Hei sinulla on mukava ja helppo työ saat olla kotona lasten kanssa… Työ on mukavaa, mutta monelta unohtuu että meitä velvoittavat aivan samat asiat, kuin päiväkoteja.Tämä on kuultu usein, mutta monelta unohtuu että se ei ole vain hengailua ja leikkiä kotona.

Meiltä vaaditaan paljon ja se työ suunnitteluineen tehdään yksin, teidän lapsille.

Ote perhepäivähoitajan arjesta.

6.30 kello soi, tsekkaus puhelimesta, ketään ei ole ilmoitettu sairaaksi ja kaikki tulossa sovittuun aikaan.
6.45 kahvi ja oma aamupala
7.00 omien lasten herättelyä, ja aamupalan valmistus, pihan hiekoitus ja lumityöt
7.30 ensimmäiset saapuvat hoitoon, käsien pesu ja suoraan aamupalalle
8.00 vessatukset pienille, koululaiset matkaan. Palapelejä/leikkiä/piirtämistä kun viimeinenkin valmis, lounaan valmistelu tässä samalla
9.00 seuraavat tulevat, aamun porukka valmisteltu ulos lähtöön
9-1030/11.00 pihalla
N. 11.00 lounas
12.00 mennessä vessatukset ja valmiina lepäämään
12.30 satu loppuu, hyvällä tuurilla tässä välissä pääsee itse vessaan ja kahville. Jos kaikki nukkuvat.
13.00 välipala valmiiksi, koululaisia odotellaan takaisin… Pikkuhiljaa heräillään
14.00 viimeistään kaikki hereillä ja pöydän ääressä
14.30 leikkiä/askartelua sisällä
15.00 ulos, josta lapset haetaan kotiin
16.30 viimeinenkin haettu, nyt siivoomaan ja tiskaamaan jne. Valmistelut seuraavaa päivää varten
17.30 työpäivä ohi päivällinen perheelle, harrastukset,ja muut iltapuuhat.
18.00 viesti, yskiikö x tänään
19.15 viesti, huomenna haetaankin tuntia aiemmin, voisiko nukkua päikkärit aiemmin
19.30 viesti unohtuiko villasukat sinne
20.30 viesti yskii enemmän, ei ehkä tulekaan huomenna
22.00 täysi hiljaisuus talossa, aikaa suunnitella tulevan viikon lounaat, välipalat, ohjelmaa, askarteluja…
22.30 viesti villasukat löytyi autosta
22.45 viesti annettiin hunajaa, annatko ennen päiväunille menoa, nukkuu paremmin

23.00 Oma pää tyynyyn

Tämän lisäksi toki kaupunki vaatii raporttia ja vaikka mitä paperia täytettäväksi.
Päässä pyörii, suositukset ruoasta ja liikunnasta. Median käyttö, numerot kirjaimet, kynäote, puheen kehitys, motoriikka, käden taidot, juhlapäivät jne…

Mutta tällaista rentoa hengailua tämä on, ei puutu mielensä pahoittajia, itkua, naurua, ikävää, syliä, halia…

Anteeksi, jos en jaksa vapaalla vastata kysymyksiisi tai ottaa yhtään vierasta lasta leikkimään meille…

Ei jaksa välttämättä omatkaan lapset, he jakavat kuitenkin äidin, oman kodin ja lelut monen muun lapsen kanssa aina arkisin.”

Terveisin perhepäivähoitaja

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Perhepäivähoitaja avautuu”

 • Väsynyt pph sanoo:

  Täällä myös yksi väsynyt perhepäivähoitaja, joka on ennen kaikkea väsynyt vetämään rajoja.
  Minulle myös vanhemmat viestittelivät ja soittelevat pitkin iltaa, että nyt on lapsella ripuli tai ihottumaa, mitäköhän on syönyt hoidossa, vaikka olen kertonut kyllä mitä on ollut päivän aikana ruoaksi.

  Toiseksi hyvin usein vanhemmat tuovat lapsiaan kipeänä hoitoon. Lapset kertovat saaneensa lääkettä aamulla ja sitten kuume nousee iltapäivän aikana.

  Monenlaista vaatimusta on myös vanhemmilla. Milloin 1v pitäisi herättää päiväunilta, ja sitten kuunnella kun hän itkee äitiään koko iltapäivän, milloin tuodaan listoja siitä mitä joku lapsi ei syö tai syö tai siitä mitä päivän aikana tulisi askarrella tai tehdä.

  Eniten harmittaa näiden lasten puolesta, joiden vanhemmista näkee että he eivät halua viettää aikaa heidän kanssaan, vaan lapset tuodaan hoitoon vanhempien lomien ajaksikin.

 • Neuloja sanoo:

  Olen myös ypph jolla 4 hoitolasta josta osa ADHD oireisia joten on vilskettä kiukunpuskia ,halia ja toisten lasten vanhemmat sitä mieltä että ei ole ongelmia , siihen kaikki ruokailut ulkoilut vessatukset vaipan vaihdot ,leikkien organisointi ym joten onhan tämä!

 • Ainni sanoo:

  Nuorin tyttäreni on pph:lla ja en laittaisi lapsiani enää muualle. Vanhin lapseni oli isossa päiväkodissa ja se ei sopinut hänelle, jokainen päivä oli kamala. Ihmiset vaihtui tosi usein, olot oli laitosmaiset ja kiusaamista oli tosi paljon. Meillä on ollut hyvä tuuri kun pph on ihan mielettömän ihana ja olosuhteet kodinomaiset. Pph on kuin toinen perhe lapselleni ja hän rakastaa hoitajaansa. Hoitaja on ollut aina tosi ymmärtäväinen ja rakastava. Ihan paras ja kiitos sekä kunnia hänelle. Olen itse niin kiitollinen ja vihjailin että josko nuorin lapsistani myös hänelle pääsisi kun aika on. Ajan mieluusti sen 10 km lapseni hoitoon. Itse en kyllä ilmoittele yöllä tai muutoinkaan enää työajan jälkeen mistään hänelle, sillä työaika se on pphllakin. Jos on lapsi kipeä ilmoitan aamulla aikaseen, ihan kuin normaalisti päiväkodissakkn toimitaan. Muutoksista hoitoajoissa aina aikaisessa vaiheessa, joustoa puolin ja toisin. Yhteistyössä pph:n kanssa. Ei voi muuta sanoa kuin kiitos.

 • Yksityinen perhepäivähoitaja sanoo:

  Olen ollut perhepäivähoitaja alle kymmenen vuotta. Ja todella tyytyväinen uusiin lakimuutoksiin, jotka koskevat lapsen varhaiskasvatusta.
  Mikä voi olla helpompaa tässä työssä kuin, että sinulla työkaluna lapsen vasu? Itse käyn läpi Vasut kuukausittain ja kirjaan hieman ylös mitä tavoitteistani on toteutunut. Olenko toiminut kuten ajattelin, vai olenko kehittänyt uuden toimivamman toiminnan tämän lapsen kohdalla?Viikon askareet rakentuu sen mukaan mitä juuri näiden lapsien varhaiskasvatus vaatii.

  Aamupalat pyöräytän ohi mennen ja syön lapsi ryhmän kanssa. Tämä luo turvallista arkea ja aikuisen läsnäolo vahvistaa ryhmän positiivista toimintaa. Osallistutan lapsia ikätason mukaan kaikkeen arjen toimintaan.
  Viljelen lapsille ja nuorille runsaasti arjessa toimimista itsestä huolehtimisen lisäksi. Kannustan omatoimisuuteen positiivisesti. Hoksautan ajattelemaan, pohtimaan kyseenalaistamaan ympäristöä. Annan tilaa tunteille, niille kaikille.

  Varhaiskasvatus on pitkälti lapsen kanssa sitä päivittäistä arkea. Sitä missä meidän tulee antaa lasten ymmärtää olla ja kehittyä meidän yhteiskuntaan itsenäisinä ajattelijoina, joilla on terve itsetunto minkä varaan lähdetään rakentamaan oppimista koulussa.

  Pyrimme ulkoilemaan puolet päivästä. Ulkoiluun liittyy paljon liikkumista pukemisesta leikkiin eli motoriikkaa jonka kehittyminen tukee muita osa-alueita. Ulkoillessa tulee nälkä ja uni. Aivot saavat levähtää ja jälleen rakennan lapselle tasapainoista tulevaisuutta :liiku, syö hyvin ja levähdä.

  Arjen lomassa tapahtuvan varhaiskasvatuksen lisäksi otan lasten kanssa hetkittäin toimintaa. Nämäkin toiminnat pohjautuu lapsesta lähtöisin oleviin ajatuksiin ja usein projektina toteutattaviin ideoihin.

  Ruokia valmistelen alustavasti päiväunien aikaan. Siivoan toki kotiani, sillä lasten ei tulee leikkiä ruokailun sotkuissa. Ohjeista lapset keräämään lelut leikkien jälkeen, ellei kyseessä ole pitkäkestoinen leikki.

  Työ vaatii järjestelmällisyyttä. Vakautta mieleen. Rauhallisuutta.
  Ja taitoa olla ammatillisesti rohkea. Aikaisemmin joku kommentoi, että perhepäivähoitaja oli nostanut kädet pystyyn hänen lapsen kohdalla, jolloin lapsi joutui päiväkotiin. Tässä minusta kannattaa ajatella, että lapsi pääsi päiväkotiin. Perhepäivähoitaja oli rehellinen ja ilmaisi tavallaan ettei pärjää, onnistu tai taidot ei riitä tämän lapsen kanssa . Oliko vika sitten lapsessa, vanhemmassa vai hoitajassa? Minusta erittäin turha asettelu, sillä kaikilla aikuisilla pitäsi olla yhtenäinen ajatus jotta luottavat toistensa toimivan lapsen eduksi.
  En koe, että me varhaiskasvatuksen ammattilaiset perhepäivähoidossa
  olemme mitään yli – inhimillisiä lasten kanssa taikoen pärjääviä hoitajia . Olemme vaihtoehto päiväkodille. Ammattimaisia koulutettuja varhaiskasvattajia.

  Toivoisin arvostusta työhömme. Julkisuutta myös yksityisen perhepäivähoidon olemassa ololle, sillä se on myös ammattimaista varhaiskasvatusta. Kysykää heitä rohkeasti kunnistanne ja tutustukaa vaihtoehtoisena hoitopaikkana heihin.

  Perhepäivähoitajille toivoisin rohkeutta rajata arki ja työ toisistaan. Hankkimaan työpuhelimen ensimmäiseksi.

  Oikein antoisaa kevättä kaikille perhepäivähoidon työntekijöille ja asiakkaille! Olkaa ylpeitä itsestänne.

 • Yksityinen pph sanoo:

  Hei!

  Tällainenkin voi (yksityisen) pph:n päivä olla:

  – herätys viimeistään kellon soidessa klo 7.00 (usein kyllä jo aiemmin, kun omat alle kouluikäiset lapset herättävät)

  – omat aamutoimet ja omien lasten aamutoimien ohjausta / puoliso valmistamassa aamupalaa

  – n. 7.30 ensimmäiset hoitolapset saapuvat

  – n. klo 7.40 alkaen oma perhe ja ensimmäisinä saapuneet hoitolapset aamupalalla

  – itse syön aamiaisen klo 8:n molemmin puolin yhdessä toisten kanssa (katkonaisesti toki); viimeisin hoitolapsista saapuu yleensä klo 8 aikaan

  – klo 8.15-9 leikkiä, keittiön siivousta, vessakäyntejä, mahdollisesti lounaan valmistusta tai lähdön tekemistä

  – klo 9 aikoihin saatetaan lähteä esim. kerhoilemaan, kylään toisen pph:n luo ym.

  – kotiaamuina klo 9-10 aikaan on jotain ohjattua toimintaa kuten askartelua, jumppaa tai musisointia; ulos lähdemme usein klo 10 aikoihin (aurinkoisilla säillä syksyisin ja keväisin yleensä jo aiemmin; silloin puuhallemme ohjatusti sisällä vähemmän kuin talvella)

  – klo 11 jälkeen (viim. 11.30 alkaen) syömme lounaan

  – klo 12 maissa/jälkeen pienin unille, toiseksi pienin hieman myöhemmin

  – n. klo 12.30/12.45-13/13.15 satujen lukua kahden isoimman kanssa, sitten isommat lepäävät omissa huoneissaan esim. lukien tai jotain rauhallista puuhaten

  – ennen välipalaa saatamme esim. pelata isoimpien kanssa pelejä tai lapset tekevät jotain tehtäviä

  – klo 14-14.30 välipala (yleensä klo 14.15 mennessä kaikki hereillä)

  – välipalan jälkeen keittiön siivousta, mahdollisesti päivällisen eli seuraavan hoitopäivän lounaan (esi)valmistelua ja vessakäyntejä ym.; lapset leikkivät, jumppailevat, tekevät pöytäpuuhia ym.

  – klo 15 jälkeen, useimmiten n. 15.30 menemme ulos, josta haetaan loput (tai joskus aika harvoin kaikki) lapset. Samalla päättyy oma työpäiväni ainakin suunnittelujen osalta. Ruokaa saatan vielä laittaa seuraavaa päivää ajatellen.

  Muutamassa asiassa olen siis päättänyt tai oppinut (kantapään kautta) tekemään toisin, jotta jaksaisin työssäni paremmin:

  -Syön aamiaisen yhdessä hoitoryhmän kanssa.

  – Pyrin tekemään hoitopäivien tuokioihin ja toimintoihin liittyvät suunnittelut ja valmistelut työpäivien aikana. Esim. askarteluja valmistelen lasten leikkiessä ja/tai pienimpien nukkuessa. Jumppa- ja musiikkituokioita ym. keksin lennosta jne. (Toki materiaaleja ja ideoita näihin kaikkiin olen haalinut vuosien varrella myös vapaa-ajalla.)

  – En jätä hoitopäivän aikana syntyviä tiskejä juuri koskaan laittamatta, vaan ennemmin menen lasten kanssa myöhemmin iltapäivällä ulos kuin painin tiskivuoren kanssa vielä hoitolasten lähdettyä.

  – Myös joitakin paperihommia (esim. vasujen täyttelyä) ym. hoidettavia asioita olen saanut tehtyä työpäivien aikana esim. pienimpien nukkuessa ja isoimpien tehdessä pöytäpuuhia.

  Toivottavasti näistä mietteistä on apua jollekin työtaakan alla väsyvälle pph:lle! Ei vaadita itseltämme liikoja ja annetaan itsellemme lupa hoitaa työhön liittyvät asiat edes valtaosin työpäivän aikana 🙂

  P.s. Niille, jotka kommentoivat päivällisen laitosta niin, että kaikkihan sitä perheelleen tekevät: voin olla aika varma, että siinä vaiheessa, kun siirryn toisiin töihin, en tule laittamaan perheelleni niin montaa erilaista ateriaa viikon aikana kuin nyt 😉

 • Suurperheen äiti sanoo:

  Tuohan on melkein kuin suurperheen äidin päivä. Sillä erotuksella, että kaikki lapset on omia ja ei tarvi niin paljon paperisotaa, tai ainakin ne on eri paperit. Ja ehkä ei ole niin paljon paineita kädentaitojen yms kanssa. Ja palkkaa ei makseta, ei pph:n palkkaan kyllä kovin häävi ole. Lopuksi vielä haluan sanoa, että arvostan kyllä tosi paljon pph:n työtä.

 • Riitta sanoo:

  Viestittelystä… Nämä eivät ole reaaliaikaisen kommunikastion välineitä (vaikka siihenkin taipuvat). On ihan oma valinta lukeeko ja vastaako heti vai vasta aamulla. Vain puheluun on hyvä vastata heti.

  Pistin usein päiväkotiin illalla viestejä odottamaan, että lukevat ne sitten kun tulevat töihin.

 • Tanja sanoo:

  Tyttäreni oli oerhepäivähoitajalla 6h hoitoajalla. Näistä tunneista 3:hsi hänet laitettiin sänkyyn nukkumaan. Tyttö siis nukkui puolet hoitoajasta, ja niin tekivät muutkin lapset. Aloin ihmetellä kun kotona sain lapsen nukkumaan vasta puolen yön aikoihin, no hei, ei ihmekään noilla päikkäreillä, ettei tullut uni silmään. Asiaa kyseltyäni lapselta kävi selväksi ettei sängystä saanut nousta vaikkei väsyttänyt. Vaihdoin kunnalliseen.

 • Jotain muuta seuraavaksi? sanoo:

  Hatunnosto mutta silti ammatinvalintakysymys.

 • Kata sanoo:

  Ammatinvalintakysymys!

 • Kiia sanoo:

  Arvostan, mutta tätä yhtä perhepäivähoitajaa ei, 4 päivän hpitosuhteen jälkeen nosti kädet pystyyn ja poika päiväkotiin. Et voi mennä näinkin.

 • yksäitivaan sanoo:

  Oikeasti iso hatunnosto kaikille perhepäivähoitajille!! Kunnille niin halpoja työntekijöitä, että pitäisi olla paremmat palkat!

  Todella omituista vanhemmilta tuollainen viestittely pitkin iltaa, itse pyrin laittamaan viestit pphn työpäivän aikana, enkä todellakaan viikonloppuna tai myöhään illalla! Eikö kunnalta ole annettu mitään ohjeistusta pphn työ-ja vapaa-ajasta? Tällainen yhteinen viestintä olisi paikallaan, sillä ei ole itse pphlla helppo mennä laittamaan yksin laittamaan rajoja, olisi sitten joku ohje mihin vedota..

 • Valivali sanoo:

  Se, että vastaa vapaa-ajalla vanhempien viesteihin on ihan oma valinta. Lumityöt ja päivällisen laittaminen kuuluvat ihan normaaliin arkeen olit pph tai et. Pph pääsee paljon helpommalla kuin päiväkodin varhaiskasvattaja, tiedän, sillä kokemusta on molemmista. Suurin osa on myös yksityisiä nykyään, joten palkkakin parempi kuin kunnallisella.

  -toinen pph

  • Nimetön sanoo:

   Lumityöt pitää olla tehtynä omassa pihassa ennen hoitolasten tuloa, jotta eivät kompastu tullessaan. Normi työssä tekisin ne vasta työpäivän jälkeen…

 • Pph sanoo:

  Nykyään on pphlla pikkuisen eri toimintakriteerit kuin 70- luvulla.Vasu edellyttää paljon ja on sitova koska laki.Tsempit kaikille perhepäivähoitajille,se on työ jota ei arvosteta.

 • Surullinen sanoo:

  Itse olin 80-luvulla pph:lla. Silloin meidät lapset laitettiin keskenämme ulos niin aamu- kuin iltapäivisin. Lähdimme keskenämme metsään tai leikimme piha-alueella, jossa työnsimme talvisin kielemme metalliseen pihakeinuun kiinni. Sisälle pääsimme, kun ruoka oli valmis. Todella harvoin teimme mitään kädentaitoja, kertaakaan ei mitään laulettu. Onnea oli päästä kahtena päivänä viikossa aamupäivisin hetkeksi kerhoon, jossa oli oikeasti toimintaa. Tosin matkat kerholle kuljimme pikkubussilla, jossa kylän ”kovikset” kiusasivat kaikki matkat. Bussi siis kiersi ympäri kylää keräten kerholaisia kyytiin. Välillä, harvoin kyllä, pph:ni sairastui. Tällöin pääsin hyvällä tuurilla ihan mahtavalle pph:lle, välillä taas jouduin sinne, missä kiusaajatkin olivat. Ne päivät olivat pitkiä ja pelkoa täynnä. Kukaan ei vahtinut meitä. Toivottavasti toiminta pph:lla ei ole enää tälläistä. Aikuisiällä monesti mietin, millaista olisi ollut viettää päivät päiväkodissa.

  Ap:lle: Miksi vastaat vanhempien viesteihin työpäivän jälkeen? Ei niin tehdä päiväkodissa, miksi siis pph:lla?

 • KA sanoo:

  Nostan hattua kaikille perhepäivähoitajille. Minusta ei olisi siihen. Esikoiseni oli iäkkäämmällä hoitajalla, jonka mies oli jo eläkkeellä ja pystyi avustamaan talon töissä ja toimimaan apukäsinä. Niille oli kyllä tarvetta kun hoidossa oli neljä 1-2 vuotiasta, eikä meidän lapsi meinannut nukkua päiväunia. Toisaalta hoitaja sanoi, se että kaikki on pieniä on melkein helpompaa, kuin se että on kaksi 1-v ja kaksi 5 v. Isommille pitäisi olla erilaista ohjelmaa kuin pienille, eikä se oikein yhdeltä onnistu. Hoitaja kiitteli minua, kun ilmoitin niin täsmällisesti poissaoloista, ja antoi ymmärtää, että jotkut vanhemmat eivät ilmoita mitään vaikka lapsi ei tulisikaan sovitusti hoitoon. Korvaus ei todellakaan ole riittäbvävä suhteessa työmäärään.

 • eks-pph sanoo:

  Mä oon myös ollu pph, nykyään teen toimistotyötä, koska palkka.. Pph:na nautin työpäivistä kun tehtiin hoitolasten kanssa päivisin myös kotitöitä ja askareita niin ei tarvinnut niitä sitten enää työpäivän jälkeen. Leivottiin usein sadesäillä ja kauniit päivät oltiin ulkona retkeilemässä. Ja oli mukavaa olla kotona kun omat lapset tulivat koulusta kotiin. Nykyään työsähköpostit tulevat kännykässä kotiin ja kokousaikatauluja ja muita työasioita pyörittelee illat pitkät samalla kun luuttuaa nurkkia ja toivoo että viikonloppuna olisi kaunis ilma että pääsisi ulkoilemaan.. Mutta palkka on kaksinkertainen pph:n liksaan nähden. Puolensa sitä on kaikessa työssä.

 • Nooh sanoo:

  Osa noista oma herääminen, lumityöt ym tekisi varmaan myös vaikka olisi kodin ulkopuolella töissä. Koululaisten lähettäminen ja vastaanottaminen plussaa. Sitä tuskin ns normitöisså pystyisi. Niin myös oman perheen päivällisen teko, sekin kai kaikilla edessä. On sitten pph tai muu.

 • Bulleriina sanoo:

  Omat lapset ovat jo aikuisia, mutta edelleen muistan kiitollisuudella perhepäivähoitajia, joiden hoiviin oli aina turvallista jättää lapset. Arvostan ammattianne ja omistautumistanne suuresti!