toki olisi kyllä myös outoa jos toinen sanoisi että lähden reissuun ja vaikka voisit, et ole mukaan tervetullut.

 • Reppuliisa sanoo:

  Mielestäni osa lomista yhdessä ja osa yksin/omassa porukassa, jos siltä tuntuu. Ei aikuisen ihmisen menemisiä voi – eikä etenkään saa – rajoittaa itsekkäistä syistä. Ja jos vaikka vähän ketuttaakin se yksin jääminen, sen voi yrittää pitää omana tietonaan. Ainakin, jos arvostaa kumppaniaan ja toivoo tälle hyvää.

  Itselläni aina parhaat lomat kavereiden kanssa tai ihan yksin reissaten. Tosin olen ollut reppureissaaja aina, kiertänyt eri mantereet omillani, joten kaipuuni omiin lomiin ei tullut miehelle yllätyksenä.

 • Yksinkö aina sanoo:

  Mies ei halua lähteä minun kanssa mihinkään eikä ole edes ystäviä tai kavereita joiden kanssa voisi matkustella. Niin se on sitten yksin mentävä jos meinaa johonkin mennä. Miehelle se on kyllä ihan sama menekö tai olenko menemättä.

  • Nimetön sanoo:

   Olin kirjoittamassa, että vähän kade näille joilla on kumppani JA ystäviä, joiden kanssa reissata. Yksin ei ole niin kivaa, mutta minkäs teet. Yksin on metävä tai jäätävä kotiin ellei löydä matkakumppania mutta mistä?

   • Tara sanoo:

    Yksin mitä parhainta reissuseuraa. Lomalla ei tarvitse olla yksin, jos ei halua. Uusille ihmisille vaan juttelemaan. Vuosia reissasin yksin ja uusia ystäviä saanut matkoilta ☺️
    Jos kuuluu esim facebookkiin, helppo heittää löytyiskö reissuseuraa.