”Hei sinulla on mukava ja helppo työ saat olla kotona lasten kanssa… Työ on mukavaa, mutta monelta unohtuu että meitä velvoittavat aivan samat asiat, kuin päiväkoteja.Tämä on kuultu usein, mutta monelta unohtuu että se ei ole vain hengailua ja leikkiä kotona.

Meiltä vaaditaan paljon ja se työ suunnitteluineen tehdään yksin, teidän lapsille.

Ote perhepäivähoitajan arjesta.

6.30 kello soi, tsekkaus puhelimesta, ketään ei ole ilmoitettu sairaaksi ja kaikki tulossa sovittuun aikaan.
6.45 kahvi ja oma aamupala
7.00 omien lasten herättelyä, ja aamupalan valmistus, pihan hiekoitus ja lumityöt
7.30 ensimmäiset saapuvat hoitoon, käsien pesu ja suoraan aamupalalle
8.00 vessatukset pienille, koululaiset matkaan. Palapelejä/leikkiä/piirtämistä kun viimeinenkin valmis, lounaan valmistelu tässä samalla
9.00 seuraavat tulevat, aamun porukka valmisteltu ulos lähtöön
9-1030/11.00 pihalla
N. 11.00 lounas
12.00 mennessä vessatukset ja valmiina lepäämään
12.30 satu loppuu, hyvällä tuurilla tässä välissä pääsee itse vessaan ja kahville. Jos kaikki nukkuvat.
13.00 välipala valmiiksi, koululaisia odotellaan takaisin… Pikkuhiljaa heräillään
14.00 viimeistään kaikki hereillä ja pöydän ääressä
14.30 leikkiä/askartelua sisällä
15.00 ulos, josta lapset haetaan kotiin
16.30 viimeinenkin haettu, nyt siivoomaan ja tiskaamaan jne. Valmistelut seuraavaa päivää varten
17.30 työpäivä ohi päivällinen perheelle, harrastukset,ja muut iltapuuhat.
18.00 viesti, yskiikö x tänään
19.15 viesti, huomenna haetaankin tuntia aiemmin, voisiko nukkua päikkärit aiemmin
19.30 viesti unohtuiko villasukat sinne
20.30 viesti yskii enemmän, ei ehkä tulekaan huomenna
22.00 täysi hiljaisuus talossa, aikaa suunnitella tulevan viikon lounaat, välipalat, ohjelmaa, askarteluja…
22.30 viesti villasukat löytyi autosta
22.45 viesti annettiin hunajaa, annatko ennen päiväunille menoa, nukkuu paremmin

23.00 Oma pää tyynyyn

Tämän lisäksi toki kaupunki vaatii raporttia ja vaikka mitä paperia täytettäväksi.
Päässä pyörii, suositukset ruoasta ja liikunnasta. Median käyttö, numerot kirjaimet, kynäote, puheen kehitys, motoriikka, käden taidot, juhlapäivät jne…

Mutta tällaista rentoa hengailua tämä on, ei puutu mielensä pahoittajia, itkua, naurua, ikävää, syliä, halia…

Anteeksi, jos en jaksa vapaalla vastata kysymyksiisi tai ottaa yhtään vierasta lasta leikkimään meille…

Ei jaksa välttämättä omatkaan lapset, he jakavat kuitenkin äidin, oman kodin ja lelut monen muun lapsen kanssa aina arkisin.”

Terveisin perhepäivähoitaja

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 38 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

38 vastausta artikkeliin “Perhepäivähoitaja avautuu”

 • Nimetön sanoo:

  Ollenkaan väheksymättä perhepäivähoitajia, mutta minulla sattui lapsena olemaan ei niin hyvä hoitaja. Tai no, ehkä se hoitaja olisi ollut ihan ok. Mutta hänellä oli pikkuisen vanhempi tytär, joka kiusasi kaikkia ja oli todella inhottava äidilleen. Hän kiroili äidilleen, huusi ja sai aina haluamansa läpi. Jos joku ei siis onnistu oman lapsen kasvatuksessa, niin älkää jooko ottako muita lapsia sinne vielä lisäksi… Oli kamalat lapsuusvuodet siellä. Ja tällä en ollenkaan yritä sanoa, että edes suurin osa olisi huonoja. Mutta ikävä kyllä niitä huonoja mahtuu myös mukaan.

 • Dagmamma sanoo:

  Niin tuttua. Lisäksi vielä vasukeskustelut, seminaarit, koulutukset, kauppareissut, lakanapyykit ja lisäsiivoukset varsinkin näin korona-aikana, puhumattakaan siitä jos ryhmässä kihomatoja, täitä, oksennustautia… Palkka pitäis nousta reilusti. Tsemppiä täältä toiselta pphlta!

 • Nykyään lapsi päiväkodissa sanoo:

  Listalta unohtui mainita joka viikkoiset työntasauspäivät + lomat aina kaikkien hiihto-syys-kesä-joululomien ym. aikaan samaan aikaan, jolloin hoitolapset varahoidossa riepoteltuna ympäri ämpäri. Harvassa työssä tällä tavalla saa lomia pitää, monessakin työssä työaika on aivan sama kuin tässä.

  • PPH Mia 😃 sanoo:

   Pieni korjaus, yleistämisen vuoksi.

   Tasoittamispäivät ovat työaikalaissakin määrätyn työajan ylittäviä työtunteja, joita kaikki kunnat eivät suostu maksamaan rahana. Eri kunnat pitävät eripituisia jaksoja, jonka aikana kertyneet tunnit tasoitetaan (meillä 8 viikkoa) eli eivät ole varsinaista lomaa, vaan jo tehtyä työtä.

   Toinen asia, että kaikki hoitajat eivät myöskään voi/saa olla kaikkina mainitsemiesi ajanjaksoilla lomilla.
   Itse esim. En ole ollut kertaakaan lomilla samaan aikaan koulujen lomien kanssa (poikkeus kesä ja joulu). Tämäkin on varmasti kunta kohtaista, miten monta hoitajaa sekä sijaishoidon tilanteesta määräytyvä asia.
   Muistaa pitää että joudumme pitämään työkokoukset, koulutukset yms illalla vielä työpäivän jälkeen, näistäkin kertyy työtunteja, joita pidämme sitten sovitusti pois. Nämä työtunnit eivät välttämättä näy perheille.

   Meidän kunnassa on kesäajan (4viikkoa) sekä jouluajan (1viikko) varhaiskasvatusta jolloin kaikki lapset sijoitetaan samaan yksikköön, ei siis riepottelua ympäriinsä. Tämäkin on Etukäteen perheille ilmoitettu yksikkö. Tällöin on myös muut päiväkodit sekä ryhmäperhepäiväkodit suljettu, meidän perhepäivähoitajien lisäksi.

   Meidän kunnalla ja meidän pienalueella on hyvä tilanne, että lapset siirtyvät samaan paikkaan varahoitoon yhtenä pienryhmänä, vain harvoin ”joutuvat” toissijaiseksi määrättyyn paikkaan. Ihanaa on myös että me hoitajat käymme ja näemme näitä varahoitopaikkoja sekä hoitajia, että myös perheet ovat käyneet tutustumassa näihin. Meillä on yli 20 vuotta siitä kun lapsia vietiin eri hoitajille oman lapsiryhmän lisäksi ja ikinä ei tiedetty missä oli tilaa.
   Onneksi tämäkin asia on mennyt eteenpäin. Vain paha epidemia saattaa sotkea sovittuja hoitopaikkoja.
   Perhepäivähoito on paljon enemmän kuin ennen vanhaan.

   Tulipa tästä pitkä korjaus … 😅

  • Ypph sanoo:

   Vanha keskustelu, mut pakko kommentoida …yli 10v yksityisenä perhepäivähoitajana…
   Lomaa 4 vk kesällä ja ehkä viikko joulun tienoilla.
   Ei niitä vapaita kaikilla ole…työaikalaki tosiaan määrittelee ne kunnallisen pph.n vapaat vaikka moni mieluummin ottaisi ylityökorvaukset

 • Itepähän olet valinnut sanoo:

  Ammatinvalintakysymys

 • Pph joka tykkää työstään sanoo:

  Olen perhepäivähoitaja ja kokemusta on myös päiväkodin puolelta. Kyllä ainakin itse koen, että tämä työ on ”helpompaa” perhepäivähoitajana kuin päiväkodissa lastenhoitajana. Vaikka palkka onkin paljon pienempi mitä päiväkodissa saisi lastenhoitajana niin mielestäni tämä työ kotona lasten kanssa on silti paljon mukavempaa kuin päiväkodissa. Toki tehtävää on enemmän ja työpäivät pitemmät kun ensimmäinen tulee jo 5.50 ja viimeinen lähtee 16.30, mutta kertyypähän sitten myös vapaita nuosta ylimenevistä tunneista. Samoin omat lapset saavat olla pienenä osana ryhmää, vaikka niistä ei palkkaa saakkaan, mutta saavat olla kotona ennen eskaria eikä tarvitse kuskata heitä hoidossa. Kodinhoidolliset työt, lumityöt jne joutuisi tekemään joka tapauksessa vaikka olisi missä töissä, tässä työssä voi niitä tehdä myös työaikana ja esimerkiksi päiväuni aikana voi hyödyntää jos on jotain omia töitä tehtävänä (pyykkäys, siivous, lumityöt jne).

 • Ossi sanoo:

  Niin siis en ajattele,että huonoa työtä,minun äitini rakasti sitä hommaa ja jokaista lasta,joka oli hoidossa,äitini muistaa vieläkin jokaisen hoitolapsen,useimmat aikuisia nyt.mä tykkäsin myös,kun oli muidenkin lapsia kotona,teininä välillä laskin mäkeä hoitolasten kanssa,takapihalle tulee mäki yms.

 • Ossi sanoo:

  Iso kunnioitus perhepäivähoitajille!mun äiti oli myös perhepäivähoitaja,vaihtoi päiväkotihommiin,kun olin jotain 14-15v.oli aina 2-4vai5lasta,eri ikäisiä.on siinä iso työ,kun omat ja toisten lapset ja koti pitää olla koko ajan sopiva pikkulapsille,nuorin oli alle 2v.

 • Nipsu sanoo:

  Olen työskennellyt sairaalassa, hoivakodeissa sekä päiväkodissa. Koulutukseltani lastenhoitaja sekä sairaanhoitaja. En alkuunkaan ymmärrä näitä negatiivissävytteisiä purnauksia ja ulostuloja. Jos oma työ ei miellytä niin sitten vaan uutta tulille.
  Perhepäivähoitajana toimiessani olen oppinut että työmäärää kyllä on, mutta työ on mitä ihaninta ja toivon ettei ikinä tarvitse tätä vaihtaa. Työpäivän aikana ehdin tekemään varmasti lasten kanssa sen mitä tavoitteena on varhaiskasvatuksessa tehdä. Ainoa miinus se että suunnittelu jää monesti omalle ajalle. Olisi hienoa jos saisi sumplittua työajat siten että jäisi viikossa työaikaa myös suunnittelulle, vaikka siten että lapset haettaisiin ajoissa, mutta ei perheiltä mitenkään voi vaatia sitä että vaikka joka maanantai hakisivat lapsensa hieman ajoissa.

  • PPH Mia sanoo:

   Ja taas pieni korjaus, että näin meillä …

   Meidän kunnassa kun iltaisin teen lasten yksilölliset varhaiskasvatuskeskustelut & täytän varjaiskasvatussuunnitelman, ryhmävasun kirjaaminen ja päivittäminen sekä toimintanäkyväksi toimintakalenterin tekeminen vanhemmille ja itselleni, ovat hyvitetyksi tulevia työtunteja. Meillä on kaavakkeet ja paperit tietokeneen takana, niin en kerkeisi ajatuksen kanssa niitä edes täyttämään. Kirjaan tietysti havainnot/ajatukset/ideat vihkoon tai ”vasuseinään” post-it-lapulla jotta muistan ne sitten kirjaamis tilanteessa.
   Aina tietysti jää juttuja omalle ajalle, mutta näin pääsääntöisesti.