Oletko aina vähän huonompi kuin puolisosi ex? Onko eksä kauniimpi, fiksumpi ja lempeämpi? Onko eksällä parempi tyylitaju ja kroppa? Varmaan hän on myös ihana äiti ja upea ihminen, jota anoppikin lämmöllä muistelee?

Jos puolisosi eksän haamu kummittelee suhteessanne jatkuvasti, ja jättää sinut varjoonsa, kärsit rebekkasyndroomasta.

Rebekka-syndrooman nimi tulee Daphne du Maurierin romaanista Rebekka, jossa nuori nainen suostuu vaimoksi leskeksi jääneelle miehelle. Miehen entisen vaimon, Rebekan, muisto varjostaa suhdetta. Uusi vaimo uskoo, manipuloinnin seurauksena, että hän ei ole millään tavalla kuolleen vaimon veroinen. Hän on vakuuttunut, että mies ei ole koskaan rakastanut häntä, vaan on yhä Rebekan pauloissa. Rebekka-syndrooma vaivaa silloin, jos uusi puoliso uskoo olevansa edeltäjäänsä huonompi ja kärsii asiasta.

Yleensä uusi puoliso haluaa kaivaa eksästä esiin kaiken mahdollisen. Hän tonkii sosiaalisen median tilit, kuuntelee korvat höröllä ja tuijottaa edellisen liiton hääkuvia. Tiedon kaivaminen eksästä sekä tuntuu pahalta että palkitsee. Nyksän toiveena voi olla löytää jotakin kamalaa ja raskauttavaa, todisteita siitä, että eksä olikin hirviö kaunotarnaamionsa takana.

Jos kärsit rebekkasyndroomasta, tilanne voi olla joko todellinen niin, että puolisosi ja tämän lähipiiri vertaa sinua eksään ja hokee eksän paremmuutta. Tai sitten se voi olla kuviteltu, jolloin uskosi eksän paremmuudesta sinuun verrattuna piinaa itseäsi, vaikka sille ei olisikaan perusteita.


Kuva Carolina Heza, ylin kuva Christian Fregnan.

Varsin tyypillisesti rebekkasyndrooma vaivaa, jos puoliso on leski. Suru ja kaipaus saa helposti nostamaan edesmenneen pyhimyksen asemaan, jolloin kukaan yhä elossa oleva ihminen ei häntä voi päihittää. Ongelma voi kuitenkin rassata myös uusperhekuviossa, tai missä tahansa suhteessa, jota ennen on seurusteltu muidenkin kanssa.

Jotkut eksät ovat tietysti oikeastikin hyvännäköisiä, mukavia ja fiksuja. Ei ole mikään ihme, jos tällöin tuntee alemmuudentuntoa. Pieni harmistus ja mustasukkaisuus on ihan tavallista. Rebekkasyndrooman puolelle mennään, jos ajatukset alkavat olla kovasti häiritseviä, tuskaa aiheuttavia ja elämään vaikuttavia.

Rebekkasyndrooma saattaa olla yllättävän yleinen. Mustasukkaisuus, kateus ja jopa viha puolison eksää kohtaan on häpeällinen tunne, josta ei hirveästi huudella. Silti kyseessä voi olla ilmiö, joka vaikuttaa monien ihmisten, parien ja perheiden elämään.


Kuva Freestocks.org.

Briteissä on perustettu järjestö, British Second Wives Club, jonka tarkoituksena on tarjota tukea uusille puolisoille. Järjestössä on satoja jäseniä. Niistä jäsenistä, jotka ovat menneet naimisiin lesken kanssa, 78% kertoo jäävänsä kuolleen puolison varjoon. 63% kertoi, että ympäristö ei hyväksy heitä uudeksi puolisoksi.

Rebekkasyndroomaa saattaa pahentaa se, että sosiologien mukaan eronneet ja leskeksi jääneet naiset yleensä etsivät uutta rakkautta. Miehet samassa tilanteessa taas etsivät jotakuta, joka saisi heidän elämänsä taas takaisin raiteilleen. Jos nainen tajuaa, että mies etsi vain jotakuta puolisoksi ja hän itse kaipasi suurta rakkautta, voi vertailu eksään helposti vallata mielen. Eksää mies on oikeasti rakastanut, ja kenties itse on vain korvike. Ehkä miehen tunteet eivät ole lainkaan aitoja?

Vertailutilanteesta voi tehdä entistä tukalamman se, että monesti varsinkin miehillä uusi puoliso muistuttaa ulkonäöllisesti edellistä. Jos mies on vieläpä päätynyt uuteen suhteeseen tai avioliittoon hyvin nopeasti, mikä ei ole lainkaan poikkeuksellista, voi nainen miettiä, että onko meitä suhteessa kaksi vai kolme. Me, ja eksän haamu.

Puolison eksän stalkkaamisen lisäksi rebekkasyndrooma voi aiheuttaa kaikenlaista kitkaa. Syndroomasta kärsivä saattaa olla vihamielinen ja hankala puolisonsa eksää kohtaan, mikä tietysti vaikuttaa negatiivisesti uusperhekuvioon. Tai uusi pari voi jäädä vaille ympäristön tukea, jos muut kokevat, että uusi puoliso ei yllä ”Rebekan” tasolle.


Kuva Victoria Heath.

Kuulostaako tutulta? Jos huomaat kärsiväsi rebekkasyndroomasta, toimi näin:

– Hyväksy se, että puolisollasi on ollut elämä ennen sinua.

– Muista, että sinullakin on ollut elämää ennen puolisoasi. Kenties olet kokenut syvää rakkautta ja yhteenkuuluvuutta ja mieletöntä seksiä? Se on normaalia, että ihmisellä on historia.

– Kateutesi johtuu siitä, että koet eksän uhkaksi. Sitä hän hyvin harvoin oikeasti on. Eksät ovat eksiä syystä.

– Muista, että oli puolisosi ja eksän rakkaustarina miten huikea tahansa, se on menneisyyttä. Menneisyyttä ei saa takaisin vaikka mitä tekisi. Puolisosi on sinun kanssasi nyt.


Kuva Artem Bali.

– Huomaa, että kateus ja mustasukkaisuus vaikuttavat tunteisiisi. Jos katsot puolisosi eksän kuvaa, et näe sitä neutraalisti. Näet kuvassa typerän rumiluksen tai lempeän kaunottaren, joista kumpikaan ei ole kuin osa totuutta. Näet sen, mitä tunteesi heijastavat.

– Stalkkaaminen on koukuttavaa, mutta mieti mitä oikeastaan saat siitä? Tuskin mitään muuta kuin pahaa mieltä. Muista se aina, kun tekee mieli mennä kaivamaan puolison eksän instagramia.

– Jos et pysty lopettamaan puolison eksän vatvomista, mieti mikä sinut ajaa siihen? Koetko olevasi arvoton? Pelkäätkö suhteenne puolesta? Puhu peloistasi puolisollesi ja tarvittaessa ammattiauttajalle.

– Jos ongelma on se, että muut eivät pidä sinua eksän veroisena, muista että todennäköisesti he eivät halua pahaa. Tilanne on heillekin uusi, ja eksä on ehkä tunnettu vuosikymmeniä. Jos joku puhuu sinulle rumasti tai loukkaavasti, tahallaan tai tahattomasti, sano suoraan että se tuntuu sinusta pahalta. Jos se ei auta, on ehkä parempi vaihtaa seuraa.

Lähteet 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Piinaako sinuakin rebekkasyndrooma? Näin pääset siitä eroon!”

  • Kristalli sanoo:

    Onko se sitten käänteinen Rebekka vai mikä, kun elin itse miehen kanssa liitossa vajaa 10 vuotta. Päivääkään ei mennyt ettei minua puheissa nostettu jalustalle ja exää morkattu. Kaikin mahdollisin tavoin. Äly,kroppa,luonne..kaikki oli exällä pielessä ja minussa täydellistä. No, eroon päädyin, mm siksi että koin sen jatkuvan negatiivisuuden ja exäsä jauhamisen että suhteessamme oli kolme. Hyvin pian eroni jälkeen hänelle tuli uusi nainen kuvioon. Samalla sekunnilla minusta tuli se ruma,tyhmä,petollinen,paska jne.. ja siitä ihan ensimmäisestä exästä pyhimys. Sääliksi käy tätä nykyhetkistä viimeistä, sen lisäksi että huima ikäero on myös kulttuuriero. Toivon tyttöraukan puolesta että ihan samanlaista paskaa ei hän joudu kuuntelemaan