Ah pildevaivat! Tarinat kertovat joidenkin truttaavan ainokaiseensa piimää truutalla, pääosa pilden omistajista turvautuu hoitohin, joita saa apteekista. Tässä Annin varoittava esimerkki siitä, kuinkas sitten kävikään:

”Luin Huonon Äidin kirjoituksen pimppivaivoista. No, kutiaahan se. Joskus enemmän, joskus vähemmän, toisinaan hetken verran jopa ei lainkaan. Maitohappokapseli, hmm… Helppoa ja mukavaa. Apteekissa osui silmiin emättimeen sujautettava tabletti. Todellinen täsmätuote. Ei muuta kuin pilleri illalla pimppiin ja vaikutusta odottamaan.

Seuraavana päivänä ei ehkä kutissut. Sen sijaan oli ilmestynyt ihan uusi harmi. Olin tepastellut kaupungilla valtava valkoinen läikkä mustien housujeni haaroissa. Maitohappo ei suinkaan imeytynyt yöllä limakalvoihin, vaan valui kuohuina ulos noustuani pystyasentoon. Käytäpä näitä sitten kymmenen päivän kuurina.”

Anni

Kuva: Jean Gerber

Ja se alkuperäinen juttu, joka tavallaan oli tähän kaikkeen syyllinen, on tässä:

Kaikilla naisilla on pimppi. Joskus sitä kutittaa. Joskus sillä ihanalla tavalla, joskus sitten ei niin mukavasti. Toisinaan kirveleekin ja onhan noita vaivoja. Virtsatieinfektio, hiivatulehdus, yyh. Mutta mitä niitä syitä sitten voi olla ja mitä asialle tehdä?

Pimppi vaivaa, koska:

Olet nainen: Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion eli kavereiden kesken VTI:n elämänsä aikana. Ihan peri… eiku pimpistä! Pääsääntöisesti syyttää voi bakteereita, jotka nousevat virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja aiheuttavat sitten tulehduksen.

Olet uudessa seksisuhteessa (tai vanhassa, mutta uudelleen kukkaan puhjenneessa ömmh tuota kuinka todennäköistä…): Sekstailu altistaa virtsatieinfektiolle. Kaverit kertovat, että uuden partnerin kanssa niitä tulee noin mutu-tuntumalla helpommin kuin vanhan. Johtuuko sitten jostain uusista pöpöistä vaiko vaan siitä, että uusi leikkikaveri, enemmän leikkejä.

Olet antibioottikuurilla: Niin, ensin joku rasittava tauti, johon antibioottikuuri ja sitten kaupan päälle hiivatulehdus. Jättekiva! Kivoin pimppiduo on tietenkin ärhäkkä VTI ja oikein napakka hiivis. On ihanaa olla nainen.

Olet raskaana/synnytät/imetät: Yhtä nestetasapainon, hormonien, eritteiden ja minkä vielä heittelehtemistä koko aika. Ei ihme jos pimppiä rassaa, siis muulloinkin kuin synnytyksen ponnistusvaiheessa. Pelkästään raskaana oleminen altistaa hiivatulehduksille.

Olet lomalla: Paitsi että lomailu voi aiheuttaa yhtäkkistä sekstailun lisääntymistä, saattavat ulkomaanreissujen vieraat bakteerikannat horjuttaa suoliston normaalien bakteerien tasapainoa. Sitten kun suolisto pragailee, alkaa pimppia kutittaa. Hiiva, tuo paras matkaseuralainen on saapunut kohteeseen.

Syöt lähinnä sokeria: Mitä ihmettä, eikö se olekaan kokonaisvaltaisesti suositeltava ruokavalio?

Käytät stringejä: Suosi puuvillaisia mummiksia ja öisin mennään kommandona! Stringien persnaru kun saattaa kuljettaa bakteereita eestaas. Siitä ei pimppi tykkää ja tulehdusriski on korkea.

Et osaa pyyhkiä: Lapsetkin sen tietävät. Pyllyn bakteerit kuuluvat pyllyyn, siksi sitä ei kaivella ja pyyhkimissuunta on aina edestä taaksepäin. Eipä käsisuihkun käyttökään pahaa tee, mutta saippuaa ja muita vahvoja pesunesteitä kannattaa käyttää harvakseltaan, ettei ylipese tavaraansa.

Uit tai kylvet paljon: Vedessä lilliminen tai liikkuminen saattaa laukaista joillakin ihmisillä virtsatieinfektion. Epäreilua, mutta totta.

Olet vaihdevuosien kourissa: Muutenkin ihan riittävän rasittavaa. Mutta että pimppikin vielä! Vaihdevuodet heikentävät limakalvoja – VTI-riski kasvaa.

Olet mies: Eiku! Siis! Juu ei pimppivaivoja, paitsi välillisesti, mutta kyllä se voi virtsatieinfektio iskeä mieheenkin. Varsinkin jos on eturauhasen liikakasvua.

Bonusvaiva: Pahanhajuinen pissa. Ei aina indikoi tulehdusta, varsinkaan parsa-aikaan, mutta ei se kiva juttu ole.

Jos tuntemukset ovat lieviä, eivätkä tuntuisi vaativan lääkärireissua, jonkinlainen self help -kokeilu voi olla paikoillaan. Kannattaa self helpiin ottaa oppia Annin kertomuksesta ;).

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Piimää pildeen”

  • AilaKaarina sanoo:

    Se mitä kiireessäni ehdin näitä lukea, en voi kun sanoa, että ihanan raikasta tekstiä. Halit Huonoille Äideille ♥.