Helle pehmentää aivot – tai sitten ei. Joillain kuuma ilma näyttää lisäävän kekseliäisyyttä, kuten ruotsalaisella Susanne Perssonilla. Hän nimittäin rakensi miehensä kanssa viilentävän tuulettimen tavallisesta tuulettimesta ja kotoa löytyvistä tavaroista.

Tavallisen tuulettimen ongelmahan on se, että tuuletin pyörittää samaa kuumaa ilmaa ympäriinsä eikä varsinaisesti viilennä. Toki siitäkin on helteessä apua, mutta joskus sitä kaipaisi enemmän viilennystä.

Perssonit rakensivat näppärän viilentävän tuulettimen sangosta, juomapulloista, jäästä ja tavallisesta tuulettimesta.

Tarvitset ison sangon, jonka suuaukolle tuuletin sopii. Sangon tulee olla sen verran korkea, että sisälle mahtuu puolentoista litran juomapulloja pystyyn. Ohuehkot valkoiset muovisangot ovat sopivaa materiaalia. Ilman ulostuloaukoiksi tarvitset tavallisia juomapulloja, joista on leikattu pohja pois. Sankoon leikataan reiät pulloja varten, ja pullot asetetaan suistaan reikiin (ilman korkkia) niin että muodostuu ulosmenoaukkoja ilmalle.

Sangon sisälle asetetaan isoja juomapulloja, esimerkiksi 1,5 litraa, joiden sisälle on jäädytetty vettä.

Viimeiseksi asetetaan tuuletin sangon suulle ilman päällimmäistä suojaritilää niin, että tuuletin pyörittää ilmaa sangon sisällä. Näin tuuletin puhaltaa jäätyneiden pullojen viilentämää ilmaa ulos.

Katso video täältä.

Huom! Jos rakennat tällaisen tuulettimen, älä jätä sitä valvomatta. Tuulettimen käyttö vastoin sen varsinaista ohjetta ja ilman suojaritilää ei välttämättä ole turvallista. Arvioi itse riskin määrä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Rakenna itse viilentävä tuuletin!”

  • Paula sanoo:

    Testattu! Eilen illalla kypsyin totaalisesti tähän kuumuuteen. 10l ämpäri, meidän huono tehoinen tuuletin, poranterä ja kylmäkalleja, näistä koostui mun viritys. Eilen se ei toiminut, ei tehnyt eroa. Vika tuulettimessa? Liian pienissä rei’issä? Kylmäkalleissa? Vai mahtoiko olla kaikissa. Tänään suurensin rasiaporalla eilen pelkällä poranterällä käsin tehdyt reiät, vaihdoin lämpimät kylmäkallet jäädytettyihin vesipulloihin. Pistin virityksen makkariin, laitoin ikkunan ja oven kiinni. Hetken päästä ilma oli jo lupaavasti viilennyt. Mutta näin pienen ämpärin kanssa näyttäisi toimivan paremmin, kun on toisen tuulettimen edessä (ajattelematta näin sijoitettuna), ämpäriviritys lattialla ja toinen tuuletin pöydällä. Niin tai näin, näyttäisi jopa toimivan 😀