Rauha. Älkää soittako vielä lastensuojelua pilttejäni pelastamaan, otsikon kysymys on aiheellinen meille kaikille:

Aloitin pari viikkoa sitten ruokakokeilun, jossa jätin pois lihan, viljat, sokerin, kahvin, maitotuotteet ja alkoholin. Kokeilu kestää 31 päivää ja sillä testataan mitkä ruoka-aineet vaikuttavat niveliini ja mitkä eivät. Kokeilu on sujunut loistavasti ja on varmasti suureksi avuksi, mutta se on myös riippuvuudesta opettava. Kahvin, karkin tai jäätelön sijaan olen kaivannut eniten viiniä.

Olen aina pitänyt alkoholinkulutustani sivistyneen maltillisena: tykkään juoda kuohuviiniä tai valkoviiniä ja jos 87-vuotias anoppi tarjoaa, juon hänen kanssaan gin tonicin. Kesäaikaan viiniä meni silloin tällöin lasi lounasaikaan, illalla lasi tai pari, joskus kolme kun kesäyö oikein tarjosi parastaan. En juonut viiniä joka päivä, mutta en myöskään ollut kesällä yhtään viikkoa kokonaan ilman viiniä. En juo kaljaa, en lonkeroa, en siideriä enkä mitään sekoitteita. Talvikaudella kaikkiaan kulutus hyytyy.

Edustan varmasti sitä varsin tavanomaista tarinaa, jossa käydään drinkeillä: yksillä, ehkä kaksilla. Ja kotiin taksilla. Ei olla kännissä vaan juodaan viiniä seurustelumielessä, mitä se ikinä tarkoittaakaan, koska seurustella pystyy myös ilman viiniä. Jos lasissa on jotakin mitä siemailla, vissiin vastapuolen jutut menevät helpommin alas. Ja taas kilistellään.

Viinilakko tuntui hetikohta siltä, että jotakin puuttuu. Kun totesin illalla ääneen, ettei leffa tunnu yhtä hyvältä ilman viinilasia, havahduin. Olenko alkanut ehdollistaa kaikki hyvät hetket viinilasillisiin? Miten niin leffa ei olisi yhtä hyvä teellä höystettynä? Tekeekö viini kesäauringonlaskusta paremman? Nämähän ovat selviä riippuvuuden merkkejä, joita tulee vaikka joisi vain viiniä. Ei riippuvuuteen tarvita kossua eikä alleen pissannutta puliukkoa. Riippuvuus alkaa siitä kun viinistä tulee palkinto tai odotuksen kohde, jotakin minkä vuoksi iloitsee jo etukäteen.

Sanotaan, että naiset tulevat alkoholiriippuvaisiksi helpommin kuin miehet. Sitä ei ole vaikea uskoa. Kohtuukäytön rajat ovat molemmille sukupuolille hämärät, vai kuinka moni tunnustaa tietävänsä, että naisen kohtuukäytön raja on HUSin mukaan yksi alkoholiannos päivässä. Siis yksi, ei kaksi saati kolme. Ja naisella suurkulutuksen raja on 16 annosta viikossa. Näillä lukemilla puolen Suomen kesämökkirannat ovat raikuneet naisellisen suurkulutuksen ilosanomaa ihan huomaamatta. Otetaan yksi, toinen lasi ja vielä kolmas, kuka sitä pullon pohjaa lähtee säilyttelemään. Sitä paitsi se on pahaa väljähtyneenä.

Suomalainen elämänmeno pyörii aika vankasti erilaisten juhlajuomien ympärillä. Työpaikan onnistumisten vuoksi juodaan, sisävesiristeilyllä juodaan, Brucen konsertissa juodaan, lätkämatsissa juodaan, koiranäyttelyssä juodaan, vissiin lapsimessuillakin juodaan tosin tästä en ole ihan varma. Me suomalaiset hankimme kalliita ja kallishintaisia elämyksiä, jotta saamme niissäkin juoda kuin kotona. Saunassa juodaan, olohuoneessa juodaan ja synnytyssalissakin juodaan, jotta ankea elämämme tuntuisi joltakin ihmeellisemmältä kun kuulumme yhteiseen suureen juomasammioon.

Edesmennyt äitini oli absolutisti. Meillä lapsilla oli sellainen käsitys, ettei hän ollut edes maistanut viinaa elämänsä aikana, mutta oli hän kuulemma nuorena maistanut. Ja todennut, ettei se sovi hänelle. Siitä alkoi elinikäinen absolutismi, jonka äiti koki monta kertaa hankalaksi valinnaksi: äiti kyseenalaistettiin siitä miksei hän juo, muttei koskaan ketään siitä, että he joivat liikaa.

Joka tapauksessa tähänastinen viinilakkoni on kääntymässä pelkästään positiiviseksi kokemukseksi. Olen selvästi kaventunut sieltä ja täältä, koska viinihän turvottaa myös meitä ”kohtuukäyttäjiä”. Olen tasaisempi, kiltimpi ja pinnani ei pala yhtä nopeasti kuin ennen: tosin voihan tuohon olla muitakin syitä, mutta viinin puutetta epäilen. Alan vakavasti harkita pikkujouluajan, glögiajan, jouluviinien sekä vielä vappuviinienkin ohittamista selvin sävelin tai vain yhdellä.

(Julkaistu Annassa)

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia