Stressaako? Kiristääkö vanne päätä? Onko vieterisi venähtänyt?

No kenelläpä ei!

Harva nykymaaimassa kokee olevansa kovin levännyt ja rento, ainakaan jatkuvasti. Työ, perhe, ihmissuhteet, uutiset, sosiaalinen media ja kaikki muu kuormittavat meitä melko lailla.

Moni etsiikin apua ohjatusta meditaatiosta ja meditaatiosovelluksista. Jos ne kokee toimiviksi, niiden käyttöä kannattaa jatkaa.

Mutta tutkijat löysivät vielä tehokkaamman keinon rentoutua. Ja mikä parasta, se on saatavilla kätevästi, helposti ja ilmaiseksi!

Ehkä arvasitkin jo: kyseessä on luonto.

Jos et pääse silloin luontoon kun tarvitset relaamista, kuuntele linnunlaulua. Tutkijat totesivat, että luonnossa äänitetyn linnunlaulun kuunteleminen osoittautui tehokkaammaksi keinoksi relata kuin meditaatiosovelluksen kuunteleminen.

Linnunlaulua voit kuunnella vaikkapa Youtubesta.

kanto ylhäältä kuvattuna

Tietysti aina parempi on, jos pääset oikeasti luontoon. Onneksi iso osa suomalaisista asuu sellaisessa paikassa, että luonnon ääniä pääsee kuuntelemaan helposti vaikka päivittäin.

Luonnossa liikkuessa ei ainoastaan rentoudu fiilisen tasolla, vaan luonnossa oleminen laskevat sykettä ja verenpainetta. Ja tähän ei tarvita paljoa aikaa: ”Viidessä minuutissa luonnon helmassa mieliala kohenee, ja 15–20 minuutissa elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee. On myös arvioitu, että jos viettää kaupungin viheralueilla vähintään viisi tuntia kuukaudessa tai vierailee kaksi, kolme kertaa kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla, henkinen hyvinvointi paranee merkittävästi.”, kerrotaan Metsähallituksen Metsä-sivustolla.

Luonnossa olemisen terveysvaikutukset ovatkin monelle tuttuja intuitiivisella tasolla. Sienestäminen, mökkeily ja luonnossa reippailu ovat monille rakkaita harrastuksia. Yksi syy suosioon on varmasti se, että luonnossa tulee hyvä olo.

Siitä huolimatta esimerkiksi luonnossa kävelyllä käyminen voi tuntua ”vähäiseltä”. Siihen saattaa suhtautua niin, että ei pidä sitä kovin hyödyllisenä tai ”tehokkaana”. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pieni kävely lähimetsikössä voi olla hyvinkin tärkeä terveysteko.

Jos siis tunnet itsesi stressaantuneeksi tai perheellä on veto loppu, kannattaa suunnata metsään tai muuten luontoon. Se ei vaadi mitään muuta kuin päätöksen mennä paikalle. Eikä vaadi jäsenmaksuja tai aikatauluja!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia