Asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat höltyneet Suomessakin. Ei silti voida varmaksi sanoa, että sen käyttö olisi vaaratonta.

Nuorten kehittyville aivoille voi tulla haittoja jo yhdestä kannabiskokeilusta, väittää uusi tutkimus.

Sosiaalisen median ja kokemusten perusteella nuoret suosivat kannabiksen käyttöä nykyisin aiempaa enemmän. Sitä pidetään turvallisena ja jopa terveellisenä päihteenä. Myös osa vanhemmista on tätä mieltä, ja suhtautuu siksi nuorten kannabiksen käyttöön sallivasti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kannabista kokeilleiden nuorten aivokuvia. Kuvissa näkyi jälkiä kannabiksen käytöstä, vaikka koehenkilöt olivat käyttäneet kannabista vain kerran tai kaksi. Kannabista kokeilleiden henkilöiden aivoissa näkyi enemmän harmaata ainetta kuin muiden. Harmaan aineen liian suuri määrä kun voi vaikeuttaa aivojen kypsymisen hienosäätöä. Nuoren aivot ovat niin haavoittuvaiset juuri sen meneillään olevan kypsymisprosessin takia.


Kuva Gabriel Benois, ylin kuva Krists Luhaers. Kuvituskuvia.

Asia vaatii lisäselvittelyjä, sillä aiemmissa tutkimuksissa ollaan saatu viitteitä siitä, että kannabiksen käyttö ei aiheuttaisi aivoille pysyvää vahinkoa. Kyseisissä tutkimuksissa on kuitenkin yleensä selvitetty alkoholin ja kannabiksen yhteisvaikutusta. Yhteisvaikutus voi olla erilainen aivojen harmaan aineksen osalta kuin pelkän kannabiksen käyttö.

Asiantuntijoiden mukaan on joka tapauksessa varminta pidättäytyä päihteidenkäytöstä varsinkin silloin, kun aivot kehittyvät.

Vaikka teineistä nyt saattaa tuntua siltä, että kannabis on harmiton päihde, ei vanhempien kannata odotella uusia ja uusia tutkimustuloksia. Ennemmin kannattaa nojata tähän mennessä saatuun tietoon siitä, että aivojen kypsyminen kestää yli 20-vuotiaaksi, ja että päihteiden käyttö vaarantaa tämän kypsymisprosessin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Jo yksi kannabiskokeilu jättää jälkensä nuoren aivoihin”

  • Aivottelija sanoo:

    En ole päihdemyönteinen, enkä kielteinenkään, mutta artikkelin yksinäköisyys pisti silmään. Kannabis, tupakka, muut huumeet ja alkoholi eivät ole suoraan verrannollisia toisiinsa, joskin kaikilla niillä on päihdyttävä ja/tai koukuttava vaikutus. Jokseenkin olisi kiinnostava tietää myös niiden aikaansaama harmaa aine aivoissa. Tai ihan vaikka kahvin vaikutus aivoihin yleisesti ottaen. Hienoa joka tapauksessa, että asioita tutkitaan, jotta niistä tiedettäisiin ja opittaisiin enemmän.

  • Mestari Tikku sanoo:

    Tämä on siitä mielenkiintoinen aihe, että nuorten päihdemyönteisyys ei korreloi suoraan päihteiden käytön lisääntymiseen. Päihdemyönteisyyttä edistää ennenkaikkea vääristelemätön tieto päihteistä ja tämä korreloi järkevään päihteiden käyttöön, sekä positiiviseen suhtautumiseen niiden käyttäjiä kohtaan. Tähän mennessä päihdetyö on ollut suoranaista valehtelua ja pelottelua, joka on suurin syy päihteiden yhteiskunnallisiin, sekä yksilöön kohdistuviin haittoihin kriminalisoinnin ohella.

    Itse artikkelissa mainittu tutkimus ei kerro mitään uutta, ellet ole kannabinoidireseptoreita tutkiva neurobiologi. On ihan perustietoa ymmärtää, että konkreettisesti kaikki vaikuttaa kehittyviin aivoihin. Väkisin syötetyllä parsalla voi olla ihan yhtä haitallinen vaikutus aivojen kehittymiselle kuin yhdellä kannabissätkällä.