Mitä somessa saa ja kannattaa jakaa? Onko tämä nykyinen meno, jossa parisuhdeongelmat ja lasten sairaudet ruoditaan julkisesti, valokuvilla höystettynä, mennyt jo liian pitkälle?

Kuka perheestä saa päättää, mitä sosiaalisessa mediassa elämästä näytetään? Äiti tai isä ehkä haluaa jakaa kaiken, mutta lapset voivat olla eri mieltä, viimeistään varttuessaan. Tai sitten kaikista on somessa niin paljon kuvia, että lopulta kukaan ei jaksa enää välittää… Helposti jaamme lapsistamme sellaisia kuvia ja juttuja, joita ei missään tapauksessa voisi kertoa toisesta aikuisesta ihmisestä. Julkaisisitko kuvia miehestäsi nukkumassa? Kylpemässä? Istumassa vessanpöntöllä? Oksentamassa ämpäriin vatsataudissa? Lapsistaan moni julkaisee.

Jaamme kuvia saadaksemme huomiota ja hyväksyntää, mutta kannattaako esimerkiksi vertaistukea parisuhdeongelmiin hakea omalla nimellä ja naamalla sosiaalisesta mediasta? Silloin tulee samalla kertoneeksi myös puolison ongelmista, vaikka ei olisi tarkoitus. Toisaalta ilman sosiaalisen median tarjoamaa vertaistukea olisimme monet aika yksin. Siellä usein ehdimme jutella, vaikka emme ehtisi elävässä elämässä tavata toisiamme.

Mihin se johtaa, kun koko elämä on somessa, miettii tämä äiti:

”Toinen kutsuu avoimuudeksi ja toinen huomion hakemiseksi, kun sosiaalisessa mediassa on esillä kaikkein yksityisimmätkin asiat. Toinen voi ajatella sen rohkeudeksi ja virkistäväksi realismiksi, kun pintaa ei siloitella ja murheet, sekä ongelmat ovat kaikkien nähtävillä. Toinen voi ajatella sen hämmentävänä, sivistymättömänä ja perheen muiden jäsenten yksityisyydensuojaa rikkovana.


Ylin kuva Pascal Mauerhofer.

Onko vanhemmalla oikeus jakaa sosiaalisessa mediassa myös muiden perheenjäsenten elämä? Saako lapsista jakaa söpöjä kuvia ja hassuja sattumuksia? Saako julkaista suuttumuksensa kun lapsi on mokannut, kun hän ottaa hermoon? Onko ok julkaista huolensa ehkä kuvina kun hän on sairaana, tai jopa sairaalassa? Entä sitten puolisosta? Saako näitä samoja asioita jakaa aikuisesta?

Kuinkas parisuhteen ongelmat? Onko puolisolla oikeus, vaikka pahasti loukattuna, kertoa sosiaalisessa mediassa kuinka pahasti toinen on mokannut? Ja sopiiko somessa raportoida kaikki mitä sen jälkeen perheessä tapahtuu? Missä kulkee muiden perheenjäsenten yksityisyyden raja ja kenellä on oikeus päättää siitä?

Myötätuntoa, huomiota, hyväksyntää ja joskus myös vertaistukea saa tietenkin tehokkaasti somessa ja muualla internetin syövereissä. Pitäisikö kuitenkin välillä pysähtyä miettimään syitä mistä tarve näiden etsimiseen juuri sieltä kumpuaa.

Onko tämä vain nykyaikaa vai puuttuuko silloin ihmisen elämästä oikeat, vastavuoroiset ihmissuhteet? Onko helpointa vain saada itse tarvitsemansa ja antaa muille vain silloin kun itselle sopii? Onko somesta ihmissuhteiden korvaajaksi?”

Nimim. Ihmiskunnasta huolestunut

Tämä keskustelunavaus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 13 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

13 vastausta artikkeliin “Pitääkö ihan kaikki jakaa?!”

 • Nimetön sanoo:

  Ah, kuinka raikas kirjoitus nykypäivänä. On mennyt liian pitkällä tuo yksityisten asioiden esiintuominen somessa varsinkin lasten osalta. Antakaa lapsille mahdollisuus olla lapsia ja suojelkaa heitä.

  • Nykyään selaan fiidissä näiden ohi sanoo:

   Kyllä! Säälin lapsia joiden vanhempi somessa toitottaa lapselle noloja asioita ja kuvia, samoin kaikki ruikutukset päivittäin oman elämän rankkuudesta lähinnä aiheuttaa kuvotusta. Eläinten tuhot tulee hyvänä kakkosena. Ei voi ku ihmetellä itsekseen miksi aikuinen valittaa somessa ”noro tuli käymään, lapset oksentaa sänkyyn, itse oksennan tähän ämpäriin, kuva vieressä kuivasta oksennuksesta 🤮 tai sit valitetaan ku on niiiiiin rankkaa ku lupasin viedä lapset aikaisin aamulla jonkin, enkä oo nukkunut koska purjopetteri päästi kissan karkuun ja etsin sitä koko yön, miksi vi***ssa lupaat viedä ne pennut johkin kun valitat siitä somessa kerran kuussa?! Parasta vielä saatesanat ”kun en opi, tai muistuttakaa mua seuraavan kerran kun suunnittelen, tai varoittakaa tai tai tai” mut kun somessa on niiiiin ihquu kun saa tuntemattomilta ihmisiltä niiiin paljon huomiota ❤️

 • Hanki elämä sanoo:

  Eikä siinä mitää että itse jakaa omia juttuja, mutta entäs ne nyksät tai muut jotka haluaa osallistua somessa toisten asioihin kirjoittamalla asioista joista ei kaikkea edes tiedä. Ottaa somessa julkisesti, asiantuntevasti kantaa asioihin, jotka ei kuulu millään tavalla hänelle.

  • AikUinen sanoo:

   Oletko katkera exäsi nyxille, kun noin kaihertaa jos kantaa ottavat? Somessa saa ottaa kukakin kantaa mihin haluaa, ei siihen tarvitse keltään lupia kysellä..

  • Nimetön sanoo:

   Eikö olisi sitten helpompi olla jakamatta sellaisia asioita someen johon joku voi ottaa kantaa?

   • AikUinen sanoo:

    Tämäpä juuri, someen kun jotain jaetaan, kuka tahansa silloin voi kantaa ottaa. En myöskään ymmärrä miksi jakaa asioita jotka eivät muille kuulu? Skinnari jotain huomion hakua kenties?

 • Anna sanoo:

  Itse teen instgramiin stooreja melkein joka päivä, tarkoituksena lähinnä olla kontaktissa muiden äitien ja sukulaisten ja lähipiirin kanssa. Mun mielestä normaalia vuorovaikutusta ihmisten kesken. Toivonkin että ne jotka ei tykkää, lakkaa seuraamasta, koska tarkotuksena on lähinnä vuorovaikutus ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Tyyliin: tämmöisen lapsi piiri tänään. Luontoaiheita yms. Ruuanlaittoa, kivoja meemejä.

  • Nimetön sanoo:

   Toi on ok rajatussa piirissä kun laittaa Instan näkymään vain niille keiden haluaa sen näkyvän.

 • Nimetön sanoo:

  Minusta jatkuva päivitys omasta elämästä on vain huomionhakua. Miksi maailma on mennytkin sellaiseksi, että joka asiasta pitää kertoa somessa. Ja jos ei saa tarpeeksi peukkuja, loukkaantuu. Aikuiset ihmiset viettää aikaa koko ajan luuri kiinni kädessä ja samalla lapsia moititaan liiallisesta puhelimen käytöstä. Pitäisikö katsoa peiliin? Elää voi ilman päivityksiäkin.

  • Jeps sanoo:

   Ehkä tietyillä ihmistyypeillä ei yksinkertaisesti ole oikeassa maailmassa ystäviä, täytyy sitten somessa saada huomiota keinolla millä hyvänsä 🙂

   • Nimetön sanoo:

    Mutta ei somekaverit ole välttis oikeita ystäviä vaan ainoastaan somekavereita

    • Jeps sanoo:

     Sepä, mutta niille somekavereille uppoaa kaikki ja saa sitä sääliä sekä sitä huomiota myös asioista joiden totuus on aivan toinen