Nuoret ovat innostuneet sienestyksestä. Mutta eipäs innostuta! He eivät suinkaan suuntaa metsään keräämään suppiksia tai muita ruokasieniä, vaan sinne mennään suippumadonlakkien perässä.

Suippumadonlakki on myrkylliseksi luokiteltu sieni, joka vaikuttaa väliaikaisesti tajunnan tilaan. Sitä käytetään LSD:n tapaisena huumausaineena. Se, että sientä kasvaa tuolla luonnossa ihan ilmaiseksi, saattaa houkuttaa erityisesti nuoria.

Suippumadonlakki ei ole hengenvaarallisesti myrkyllinen, mutta sen käyttäminen on kiellettyä. Sienen vaikutuksen alaisena oleminen taas saattaa vaikuttaa terveyteen vahingollisesti.

Suippumadonlakki aiheuttaa tajunnantilan muutoksia ja mahdollisesti hallusinaatioita. Vaikutuksen voimakkuus riippuu annostuksen määrästä.

Päihdelinkki kertoo sienistä:

”Sienillä tai “taikasienillä” viitataan useimmiten psilosybiiniä ja psilosiinia sisältäviin sieniin. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi suippumadonlakki (psilocybe semilanceata), jota kasvaa myös Suomessa. Sieniä käytetään yleensä syömällä, joko tuoreena tai kuivattuna.

Psilosybiinisienet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiden käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä.

Psilocybe semilanceata mushroom in field
Ylin kuva Vidar Nordli Mathisen.

Sienet voivat aiheuttaa todella voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia. Sienipäihtymyksen aikana kokemus todellisuudesta on muuttunut. Tämä vaikeuttaa oman toiminnan sekä ajan ja tilan arviointia, mikä lisää tapaturmien riskiä.

Myrkyllisen yliannostuksen riski on sienten kohdalla pieni, mikäli ei ole erehdyksissä syönyt vääriä sieniä. Madonlakit on helppo sekoittaa esimerkiksi risakkaisiin, joista osa voi suurina annoksina olla tappavia. Päihtymyksen aikana sydämen lyöntitiheys voi nopeutua ja verenpaine nousta. Huimausta, vapinaa, pahoinvointia ja oksentelua esiintyy toisinaan.

Sieniä ei kannata käyttää, mikäli lähisuvussa on mielenterveysongelmia tai taipumusta skitsofreniaan.”

Jos siis nuoresi on yllätten kiinnostunut sienestyksestä, voi olla syytä keskustella, että mitä sieniä sieltä oikein kerätään ja miksi. Sekä muistuttaa nuorta siitä, että sienten käyttö on laitonta, ja lisäksi se voi olla epämiellyttävää ja altistaa mielenterveysongelmille.

Päihdelinkin Vanhemmille-osiosta löytyy tietoja ja neuvoja päihteistä keskustelemiseen nuorten kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 vastausta artikkeliin “Nuoret menevät sieneen, mutta eivät suinkaan suppiksia keräämään…”