Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta pienen pohdinnan:

”Kuinka usein viikossa/ kuukaudessa/ jne kuulet jonkun toisen ihmisen sanovan sinulle jotain kaunista? Tai nättiä, positiivista, jotain josta tulee hyvä mieli ja jonka jälkeen jaksaa taas puurtaa talven pimeydessä?

Miehet eivät parisuhteessa oman näkemykseni mukaan paljoakaan hellittelyjä jaa, ainakaan normiarjessa. Voipihan se toki olla niin, että minulla on ollut huonokäytöksisiä miehiä sitten?

Entäs yh-äidit? Kuka kehuu tai antaa arvostusta yksin puurtajalle? Se on aina eri asia kun toinen aikuinen sanoo, kuin että oma lapsi sanoisi, vaikka toki sekin kivalta tuntuu.

Missä on herrasmiehet, jotka puhuvat kivasti ja avaavat naisille oven? Onko heitä, vai katoavatko he sukupuuttoon pikkuhiljaa..?”

Moni nainen varmastikin kaipaa herrasmiehiä näinä aikoina. Olisi mukavaa kun toinen kohtelisi kauniisti, puhuisi nätisti ja olisi muutenkin kohtelias. Siitä huolimatta, että nainen saa oven itse auki ja takin itse päälle. Että tiedoksi vaan hyvät miehet: herrasmiesmäinen käytös ei ole koskaan poissa muodista!

Mutta tietenkin se on niin, että ihan jokainen haluaa kuulla kauniita sanoja ja tulla kohdelluksi kivasti. Se ei sukupuolta kysy.

Tässä kirjoittajan pohdinnassa on kyllä erinomaisen hyvä kysymys. Kuinka usein sinä kuulet kauniita sanoja? Entä kuinka usein sanot niitä?

Voi olla, että vastaat kumpaankin kysymykseen, että aivan liian harvoin.

Mitäs jos muutetaan se yhdessä? Tähän synkkään vuodenaikaan todellakin kaivataan kaikki mahdollinen piristys, ja mikäs olisi sen mukavampaa kuin kuulla pieni tai vähän isompikin kohteliaisuus. Ja jos ei itse kuule yhtäkään, voi aina sanoa niitä. Myös siitä tulee hyvä mieli!

tähtisadetikulla kirjoitettu teksti love
Kuva Brigitte Tohm, ylin kuva Steve Halama.

Näin opit kehumaan:

Kohteliaisuuksia voi sanoa ihan kenelle tahansa. Kotona on helpointa aloittaa. Jos ketään muuta ei ole paikalla tai asut yksin, aloita kehumalla itseäsi peilin edessä. Tai edes ääneen!

Lemmikille varmasti vuodatatkin hellittelysanoja, kenties myös lapselle. Ehkä varovasti voisi puolisollekin sanoa, että hän on aika ihana.

Kadullakin voi aloittaa lemmikeistä. Jokainen ulkoiluttaja ilahtuu siitä, kun sanot että voi miten söpö sun koira on.

Kun rohkeutta karttuu, voi alkaa kehumaan myös vieraita ihmisiä. Vaikka moni ilahtuu siitä, että saa kuulla olevansa kaunis tai komea, on kuitenkin parempi kehua jotain muuta kuin ulkonäköä. Ulkonäkö on monille arka paikka, ja sen kehumisen saattaa tulkita väärin. Toki jos tarkoituksenasi on vilpitön ilahduttaminen ja ihailu, osaat varmaankin muotoilla sanasi ystävällisellä tavalla ahdistavan sijaan.

Tuntemattomalle ihmiselle voi kehua esimerkiksi tämän takkia tai laukkua. Jos olet huolissasi siitä, että vieras tulkitsee tarkoituksesi väärin, sano kehusi, toivota kivaa päivää ja poistu paikalta. Näin vieras ei joudu pohtimaan aiotko tupata väkisin seuraan.

Jos haluat kehua ulkonäköä, parhaimpia ovat sellaiset kehut, jotka eivät kohdistu vartaloon tai yhteen ruumiinosaan vaan kokonaisuuteen. Esimerkiksi ”näytät säteilevältä”, ”näytät onnelliselta”, ”ihailen tyylitajuasi”, ”nuo värit pukevat sinua”.

Omalle rakkaalle on tietysti kiva sanoa, että hänellä on upea vartalo ja lumoavat silmät. Mitä läheisempi suhde, sitä intiimimpiä asioita voi kehua, ja romanttisissa suhteissa ulkonäölläkin on väliä. Muista, että sekä aikuisia että lapsia kannattaa kehua vaihtelevasti. Lapsi voi olla sekä suloinen että rohkea, ja aikuinen voi olla sekä kaunis että älykäs.

Hyviä kehuja ovat esimerkiksi:

– Oi miten mukava nähdä sinua!

– Sinun kanssasi on niin kiva olla.

– Olet niin hauska.

– Fiksusti sanottu.

– Arvostan näkemystäsi.

– Olet lämmin ihminen.

– Kiitos kun olet elämässäni.

Keksi itse lisää ja pistä kehu kiertoon! Kyllä se kummasti piristää niin kehujaa kuin kehun saajaakin!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Piristetään pimeää aikaa: pistä kehu kiertämään!”

  • Päivi sanoo:

    Yritys hyvä kymmenen mutta kun elämä potkii pääähän todenteolla, niin siinä ei paljon tsempit auta. Kääntävät vain veistä haavassa ja saavat olon entistä pahemmaksi. Mitä itse kukin olisi valmis tekemään, ettei lähimmäinen tappaisi itseään?