Työelämä ei monestikaan jousta perheen hyväksi.

Tiukassa tilanteessa ovat esimerkiksi pätkä- ja keikkatyöläiset. Kun vakituista työpaikkaa ei saa, on muun elämän pakko joustaa. Tulot ovat jatkuvasti epävarmat ja vaakalaudalla. Kun tällaisessa tilanteessa tekee parhaansa, saattaa alkaa syyllistäminen: ”miksi teet noin paljon töitä?”, ”miksi et vaihda vakityöhön?”, ”lapsesi kärsivät!”.

Syyllistämistä ei tosiaankaan kaipaa, kun vain yrittää elättää perheensä, kertoo tämä äiti:

”Olenko maailman ainut äiti-ihminen, joka tekee paljon töitä?

Tällä hetkellä työtilanteeni on aivan hanurista ja saatan tehdä kolmentoista päivän työputkia, ja päivät saattavat olla yli kahdentoista tunnin mittaisia. Eli teen paljon töitä.

Olen siis huono äiti, koska en ole kotona vahtimassa lapsia, viemässä heitä hoitoon, tekemässä ruokaa jnejne. Miestäni ylistetään kuin jumalaa, koska hänhän joutuu hoitamaan yksin nämä asiat.

Toista oli silloin kun tilanne oli toisin päin, mieheni teki töitä viisi yötä viikossa ja minä pääosin vain kaksi päivää viikosta. Silloin kaikki muistivat kysellä kuinka mieheni jaksaa tehdä yötöitä pikkulapsiarjen keskellä, ja kaikki muistuttivat minua että annanhan mieheni nukkua tarpeeksi ja olenhan huolehtinut kaikki kotiasiat.

Nyt kaikki ovat huolissaan kuinka lapseni pärjäävät koska minä (huono äiti!) olen paljon poissa kotoa. Kerkeenkö varmasti antamaan tarpeeksi läheisyyttä lapsilleni, ja kuinka hoidan parisuhdeasioita.

viherkasveja ja kello ikkunalaudalla

”Etkö voisi olla enemmän kotona?” Valitettavasti en tiedä työtilannettani kuin kahden viikon päähän, joten yritän tehdä töitä ”varastoon” että tiedän saavani rahaa ensi kuuhunkin.

En halua elää pelkästään mieheni rahoilla, eikä meillä olisi siihen edes mahdollisuutta. En halua kuuta taivaalta, mutta haluan että pystyn ostamaan lapsilleni kunnolliset vermeet, ja pitää huolen siitä, että meillä on jatkossakin oma talo ja varaa tehdä asioita.

Ja ei, en ole itsekään tyytyväinen tähän hetkiseen työtilanteeseeni, mutta valitettavasti vakituiset työpaikat eivät kasva puussa. Kyllä, etsin koko ajan vakituista työpaikkaa, mutta en ole päässyt minnekkään.

Vaikka työaikani ovat huonot niin valitettavasti jollain kierolla tavalla tykkään työstäni (ainakin osasta niistä).”

Nimim. P*skamutsi

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Pakon edessä teen paljon töitä – ja ilmeisesti olen sitten huono äiti”

 • MammaMam sanoo:

  Harmillista että tuolla tavalla töksäyttävät…

  Itselläni on täysin päinvastainen tilanne ja ajatus maailma. Teen vain max 30tuntia viikko jottei lapseni joutuisi olemaan yli 7h/pv hoidossa. Minulle ei ole tärkeää se että lapsillani on kalleimmat gt vaatteet… kirpparilta löytää tosi hyvin vaatteita 🙂 Me ei käydä ulkomailla tai harrasteta mitään kallista koska tärkeämpää on minulle että saan viettää lasteni kanssa mahd paljon aikaa kun ovat pieniä! Kaikkea kerkiää sitten kun nuo ovat isompia.

  Kuitenkin usein kuulen sen suuntaisia kommentteja että vieroksun työtä, elän mieheni siivellä jne

  Todellisuudessa nämä ovat jokaisen perheen omia arvovalintoja! Eikä ole yhtä oikeaa totuutta!

 • Mistä näitä riittää sanoo:

  Tästä tulee kyllä mieleen, että mistä ihmeestä on löytynyt lähipiiriin näin junttia porukkaa?? Siis että ylipäätään möläyttelevät toisten yksityisasioista. Sanot vaan, että se on teidän oma asia ja pärjäätte kyllä. Ja että jos ei halua eikä aio auttaa, voi pitää turvan kiinni. Tai sitten kysyy heiltä, tietävätkö kuinka paljon Suomessa on yksinhuoltajaäitejä. He eivät voi hyödyntää miestä lapsenhoidossa, joten he ovat sitten paitsi huonoja äitejä, myös köyhiä sellaisia.