Maaliskuu ei enää ole vauvojen yleisin syntymäkuukausi, mutta iso osa suomalaisista on silti syntynyt maaliskuussa. Sekä meistä jotka olimme vauvoja kaaaauaan aikaa sitten että nykypalleroista.

THL:n mukaan vauvoja syntyy nykyään eniten heinä- ja elokuussa. 1990-luvun alkupuolelle asti yleisin syntymäajankohta oli maaliskuu.

Maaliskuiset vauvat on yleensä tehty juhannuksen tuntumassa – juuri siksi maaliskuu niin yleinen syntymäkuukausi onkin! Mutta vaikka juhannushuuma (tai jokin muu huuma) olisi ollutkin päätä sekoittamassa, hedelmöitysajankohtana se on oikein hyvä.

Nimittäin maaliskuussa on varsin hyvä syntyä, jos tilastoja katsoo.

Maaliskuussa syntyneet…

…ovat syntyneet johtajiksi. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan 12.5% toimitusjohtajista oli syntynyt maaliskuussa. Sitä voi selittää se, että alkuvuodesta syntyneet pärjäävät monesti koulussa paremmin.

…ovat muita todennäköisimmin muusikkoja tai lentäjiä. Syy ei ole selvillä, mutta jostain syystä maaliskuiset päätyvät piloteiksi. Tilastollisesti myös muusikon ammatti on maaliskuussa syntyneellä todennäköinen.

Vastasyntynyt vauva haukottelee kapaloituna
Kuva Tim Bish, ylin kuva Raychan.

…näkevät paremmin. 300 000 henkilöä käsittäneessä tilastollisessa tutkimuksessa selvisi, että kesäkuukausina syntyneet kärsivät todennäköisimmin likinäköisyydestä. Keväällä ja talvella syntyneiden näkö oli parempi. Tämä johtuu auringonvalolle altistumisen määrästä. Auringonvalon ja melatoniinin määrä vaikuttaa siihen, millaisiksi vauvan silmät kehittyvät. Aurinkoiseen vuodenaikaan melatoniinin eritys on pienempää, ja siksi silmät kehittyvät helpommin likinäköisiksi.

…ovat positiivisia. 400 yliopisto-opiskelijalla tehdyn tutkimuksen mukaan maalis-, huhti- ja toukokuussa syntyneet olivat optimistisempia kuin muut. Mikäs siinä valon lisääntyessä ja säiden lämmetessä onkaan olla, eipä ihme jos kevätvauvoista kehittyy hyväntuulisia aikuisia!

…ovat yökukkujia. Kevätkuukausina syntyneet lapset ovat useammin illan virkkuja. Se voi olla joko hyvä tai huono asia, mutta illanvirkkuja pidetään yleensä sosiaalisina ja luovina ihmisinä.

Tietysti tilastot ovat aina tilastoja, ja lapsesta voi tulla (tai olla tulematta!) mitä tahansa riippumatta siitä, missä kuussa hän on syntynyt. Jokaisena vuodenaikana syntymisessä on omat hyvät ja huonot puolensa, eikä syntymäkuukausi ole kaikkea määrittävä tekijä.

Suuri merkitys on lapsen omilla ominaisuuksilla sekä kasvatuksella. Paljon lämpöä ja läheisyyttä saava lapsi kasvaa parhaalla mahdollisella tavalla, olipa hän syntynyt sitten lämpimään tai kylmään vuodenaikaan!

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia