Mitä somessa saa ja kannattaa jakaa? Onko tämä nykyinen meno, jossa parisuhdeongelmat ja lasten sairaudet ruoditaan julkisesti, valokuvilla höystettynä, mennyt jo liian pitkälle?

Kuka perheestä saa päättää, mitä sosiaalisessa mediassa elämästä näytetään? Äiti tai isä ehkä haluaa jakaa kaiken, mutta lapset voivat olla eri mieltä, viimeistään varttuessaan. Tai sitten kaikista on somessa niin paljon kuvia, että lopulta kukaan ei jaksa enää välittää… Helposti jaamme lapsistamme sellaisia kuvia ja juttuja, joita ei missään tapauksessa voisi kertoa toisesta aikuisesta ihmisestä. Julkaisisitko kuvia miehestäsi nukkumassa? Kylpemässä? Istumassa vessanpöntöllä? Oksentamassa ämpäriin vatsataudissa? Lapsistaan moni julkaisee.

Jaamme kuvia saadaksemme huomiota ja hyväksyntää, mutta kannattaako esimerkiksi vertaistukea parisuhdeongelmiin hakea omalla nimellä ja naamalla sosiaalisesta mediasta? Silloin tulee samalla kertoneeksi myös puolison ongelmista, vaikka ei olisi tarkoitus. Toisaalta ilman sosiaalisen median tarjoamaa vertaistukea olisimme monet aika yksin. Siellä usein ehdimme jutella, vaikka emme ehtisi elävässä elämässä tavata toisiamme.

Mihin se johtaa, kun koko elämä on somessa, miettii tämä äiti:

”Toinen kutsuu avoimuudeksi ja toinen huomion hakemiseksi, kun sosiaalisessa mediassa on esillä kaikkein yksityisimmätkin asiat. Toinen voi ajatella sen rohkeudeksi ja virkistäväksi realismiksi, kun pintaa ei siloitella ja murheet, sekä ongelmat ovat kaikkien nähtävillä. Toinen voi ajatella sen hämmentävänä, sivistymättömänä ja perheen muiden jäsenten yksityisyydensuojaa rikkovana.


Ylin kuva Pascal Mauerhofer.

Onko vanhemmalla oikeus jakaa sosiaalisessa mediassa myös muiden perheenjäsenten elämä? Saako lapsista jakaa söpöjä kuvia ja hassuja sattumuksia? Saako julkaista suuttumuksensa kun lapsi on mokannut, kun hän ottaa hermoon? Onko ok julkaista huolensa ehkä kuvina kun hän on sairaana, tai jopa sairaalassa? Entä sitten puolisosta? Saako näitä samoja asioita jakaa aikuisesta?

Kuinkas parisuhteen ongelmat? Onko puolisolla oikeus, vaikka pahasti loukattuna, kertoa sosiaalisessa mediassa kuinka pahasti toinen on mokannut? Ja sopiiko somessa raportoida kaikki mitä sen jälkeen perheessä tapahtuu? Missä kulkee muiden perheenjäsenten yksityisyyden raja ja kenellä on oikeus päättää siitä?

Myötätuntoa, huomiota, hyväksyntää ja joskus myös vertaistukea saa tietenkin tehokkaasti somessa ja muualla internetin syövereissä. Pitäisikö kuitenkin välillä pysähtyä miettimään syitä mistä tarve näiden etsimiseen juuri sieltä kumpuaa.

Onko tämä vain nykyaikaa vai puuttuuko silloin ihmisen elämästä oikeat, vastavuoroiset ihmissuhteet? Onko helpointa vain saada itse tarvitsemansa ja antaa muille vain silloin kun itselle sopii? Onko somesta ihmissuhteiden korvaajaksi?”

Nimim. Ihmiskunnasta huolestunut

Tämä keskustelunavaus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Pitääkö ihan kaikki jakaa?!”

  • Kokematon sanoo:

    Mitähän se tarkoittaa, kun mulla on instassa vain yksi kuva ja kommentointi. Harjoittelin, miten se tapahtuu, enkä tiedä miksi mitään sinne laittaisin.