Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelut

Kaunis luontomme on parhaimmillaan, kun siitä pääsee viettämään läheistensä kanssa luonnonhelmaan raikkaan ilman ja rauhan äärelle. Linnunlaulu, tuoksuvat kukat, pensaat ja puut sekä solisevat purot luovat täydellisen miljöön perheretkelle tai ihan vain omalle retkelle. Ennen paikan päälle pääsyä on kuitenkin tärkeää valmistautua kunnolla retkeen ja kerrata luontoretken käytössäännöt huolellisesti lasten kanssa.

Metsähallitus on koonnut nettiin retkisääntöjen muistilistan, Retkietiketin, jota noudattamalla säilyttää luonnon ja ihmisten rauhan. Lapsia varten Ninka Reittu on kirjoittanut lasten satukirjan ”Myrsky ja Saana metsässä – retkietikettisatuja”. Sen voi lukea vaikka retkeä edeltävänä iltana lapselle iltasaduksi. Pdf-muotoinen versio kirjasta löytyy täältä. Huono Äiti arpoo 10 painettua satukirjaa kaikkien kommentin jättäneiden kesken – kerro kommentissa missä kansallispuistossa haluaisit käydä lasten kanssa retkellä, ja olet mukana!

Yleinen luonnon kunnioittaminen vie retkeilyssä jo pitkälle. Eläimiä ei tule häiritä eikä kasveja tuhota. Lemmikin kanssa ulkoilevien on tärkeä muistaa pitää lemmikit kytkettyinä.

Retkieväistä syntyy myös roskaa, joka täytyy kuljettaa takaisin jätepisteelle. Siksi onkin hyvä jo kotona pakata eväät niin, että takaisin tuotavaa roskaa olisi mahdollisimman vähän. Muut tärkeimmät seikat liittyvät erityisesti aikaan ja paikkaan. Retkeilijöiden tulee suosia merkittyjä reittejä ja tehdä tuli sekä majoittua ainoastaan niille tarkoitetuilla paikoilla. Esimerkiksi lintujen pesintäalueet ja -ajat voivat vaikuttaa sallittuihin liikkuma-alueisiin. Lisäksi ennen tulentekoa täytyy tarkistaa, että ei ole metsä- tai ruohikkopalovaroitus voimassa.

Nyt kun on pakkauslista koottu ja retkisäännöt mielessä, niin ei muuta kuin luontoon retkelle ja yhdessäolosta nauttimaan!

Kokkimme Ilkka Lääveri teki superhelpot ohjeet retkieväille, jotka jokainen osaa!

Parsaa, tomaattia ja vuohenjuustoa nuotiolla

4 hengelle

1 puntti vihreää parsaa

1 rasia kirsikkatomaatteja

50 g kovaa vuohenjuustoa tai muuta kovaa juustoa

oliiviöljyä

suolaa, pippuria

lisäksi 8 siivua vaaleaa leipää

folio

Kannellinen rasia, lusikka

Huuhtele parsat ja leikkaa kannat pois. Revi foliosta 4 neliön muotoista palaa ja jaa parsat kunkin palan keskelle. Pilko kirsikka tomaatit neljään osaan ja jaa ne parsojen päälle. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Raasta lopuksi juusto raasteeksi vihannesten päälle. Kääri foliot tiiviisti tasaisiksi nyyteiksi tai taskuiksi. Pakkaa ne rasiaan, mihin on helppo laittaa folioroskat talteen ruokailun jälkeen. Sytytä nuotio sallitulla tulentekopaikalla vain, jos metsä- tai ruohikkopalovaroitus ei ole voimassa. Kun nuotiossa alkaa olla hiillosta laita folionyytit nuotioon ja anna kypsyä 5 minuuttia. Käännä nyytit ja anna kypsyä vielä 3 minuuttia. Ota nyytit nuotiosta ja anna pari minuuttia jäähtyä. Avaa nyytit ja nauti täyte leipien välissä. Ota retkelle lusikka mukaan niin voit täyttää leivät sen avulla. Pakkaa roskat rasiaan ja tarkista, että nuotio on sammunut, kun poistut tulentekopaikalta.

Banaania ja suklaata

4 kpl banaaneja

100 g tummaa suklaata

folioa

4 lusikkaa

Tässä helppo ja herkullinen nuotiolla valmistuva jälkiruoka. Tähän sopii hyvin myös jo hiukan enemmän kypsyneet banaanit. Kuori banaanista 1 kuori varovasti päältä, niin että se jää kuitenkin kiinni banaaniin. Tee veitsellä pitkittäinen viilto keskelle banaania. Täytä viiltokohta tummalla suklaalla. Aseta kuori takaisin banaanin päälle. Tee sama lopuille banaaneille. Kääri banaanit folioon ja pakkaa mukaan. Sytytä nuotio sallitulla tulentekopaikalla vain, jos metsä- tai ruohikkopalovaroitus ei ole voimassa. Kun nuotiossa alkaa olla hiillosta laita folioon käärityt banaanit nuotioon ja anna kypsyä 5 minuuttia. Käännä nyytit ja anna kypsyä vielä 3 minuuttia. Ota nyytit nuotiosta ja anna pari minuuttia jäähtyä. Avaa foliot ja poista valmiiksi kuorittu kuori banaanin päältä. nauti suoraan banaanin kuoresta lusikalla. Pakkaa roskat rasiaan, myös bioroskat ja tarkista, että nuotio on sammunut, kun poistut tulentekopaikalta.

Mitä mukaan?

On muutamia asioita, joiden unohtuessa voi koko retki mennä aivan mönkään. Ensimmäisenä ja aivan tärkeimpänä on säänmukainen pukeutuminen. Kukaan ei tahdo värjötellä kylmissään, jos sade tai tuuli pääsee yllättämään, saati sitten kuunnella muiden urputusta siitä, että reissu on tyhmä, koska on kylmä. Retkeily on ihanaa ja hyvä valmistautuminen takaa onnistuneen retken myös ruuhkavuosissa.

 

Viimeisenä muttei vähäisimpänä pitäisi retkelle lähtiessä muistaa ottaa mukaan muut turvallisen ja mukavan retken takaavat varusteet. Pieni ensiapulaukku, josta löytyisi nyt ainakin laastareita, haavan desinfiointiainetta ja sideharsoa, on hyvä ottaa mukaan. Lisäksi, jos aikoo yöksi lähteä retkelle, täytyy muistaa hygienia- sekä yöpymistarvikkeet. Näiden ohella ei luontoretkelle sitten tarvitakaan hirveästi muuta kuin reipasta mieltä sekä hyvää käytöstä luontoa ja muita retkeilijöitä kohtaan.

 

PS. Se arvonta:

Lasten kanssa retkeilyä varten Ninka Reittu on kirjoittanut lasten satukirjan ”Myrsky ja Saana metsässä – retkietikettisatuja”. Sen voi lukea vaikka retkeä edeltävänä iltana lapselle iltasaduksi.  Huono Äiti arpoo 10 painettua satukirjaa kaikkien kommentin jättäneiden kesken – kerro kommentissa missä kansallispuistossa haluaisit käydä lasten kanssa retkellä, ja olet mukana!

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. VOITTAJAT OVAT SAANEET SÄHKÖPOSTIA.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 54 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

54 vastausta artikkeliin “Retkimuistilista haltuun ja metsään!”