Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Ongelmani on sukulaissuhteet. Pitkän mietinnän tuloksena katkaisin välit vanhempiini. Tähän tekoon minut ajoi huono lapsuus ja äitini läheisriippuvuus. Ja kun vanhemmat eivät näe omia ongelmiaan. Syyttävät vaan toisiaan omista teoistaan.

Tuntuu, ettei kukaan sukulainen tätä ymmärrä ja hyväksy, vaikka juuri he näkivät meidän huonot olo lapsuudessani. Oma siskonikin sai katkaista välit oman mielenterveyden takia vanhempiimme, mutta minä en olisi saanut samasta syystä niitä katkaista, edes siskoni mielestä. Koska minulla on lapsi. Mutta minun tehtävänihän on antaa lapselleni turvallinen lapsuus, minun tehtäväni on suojella lastani, sekä itseäni.

Kuva Pablo Varela.

Joka ikinen päivä kerron itselleni, että tein oikean päätökset. En halua niitä ihmisiä meidän elämään, joille alkoholi meni lasten edelle, toisella menee edelleen tänäkin päivänä. He loivat minuun paljon turvattomuutta, jättivät heitteille. En pysty antamaan anteeksi, ainakaan nyt. Ja varsinkaan, kun painostusta tulee koko aika ja ihmetellään miksi et voi jo antaa menneiden olla. Se ei ole niin yksinkertaista ja helppoa.

Siskoni välien katkaisua vanhempiimme ei koskaan kyseenalaistettu, eikä muiden sukulaisten, kun eivät pidä vanhempiimme yhteyttä. Mutta minä en saa elää rauhassa omaa elämää. En enää tiedä mitä teen?

Nimim. Yksin asian kanssa

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Onko pakko antaa anteeksi ja menneiden olla?”

 • Tuttua sanoo:

  Se, että on sukua jollekkin, ei minusta ole tarpeeksi hyvä syy sille, että väkisin pitäisi kärvistellä ja olla väleissä. Päinvastoin, et ole voinut heitä valita, mutta omat rajasi voit. Ja toisekseen, anteeksi ei ole pakko antaa. Minusta väkisin anteeksi antaminen vaan rikkoo enemmän, kuin että helpottaisi oloa. Ennemminkin näkisin asian niin, että sinulla on oikeus antaa anteeksi, JOS joskus olet siihen valmis. Sinä olet nyt se, joka oman elämänsä pensseliä heiluttaa, tee sen mukaan.

 • Kolmen äiti sanoo:

  Asioiden ei oikein voi antaa olla, ellei niitä ole sitten käsitellyt itsensä kanssa. Kukaan toinen ei voi tietää, milloin juuri sinä olet valmis kohtaamaan menneesi ilman ahdistusta. Lapsuuden aikanasi kokemat ovat traumoja, jotka kulkevat mukanasi. Vanhemmat aiheuttavat siis traumojen avautumista aina kun heidät näet.
  Ehkä et halua hylätä heitä vaan traumat, joita he ovat sinulle aiheuttaneet? Kun sinulla on lapsi, joudut joka tapauksessa kokemaan uudelleen takautumat.
  Itsensä suojaaminen on tärkeää juuri nyt. Kiintymyssuhdeongelmat liittyy yleensä noihin joten hae terapiaa jos huomaat että suhde lapseesi om vaikea. Turvallisuudentunnetta tarvitset.
  Olet tehnyt varmasti oikean päätöksen. Mikään ei tarvitse olla ikuista, kun aika kuluu niin sekin auttaa. Vanhempiesi on aika ottaa vastuu. Nyt se tarkoittaa sitä että he joutuvat pohtimaan arvot.
  Päätös on vaikea mutta etäisyys on tarpeen. Voimia

 • Oikeus valita perheensä sanoo:

  Sinulla on täysi oikeus katkaista välit. Saat tehdä itse sekä omaa elämääsi, että alaikäisen lapsesi elämää, koskevat päätökset. Se, että kyse on vanhemmistasi (tai muusta sukulaisesta) ei mielestäni millään tavalla velvoita sinua olemaan yhteydessä. Piste.

 • Kaikkeen en enää suostu sanoo:

  Olen katkaissut välit mieheni äitiin/ anoppini sekä siskooni.
  Molemmat ovat erittäin myrkyllistä seuraa itselleni, mielelläni kuin myös lapsillemme.
  Ajatuksiltaan ja teoiltaan sairaat eivät kuulu perheeseen.
  Ihan liikaa tuli tuhoja ennen kuin tajuttiin asia.
  Jos suku ei ymmärrä.. Se on heidän oma vika. Kuulleet varmasti myrkyttäjien versiot asioista.
  Pääasia on että oma perhe on nyt turvassa!

 • Been there, done that sanoo:

  Aika moni muukin on näköjään katkaissut heihin välit. Miksi sinun pitäisi kärsiä?
  Onko sinusta kaavailtu jonkinlaista vastuunkantajaa, joka ei saa lyödä hanskoja tiskiin?
  Älä altista lasta huonoille olosuhteille. Onhan se surullista mutta vanhemmillasi olisi myös mahdollisuus korjata käytöstään.

 • Samaa kokenut sanoo:

  Et voi olla välittämättä tai viis veisata. Kysehän on vanhemmistasi. Samaan aikaan suojelet omaa lastasi omilta kokemuksiltasi ja olet puun ja kuoren välissä. Tiedän tuon tunteen paremmin kuin hyvin. Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan Arto Pietikäisen Joustava mieli -kirjoja. Ne sopivat omaan ajatusmaailmaani siitä, että en voi muuttaa asioita, joten ne on vain hyväksyttävä, mutta minun on toimittava omien arvojeni mukaisesti. Et voi lakata välittämästä, eikä tarvitsekaan, mutta toivottavasti löydät rauhan valinnoillesi 🙂

 • Vivian sanoo:

  Viis veisaat muiden mielipiteistä. Sinä olet lapsesi äiti ja päätät lapsesi asioista.
  Mitä josko suuttuisit moisille painostajille ensi kerralla.
  Miten kehtaavat tyrkyttää lastasi alkoholinhuuruiseen mummolaan. Josko sinne sukulaiset haluavat niin menkööt itse ja vieköön omat lapsensa.

 • Rajat kuntoon sanoo:

  Et enää tiedä mitä tehdä? Pyydät painostajia lopettamaan välien katkaisun uhalla. Jos eivät lopeta, toteutat sen. Et tarvitse tuollaista henkistä taakkaa.

 • Nimetön sanoo:

  No lopeta kaikki yhteydenpito ja estä kaikkialla. Perheesi on mielenvikainen. Ei sellaisten kanssa voi olla missään tekemisissä.