Hei sinulla on mukava ja helppo työ saat olla kotona lasten kanssa… Työ on mukavaa, mutta monelta unohtuu että meitä velvoittavat aivan samat asiat, kuin päiväkoteja.Tämä on kuultu usein, mutta monelta unohtuu että se ei ole vain hengailua ja leikkiä kotona.

Meiltä vaaditaan paljon ja se työ suunnitteluineen tehdään yksin, teidän lapsille.

Ote perhepäivähoitajan arjesta.

6.30 kello soi, tsekkaus puhelimesta, ketään ei ole ilmoitettu sairaaksi ja kaikki tulossa sovittuun aikaan.
6.45 kahvi ja oma aamupala
7.00 omien lasten herättelyä, ja aamupalan valmistus, pihan hiekoitus ja lumityöt
7.30 ensimmäiset saapuvat hoitoon, käsien pesu ja suoraan aamupalalle
8.00 vessatukset pienille, koululaiset matkaan. Palapelejä/leikkiä/piirtämistä kun viimeinenkin valmis, lounaan valmistelu tässä samalla
9.00 seuraavat tulevat, aamun porukka valmisteltu ulos lähtöön
9-1030/11.00 pihalla
N. 11.00 lounas
12.00 mennessä vessatukset ja valmiina lepäämään
12.30 satu loppuu, hyvällä tuurilla tässä välissä pääsee itse vessaan ja kahville. Jos kaikki nukkuvat.
13.00 välipala valmiiksi, koululaisia odotellaan takaisin… Pikkuhiljaa heräillään
14.00 viimeistään kaikki hereillä ja pöydän ääressä
14.30 leikkiä/askartelua sisällä
15.00 ulos, josta lapset haetaan kotiin
16.30 viimeinenkin haettu, nyt siivoomaan ja tiskaamaan jne. Valmistelut seuraavaa päivää varten
17.30 työpäivä ohi päivällinen perheelle, harrastukset,ja muut iltapuuhat.
18.00 viesti, yskiikö x tänään
19.15 viesti, huomenna haetaankin tuntia aiemmin, voisiko nukkua päikkärit aiemmin
19.30 viesti unohtuiko villasukat sinne
20.30 viesti yskii enemmän, ei ehkä tulekaan huomenna
22.00 täysi hiljaisuus talossa, aikaa suunnitella tulevan viikon lounaat, välipalat, ohjelmaa, askarteluja…
22.30 viesti villasukat löytyi autosta
22.45 viesti annettiin hunajaa, annatko ennen päiväunille menoa, nukkuu paremmin

23.00 Oma pää tyynyyn

Tämän lisäksi toki kaupunki vaatii raporttia ja vaikka mitä paperia täytettäväksi.
Päässä pyörii, suositukset ruoasta ja liikunnasta. Median käyttö, numerot kirjaimet, kynäote, puheen kehitys, motoriikka, käden taidot, juhlapäivät jne…

Mutta tällaista rentoa hengailua tämä on, ei puutu mielensä pahoittajia, itkua, naurua, ikävää, syliä, halia…

Anteeksi, jos en jaksa vapaalla vastata kysymyksiisi tai ottaa yhtään vierasta lasta leikkimään meille…

Ei jaksa välttämättä omatkaan lapset, he jakavat kuitenkin äidin, oman kodin ja lelut monen muun lapsen kanssa aina arkisin.”

Terveisin perhepäivähoitaja

— Huono Äiti

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

8 vastausta artikkeliin “Perhepäivähoitaja avautuu”

 • yksäitivaan sanoo:

  Oikeasti iso hatunnosto kaikille perhepäivähoitajille!! Kunnille niin halpoja työntekijöitä, että pitäisi olla paremmat palkat!

  Todella omituista vanhemmilta tuollainen viestittely pitkin iltaa, itse pyrin laittamaan viestit pphn työpäivän aikana, enkä todellakaan viikonloppuna tai myöhään illalla! Eikö kunnalta ole annettu mitään ohjeistusta pphn työ-ja vapaa-ajasta? Tällainen yhteinen viestintä olisi paikallaan, sillä ei ole itse pphlla helppo mennä laittamaan yksin laittamaan rajoja, olisi sitten joku ohje mihin vedota..

 • Valivali sanoo:

  Se, että vastaa vapaa-ajalla vanhempien viesteihin on ihan oma valinta. Lumityöt ja päivällisen laittaminen kuuluvat ihan normaaliin arkeen olit pph tai et. Pph pääsee paljon helpommalla kuin päiväkodin varhaiskasvattaja, tiedän, sillä kokemusta on molemmista. Suurin osa on myös yksityisiä nykyään, joten palkkakin parempi kuin kunnallisella.

  -toinen pph

 • Pph sanoo:

  Nykyään on pphlla pikkuisen eri toimintakriteerit kuin 70- luvulla.Vasu edellyttää paljon ja on sitova koska laki.Tsempit kaikille perhepäivähoitajille,se on työ jota ei arvosteta.

 • Surullinen sanoo:

  Itse olin 80-luvulla pph:lla. Silloin meidät lapset laitettiin keskenämme ulos niin aamu- kuin iltapäivisin. Lähdimme keskenämme metsään tai leikimme piha-alueella, jossa työnsimme talvisin kielemme metalliseen pihakeinuun kiinni. Sisälle pääsimme, kun ruoka oli valmis. Todella harvoin teimme mitään kädentaitoja, kertaakaan ei mitään laulettu. Onnea oli päästä kahtena päivänä viikossa aamupäivisin hetkeksi kerhoon, jossa oli oikeasti toimintaa. Tosin matkat kerholle kuljimme pikkubussilla, jossa kylän ”kovikset” kiusasivat kaikki matkat. Bussi siis kiersi ympäri kylää keräten kerholaisia kyytiin. Välillä, harvoin kyllä, pph:ni sairastui. Tällöin pääsin hyvällä tuurilla ihan mahtavalle pph:lle, välillä taas jouduin sinne, missä kiusaajatkin olivat. Ne päivät olivat pitkiä ja pelkoa täynnä. Kukaan ei vahtinut meitä. Toivottavasti toiminta pph:lla ei ole enää tälläistä. Aikuisiällä monesti mietin, millaista olisi ollut viettää päivät päiväkodissa.

  Ap:lle: Miksi vastaat vanhempien viesteihin työpäivän jälkeen? Ei niin tehdä päiväkodissa, miksi siis pph:lla?

 • KA sanoo:

  Nostan hattua kaikille perhepäivähoitajille. Minusta ei olisi siihen. Esikoiseni oli iäkkäämmällä hoitajalla, jonka mies oli jo eläkkeellä ja pystyi avustamaan talon töissä ja toimimaan apukäsinä. Niille oli kyllä tarvetta kun hoidossa oli neljä 1-2 vuotiasta, eikä meidän lapsi meinannut nukkua päiväunia. Toisaalta hoitaja sanoi, se että kaikki on pieniä on melkein helpompaa, kuin se että on kaksi 1-v ja kaksi 5 v. Isommille pitäisi olla erilaista ohjelmaa kuin pienille, eikä se oikein yhdeltä onnistu. Hoitaja kiitteli minua, kun ilmoitin niin täsmällisesti poissaoloista, ja antoi ymmärtää, että jotkut vanhemmat eivät ilmoita mitään vaikka lapsi ei tulisikaan sovitusti hoitoon. Korvaus ei todellakaan ole riittäbvävä suhteessa työmäärään.

 • eks-pph sanoo:

  Mä oon myös ollu pph, nykyään teen toimistotyötä, koska palkka.. Pph:na nautin työpäivistä kun tehtiin hoitolasten kanssa päivisin myös kotitöitä ja askareita niin ei tarvinnut niitä sitten enää työpäivän jälkeen. Leivottiin usein sadesäillä ja kauniit päivät oltiin ulkona retkeilemässä. Ja oli mukavaa olla kotona kun omat lapset tulivat koulusta kotiin. Nykyään työsähköpostit tulevat kännykässä kotiin ja kokousaikatauluja ja muita työasioita pyörittelee illat pitkät samalla kun luuttuaa nurkkia ja toivoo että viikonloppuna olisi kaunis ilma että pääsisi ulkoilemaan.. Mutta palkka on kaksinkertainen pph:n liksaan nähden. Puolensa sitä on kaikessa työssä.

 • Nooh sanoo:

  Osa noista oma herääminen, lumityöt ym tekisi varmaan myös vaikka olisi kodin ulkopuolella töissä. Koululaisten lähettäminen ja vastaanottaminen plussaa. Sitä tuskin ns normitöisså pystyisi. Niin myös oman perheen päivällisen teko, sekin kai kaikilla edessä. On sitten pph tai muu.

 • Bulleriina sanoo:

  Omat lapset ovat jo aikuisia, mutta edelleen muistan kiitollisuudella perhepäivähoitajia, joiden hoiviin oli aina turvallista jättää lapset. Arvostan ammattianne ja omistautumistanne suuresti!