Paljain jaloin kävelemistä on jo pitkään pidetty lapsille hyödyllisenä ja kaikin puolin luonnollisena. Uuden tutkimuksen mukaan ilman kenkiä oleminen todella kannattaa.

Frontiers in Pediatrics -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan paljain jaloin käveleminen todellakin kehittää lapsen ja nuoren motorisia kykyjä. Tutkimus osoittaa, että paljain jaloin kävelleiden lasten tasapaino ja kyky hyppiä on selvästi parempi kuin kenkiä käyttäneiden. Syynä ovat biomekaaniset muutokset, jotka jaloissa tapahtuvat kun lapsi kävelee ilman kenkiä.

Tutkimuksessa vertailtiin pohjoissaksalaisia ja eteläafrikkalaisia lapsia. Saksalaislapset käyttivät kenkiä lähes koko ajan mutta afrikkalaislapset eivät. Lasten ja nuorten tuloksia vertailtiin tasapainossa, pikajuoksussa ja hyppäämisessä, ja pääasiassa ilman kenkiä eläneiden lasten tulokset olivat selvästi parempia varsinkin ikäryhmässä 6-10.

Juoksutestissä kenkiä käyttäneet lapset pärjäsivät paremmin, ja varsinkin kun juoksutesti tehtiin kengät jalassa. Tutkijoiden mukaan tämä saattoi johtua olosuhteista sekä käytetyistä kengistä.


Ylin kuva Danielle Macinnes.

Tutkimuksen loppupäätelmä oli, että paljasjaloin oleminen todellakin tukee keskeisten motoristen taitojen kehittymistä ja sitä kannattaisi siksi suosia.

Suomessa ei tietenkään voi olla ympäri vuoden ilman kenkiä, eikä varsinkaan kaupunkiolosuhteissa voi kesälläkään liikkua ilman kenkiä missä tahansa. Lapsia ja nuoria kannattaa silti kannustaa olemaan ilman jalkineita esimerkiksi omalla pihalla ja mökillä. Kotona suurin osa suomalaisista ei käytä kenkiä, ja lastenkin kannattaa olla sisällä paljain jaloin. Myös liikuntaharrastuksissa kannattaisi olla ilman kenkiä silloin kun se on mahdollista.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Kengät pois kesällä!”