Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Haluan kirjoittaa veloista. Ulosottoveloista. Velkaa saa nykyään ihan hirmu helposti. Se sokaisee kun ajattelee että tarvii ehdottomasti uuden puhelimen – kuukausierä vain 12 €, ei siis paljon mitään. Oispa kiva uusi iso telkkari, heiiiii vain 30 €/kk. Siitä se sitten lähtee… Jossain kohtaa homma alkaa porsia ja alat maksamaan velkaa velalla. Velan velalla. Helppoa kuin heinänteko.

Kunnes se päivä epäilemättä tulee, ja et pysty maksamaan. Yrität ja yrität mielenterveytesi menetyksen uhalla mutta ei. Jätät yhden laskun maksamatta ja pian toisen ja sitten pian ne on kaikki. Ulosotossa.

Tämä sama kaari voi tapahtua kelle vaan. Kultalusikka suussa syntyneille, kympin oppilaille tai päihteitä rahoittaville tyypeille.

Ei se tee kellekkään siitä yhtään sen helpompaa – raha-asiat on mällätty.

Kuva Emil Kalibradov.

Ihmiset ajattelee että oma vika. On ihan ok että olet velkavankeudessa lopun ikääsi. Ei se mene niin. Se on kohtuutonta. Ei kukaan saa murhastakaan niin pitkää tuomiota. Velkavankeudellinen elää siinä ehkä lopun ikäänsä. Riippuen tietenkin rahamäärästä, minkä on ehtinyt mällätä. Mutta lähemmäs satatonnia saa helposti alle puolessa vuodessa jos on oikein säpäkkä.

Ehkä se tyyppi herää jossain vaiheessa, nuori koulusta valmistuva tai lähemmäs viiskymppinen, että olisipa kiva päästä töihin. Tienata ja saada toimeentuleva elämä. Lapsille tai lapsenlapsille ostaa pyörää tai jotain muuta kivaa.

Pääset töihin. Ulosotto vetäisee palkasta kolmanneksen. Perustuloisella sulle jääpi sitten alle tonni kuussa. Eikä sitä yhtään enempää tule vaikka painat hiki hatussa ylitöitä. Velat kasvaa korkoa koko ajan. Välillä ne velat voi palata velkojalle ja tulla uudestaan vuosien päästä ulosottoon korkojen kera. Ensimmäinen velka saattaa vanheta 20 vuodessa mutta uutta on ehtinyt tulla, joten kaikkien vanhetessa saattaa lipsahtaa helposti lähes 40 vuotta että ne vanhenisi. Ei siihen elinikä riitä.

Ei niihin velkajärjestelyihinkään kaikki pääse. Ei se ole automaattisesti pelastus. Ja sekin vaatii kuitenkin useamman vuoden kärvistelyn supervähillä tuloilla.

Siinä sitä miettii niillä alle tonnin tuloilla, kun maksaa pakolliset elämän menot, että raskiiko käydä hammaslääkärissä. Raskitko ostaa uudet kengät kun entisistä varvas näkyy. Autokin pitäisi huoltaa ja katsastaa että pääsee töihin. Vaan kun ei ole varaa – vaikka olet töissä. Huonossa tapuksessa tulee uutta velkaa mikä menee taas sinne ulosottoon..

Kuva Jukan Tateisi.

Kyllä, varmasti siitä eletystä elämästä pitää maksaa rangaistus. Oma vika. Siinäpä kärsit perkele!
Mutta mikä on se kohtuullinen aika?
Onko se niin, että kun nuoruudessa, sairastuttua tai ainepäissäsi mälläsit raha-asiat ja haluat muutosta olet velkavanki lopun ikääsi. Onko se oikein?

Kannustaako se esimerkiksi entisiä päihderiippuvaisia parantamaan elämäänsä, jättämään päihteet ja kuntoutua työhön? Kannustaako se sinne alle tonnin työhön kun ”sossun luukulta” saat kaiken ilmaiseksi?
Kannustaako se nuorta hakemaan töihin? Joka on opiskelujen aikana ehtinyt mällätä elämänsä.
Edesauttaako se masennukseen sairastunutta joka sairaana ollessaan osteli pikavipeillä ruokaa, kun ei jaksanut paperisotaa kelan tai sossun kanssa että saisi toimeentuloa?

Mun mielestä ei.

No mitä sitten pitäisi tehdä. En tiedä.
Mutta jos murhamiehelle annetaan mahdollisuus muuttaa tapansa niin ehdottomasti pitäisi myös raha-asiat pissineelle.

Sillä entisellä sössijällä voi olla elämä edessä.

Ja kyllä, velat saa kuitattua kun makselee vaan säntillisesti. Mutta kellä se motivaatio riittää kun ajatus on että ehkä vuonna 2050 olen velaton, siihen asti elät kieli vyön alla.

Kyllä se kysyy melkoisia kiveksiä. Se on varma se.”

Nimim. Velkavanki

Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää? Keskustellaan kommenteissa alla!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 24 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

24 vastausta artikkeliin “On ihan ok että olet velkavankeudessa lopun ikääsi?”

 • Jonne sanoo:

  Anteeksi korjaus velat vanhenee nykyisin 15-vuodessa jos ulosotossa. Perintä yhtiö voi yrittää periä 15v jälkeenkin vielä 5-vuotta mutta ulosottoon niitä ei enään voi laittaa kun tulee 15v täyteen ulosotossa jolloin velka vanhenee ”poistuu”.. suomessa velkojen vanheneminen on älytön ja pitäis ottaa mallia ulkomailta joissa ne vanhenee 5-10 vuodessa jo.. amerikassa 5-vuotta ja thats it uus elämä ja siellä saa jopa henkilökohtaisen konkurssin tehtyä. Itellä 150k velkaa ulosotossa ja koskaa pysty maksaa ja oma vika kun suhteissa ollu se joka hoitanu kaiken mut joskus se paska vaan kyykkää vaikka kuinka yrittää hoitaa ja maksaa.. siinä kohtaa muija lähti seuraavan dikin luokse olettaen et toinen taas maksaa kaiken. Mut joo tää on elämää ja joskus tästä noustaan =)

 • Tinuli sanoo:

  Ulosotto on liian kallis, mutta kyllä se totuus on että jokainen velkaeuro on siinä tilanteessa käytetty omaan kulutukseen.

  Miksi velalla eläneiden pitäisi saada kuluttaa ilmaiseksi niihin verrattuna jotka ovat kuluttaneet vain sen verran mihin oma raha on riittänyt?

 • Kolikolla on aina kaksi puolta... sanoo:

  Nyt kun itse olen elänyt tässä ”velkahelvetissä” 5 vuotta, ahdistaa edelleen joka ikinen palkkapäivä nähdä se ulosoton suuruus palkkakuitissa. Jos olisin taipuvainen esim. mielenterveysongelmiin, ymmärrän hyvin, että tässä tilanteessa niitä tulisi roppakaupalla.
  Itse en ole ottanut iitin latia velkaa ikinä, vain muutama osamaksusopimus tehtynä ja nekin maksoin heti pois. Olen ulosotossa entisen puolisoni vuoksi, joka tehtaili neljässä vuodessa lähes 100 000 euron velat. Minulle.
  Kun asia tuli ilmi, potkin silloisen puolisoni hevon kuuseen elämästäni. Ja koko homman laajuus iski takaraivoon kuin metrinen halko. Summa on aivan valtava ja mitä siitä on jäänyt käteen: ei yhtään mitään. Exäni olikin käyttänyt ne päihteisiin ja omaan elämäänsä elättämällä hummatessaan kaikki horatsunsa ja 10 parasta kaveriaan.
  Otin yhteyttä poliisiin, joka kertoi minulle, että ”oma moka, olisit pitänyt henkilötietosi lukkojen takana”. Omassa kotonani siis – ohhoh, olispa ollut helppoa. Eli exääni ei saatu mitenkään vastuuseen asiasta. Seuraavaksi otinkin yhteyttä velkaneuvojaan, joka neuvoi laittamaan kaikki laskut ulosottoon ja kehoitti vielä hankkimaan ”kaikki tarvittavat uudet kodinkoneet ja muut ennen kuin uo pääsee palkkaan kiinni”. Eli hän ehdotti petosta, siihen en lähtenyt.
  Palkastani meni siis kolmasosa aina ulosottoon. Ja menee edelleen. Perusliksa kun napsahtaa tilille, jää minulle käpälään 1100 euroa. Hurraa… Ei apuja mistään, Kela ei laske ulosottoa menoksi. Lapseni ovat onneksi oppineet, ettei raha kasva puussa ja ovat tyytyväisiä, jos silloin tällöin saavat jotain spessua.
  Nyt vihdoinkin odotan, että pääsisin velkajärjestelyyn!! Se tarkoittaisi itselläni, että saisin velkani soviteltua yhteensä 10 vuodessa, kun muuten siihen menisi heittämällä se 20 vuotta. Mitään muuta en ole ikinä odottanut näin paljon, kun käräjäoikeuden päätöstä, pääsenkö vaiko en tuohon järjestelyyn. On siis laskettu, että tällä hetkellä pystyisin maksamaan vajaan 400 euroa kuukaudessa, mutta nyt maksan 800-1200 e / kk… Pitäkää peukkuja!!!

 • Paistaa se aurinko risukasaankin sanoo:

  Siinä olen kyllä samaa mieltä, että markkinat tyrkyttää liikaa velalla ostamista. Monelta hämärtyy todellisuuden taju, kun aina vain ostetaan uutta velalla. Kaikki pakko saada nyt ja heti, vaikka on jo ennestään tiukkaa.
  Jos rahattomuus ahdistaa ja tuntuu että kaikki rahat menee laskujen maksuun – on aika pysähtyä miettimään omaa kulutusta ja taloustilannetta. Mielellään heti ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet.

  Nyt varmasti kannattaa selvittää asioita ensin, joistakin asioista sinulla on selvästi väärää tietoa.
  http://www.talousjavelkaneuvonta.fi sivulla kerrotaan velkojen vanhentumisesta ja muista apukeinoista. Sinä voit itse vaikuttaa myös siihen, että miten taloushuolista selviät. Pyri parantamaan maksukykyäsi, pyri menemään eteenpäin, koska uskon, että saat apua kun alat tekemään oikeita asioita. Asiat ei muutu sormia napsauttamalla vaan vaatii pitkäjänteistä työtä.

 • Jasper sanoo:

  On hieman eri asia, johtuuko velkaantuminen esim. avioerosta, sairastumisesta, äkillisestä työttömyydestä tai jostain muusta mihin ei ole osannut varautua, kuin jos ihminen tieten tahtoen tahkoo lyhyellä ajalla useita kymppitonneja kulutusjuhlavelkaa ilman aikomustakaan maksaa takaisin. Jälkimmäisiä kohtaan en tunne sääliä.

  Nuorille tulisi opettaa oman talouden hallintaa viimeistään yläkoulussa. Oikeastaan jo paljon pienempänä siinä muodossa, että aina ei tarvitse olla sitä hienointa ja kalleinta. Vaikka ”kaikilla muilla” on jotakin, ei se tarkoita että sinullakin pitäisi olla. Jos aikoo rahaa käyttää, pitäisi rahat olla jo olemassa, ennen kuin lähtee laiteostoksille.
  Nykyinen somekulttuuri luo muutenkin nuorille ahdistavan ympäristön, jatkuvasti pitäisi olla lattemuki kädessä feikkiripsien, hiustenlisäysten, kynsien ja merkkivaatteiden kanssa. Nuorten ensimmäiset autot pitää olla bemareita, eikä mitään 20 vuotta vanhoja romuja. Sitä ennen ajellaan mopoautolla, mielellään vähän paremmin varustelulla kuin naapurilla. Kuka tämän kaiken mahdollistaa siellä kotona!?

  Jos näyttää, että ote alkaa luisua: mitä aikaisemmassa vaiheessa ottaa yhteyttä velkaneuvontaan tai laskuja lähettäville tahoille, sitä paremmat edellytykset on hidastaa velkautumista.
  En ihan ymmärrä täysin sitäkään, että kannattaisi hanskat lyödä tiskiin, koska ”ei kuitenkaan pysty maksamaan kaikkea takaisin”? Ihanko totta aiot olla pysyvästi samassa tilanteessa? Aina voit pyrkiä kouluttamaan itseäsi, pyrkimään parempaan työpaikkaan jne. Kaikki palkkatyö mitä teet velkojen maksamiseksi, kerryttää eläkettä. Jos vajoat omasta halustasi jatkamaan elämää työttömänä ”koska mikään ei kuitenkaan muutu”, niin ehkä ensimmäisen eläkkeen saatuasi saatat ajatella toisin. Ei pidä alistua ja tyytyä tilanteeseen. Asiat voi aina muuttua, velat tulee maksettua.

 • Tunnollinen työntekijä sanoo:

  Jos elää yli varojensa niin ei pitäisi antaa. Jos rahat käytetään iPhoneen ja merkkivaatteisiin. Töissä on tyttöjä joilla viisinumeroinen summa ulosotossa ja joka kahvi selataan verkkokauppoja, juuri ostettiin uusin iPhone, vaikka edellinenkin oli maksamatta. On sentään töissä, mutta kulutus uskomatonta. Ei itsellä olisi 90 euroa kuussa pistää ripsihuoltoon. Mutta itselläni ei ole velkaa. Mutta jos sen ripsi – ja kynsihuollon pistäisi velan lyhentämiseen, ei tarvitsisi joka viikko ulista kun rahat loppu. Uusia vaatteita kerran kuukaudessa ja joka vkoloppu baarissa… Tämmöisten ei pitäisi saada velkoja anteeksi. Jos sairaus, tai toisen sun nimiin ottama velka syynä silloin harkinnan mukaan.

 • Vivian sanoo:

  Minulla periaatteessa ei ole tästä muuta mielipidettä kuin se että en ole samaa mieltä siitä että tämä voisi käydä kelle tahansa.

  Minusta kouluun olisi otettava elämänhallinta aineeksi. Tuki ja tieto on tässä merkittävää. Harva nuori ymmärtää millaisia riskejä ottavat rahaa lainatessaan ja miltä taholta. Minut on kotona opetettu talouden pitoon. Jo yläaste ikäisenä sain tutustua talouden tuloihin ja menoihin, laskin budgettia kesälomaksi ja tiesin mitä kaikki maksaa.
  Opiskelin ilman lainaa ja taloudellista apua vanhemmiltani vaikka joka kk budjettini alkoi -50€ sain aina kerättyä sen jollain konstilla mutta en olisi kyennyt siihen jos en olisi osannut tarkasti laskea menojani ja sanoa itselleni ei niin kuin äitini opetti.

  Nuorille ja lapsille on jo hyvissä ajoin kerrottava se mitä velka on, mitä korot on, kuinka laaditaan talouteen budgetti, miten priorisoidaan, säästetään, mitä on tehtävä heti kun huomaa että velat kertyvät tai elämän hallinta heikkenee. Uskoisin että yhteiskunta säästäisi vuoren verran rahaa nuorten neuvonta palveluiden perustamisella jotta liian pitkälle ei edes jouduttaisi.

  Olen aikojen saatossa auttanut paria ystävääni talouden hoidossa ja moni pärjääkin pienellä avulla.
  Jos tulet kodista jossa syystä tai toisesta et ole osallistunut taloudenpitoon ja koulussa aihetta käsitelty käytännön esimerkkien kautta, on nuorella aikuisella todellakin riski joutua velkakierteeseen ilman helposti saatavilla olevaa apua.

  Petään kuulutan yhteiskunnan ehkäiseviä toimia ja palveluita tässä kysymyksessä.

 • Velkahelvetti sanoo:

  Voin perheellisenä samastua tähän . 10 vuotta jo maksellut velkoja ja tuntuu ettei loppua näy. Ulosotto ottaa niin ison käsittelymaksun ettei velka pienene paljon yhtään. Kaikki veronpalautukset ja palkasta osuus menny ulosottoon ja silti tuntuu ettei velka siitä pienene. Palaahan siinä jo loppuun kun muiden laskujen ja pakollisten jälkeen mitään käteen enään jää. Joskus oli niin tiukkaa ruuasta, että antoi oman aterian lapsille ettei nälkää nää.. Totta, maksan siitä mitä typeryksissä nuoruudessa tein ja opein kantapään kautta tämän. Ehkä velka ennen eläkepäiviä olisi kuitattu…

 • Muumimamma1 sanoo:

  Kyllä se on niin, että kaikille pitää sallia tehdä ryhtiliike elämässään niin halutessaan. Kukapa meistä on se sama ihminen kuin oli 10.v sitten? Sanonta älä lyö lyötyä on ajankohtainen vielä tänäänkin.

 • I feel you sanoo:

  Nykyisin on aika paljon myös apua saatavilla velkoihin. Sosiaalinen luototus, takuusäätiön laina ja velkajärjestely. Kannattaa aina selvittää omat mahdollisuutensa. Tiedän, nämä eivät silti ole kaikille ratkaisu, koska niissäkin on omat kriteerinä. Velkaantuminen tuntuu kamalalta, itse en pysty niitä joka päivä ajattelemaan tai menisi mielenterveys. Että onkin pitänyt olla joskus tyhmä ja antanut tämän tapahtua.
  Velkojen selvittely myös vaatii paljon taitoja. Jotkut perintäyhtiön perii velkoja jotka ovat vanhentuneita tai ne voisi hyvin riitauttaa, jolloin maksaja yleensä pääsee aika paljon vähemmällä maksamisella. Ja ehdottomasti sopimuksia perintäyhtiöiden kanssa voi tehdä. Aloittajan kanssa samaa mieltä, velkaantuminen ei saisi olla elinikäistä ja siihen pitäisi olla paremmat työkalut. Tämän viikon keskiviikkona eduskunnassa on äänestyksessä se että UO merkinnät ei pysy enää sitä 4 vuotta vaan häviää heti velan maksettua. Erittäin hyvä uudistus tämäkin. Suosittelen ottamaan reilusti yhteyttä tahoihin, jotka auttaa velka-asioissa!

 • Tavis sanoo:

  Se on tosi helppo tuomita toinen. Ymmärrän loukkaantumisen, jos sinun omaisuuteen on kajottu. Mutta tässä artikkelissa puhuttiin selvästi ihan normaalista arjesta, jossa esim korona, työttömyys, sairaus tms on tullut eteen yllättäin ja homma on lähtenyt alamäkeen. Itse olen sellaisessa tilanteessa, että korona vei työt yhdessä yössä. Ja ne eivät vieläkään ole kunnolla palanneet. Kelan kanssa tapeltu joka pennistä. Nöyryytetty koko rahalla. Yritin kaikkeni ettei menisi ulosottoon. Silloin kun soittelin rahoitusyhtiöt, ei tarjoukseni kelvannut. Kun homma kusi, alkoi kelvata tarjoukseni. Se oli kannaltani liian myöhään. Olen todella uupunut raha-asioihini. Ei paljon huvita yrittää enää edes kun nöyryytys on jo täydellinen. Kyllä tähän pitäisi löytää joku kultainen keskitie.

 • Uhri ja katkera sanoo:

  Mua ei kiinnosta maksaa kenenkään muun ongelmia. Yksi nainen on kusetti multa 300 euroa , kun ostin häneltä lapsille tavaroita. Laitoin vielä, että voiko odottaa hetken, kun pitää odottaa että opintoraha tulee tilalle. Minä olin silloin kahden lapsen yh, joka sai vain opintotukea ja kelan maksamat minimielarit. Rahat meni ja lapset jäi ilman pyöriä ja vaatteita (oli vaikka mitä). Lopulta käräjäoikeudesta tullut lista, jossa naisella oli petoksen uhreja yli 20. Todellakin nainen saa maksaa rahat takaisin! Se rahat oli todella suuri määrä silloin ja myin oman pyöräni, jotta sain lapsille pyörät. Kuljin kaikki, yli kolmen kilometrin koulumatkankin jalan. Ja jalan menin myös ruokajonoon.
  Väitti myyvänsä oman lapsensa vanhat eteenpäin. On todettu varattomaksi, mutta jännästi FB:ssä poseeraa kahden rotukoiran kanssa. Minä en masentuneena kusettanut muita, eikä kukaan muukaan niin saisi tehdä. Rikos on rikos. Se että Suomessa murhaajat ja raiskaajat pääsevät liian helpolla eivät ole syy että muutkin ihmiset, joilla elämän hallinnassa ongelmia saisi päästä kuin koira veräjästä.
  Tänään tein 14-vuotiaab esikoisen kanssa hänen ensimmäisen rikosilmoituksen, kun osti tavaran ja yhteydenpito loppui kun rahat saanut. Lapsi menetti nyt vain reilu 50 euroa, mutta se kirpaisee kun on joululahjaksi saatu.

 • Entisen velallisen vaimo sanoo:

  Onhan se tuomion pituus esimerkiksi murhan tehneeseen verrattuna aivan liian pitkä. Siinä olen samaa mieltä. Tosin sillä murhasta tuomitulla on vapauduttuaan luultavasti oikeuden määräämiä korvauksia maksamatta ja ne ovat ulosotossa. Rikosseuraamusmaksuissa on vielä pidempi vanhenemisaika.
  Mun oma neuvo on, että maksa kaikki intrumit, lindorffit yms. Yritä sopi kyseisten yritysten kanssa maksusuunnitelma, ettei palkasta tarvitsisi ottaa. Muut velat jätä maksamatta ja odota niiden vanhenemista. Jos elät tuilla ja käyt pimeästi töissä, ei ole mitään ulosmitauskelpoista tuloa ja sinut todetaan varattomaksi. Kun on muutaman kerran näin todettu, ei velkojat yleensä enää hae uudelleen ulosottoa samalle velalle, vaikka menisitkin töihin niin ulosmittausta palkasta ei tehdä jos mikään velka ei ole aktiivisessa ulosotossa.

 • Erotakko vai ei sanoo:

  Minulle selvisi vuosi sitten että mieheni oli salannut minulta 7 vuotta isoja velkojaan. Oli uskonut johonkin sijoitukseen Englannista. Oli saanut pankista lainaa 14 000e . Hän hoiti minunkin raha-asiat. Kun oli selvinnyt että oli huijaus niin hänestä tuli piilojuoppo. Otti useita pikapippejä ja myös minun rahasto ym.menivät.
  Kaiken tehnyt minulta salassa.
  Ulosotossa on n.100 000e. Kun asia tuli julki , se oli shokki.
  Miehessäni on tosi paljon hyvää joten ero oli rankka. Puoli vuotta oltiin erossa , kunnes jotenki taas aloimme viihtymään yhdessä . Asumme erillään mutta mietin uskallanko ottaa häntä takaisin luokseni asumaan. Olemme lähes 60vuotiaita … ei päässyt velkasaneeraukseen.
  Hän käy työssä , mutta elämiseen jää tosipieni summa , joten hyvinpitkälti hänet elättäisin..

 • Ulosotossa työssä oleva sanoo:

  Jokainen velka vanhenee 15 vuoden kuluttua siitä päivästä joka on tuomioon merkattu. Jos sulla on omaisuutta niin ulosmitattuna velka on niin kauan kun joko saat maksettua valat tai myytyä omaisuutesi. Yksinkertaista mutta totta!
  Jos nuorelle tulee ongelmia nykyään on talous-ja velkaneuvonta ulosottoon liittyen, ei tarvitse olla velka jo ulosotossa, josta saa apua ja neuvoa asioihin.

  • Ulosotossako loppuelämän sanoo:

   Siis velka vanhenee 15v. Mutta jos tämän jälkeen ostat esim. talon niin sitten sitä velkaa aletaankin perimään uudestaan?

   • Entisen velallisen vaimo sanoo:

    Velan vanhentumisen jälkeen ei aleta enää uudelleen perimään mitään. Sitten on vapaa.
    Muuten, kaikki velat eivät vanhene 15 vuodessa, esim rikosseuraamusmaksut vasta 20 vuodessa.

  • Jonne sanoo:

   Tämä totta ja iteki odotan vielä 10v että vanhenee velat. Mulla UO vie joka toinen perjantai tileistä 300-500e eli kuulaudes noin 700-1000e mutta velka ei lyhene yhtään.. lomarahoista vei just 1800e ja on hieno kesäloma just menossa kun mitää voi tehdä tai no voi ku kävelee ulkosalla ja ikkuna shoppailee =D velat ku vanhenee ni en ikinä ota enää velkaa!! Eniten vituttaa täs ku ei voi säästää isoja summia rahaa et sais tulevaisuudessa asunnon hommattua (ainoa velka jonka voisin jatkossa ottaa) niin turha säästää kun UO vie tililtä jos näkee et iso summa on siellä.

 • Uhri sanoo:

  Hei,

  Mä olen se, kenen kotitaloon sä piripäissäsi murtauduit, kun tarvitsit rahaa kamaan. Pöllit sen minkä löysit, ja sen lisäksi kavereidesi kanssa pistit koko kotini paskaksi. Kivitit ikkunat ja yritit jopa polttaa koko talon.

  Jäitte valitettavasti kiinni, joten vakuutusyhtiö nosti kätensä pystyyn ja jäin kokonaan ilman korvauksia. Niitä on yritetty periä sinulta jo monta, monta vuotta mutta en ole saanut penniäkään. En, koska ennen minua ja muita yksityishenkilöitä perimässä on yrityksiä.

  Olen joutunut kunnostamaan kotini omalla rahalla, tekemällä töitä. Siihen on mennyt paljon aikaa ja rahaa. Rakkaista sukuni muistoesineistä on jäljellä enää muisto, niitä ei saatu koskaan takaisin. Meni vuosia ennenkun uskalsin nukkua öitä kunnolla, koska pelkäsin uutta murtoa. Minun yksityisyyttäni ja turvallisuuttani oli loukattu.

  Arvaa olenko sitä mieltä, että sinun pitäisi saada kaikki anteeksi?

  • Kotivakuutus kuntoon sanoo:

   Eikö sinulla ollut kotivakuutusta? Kyllä laaja korvaa, ja sitten vakuutusyhtiö perii ne tekijältä.

   • Uhri sanoo:

    Kotivakuutus ei korvaa, kun tekijät jäävät kiinni. Vakuutusyhtiö siirtää vastuun tekijöille ja rahoja peritään ulosoton avulla oikeudentuomion jälkeen

 • Köyhä ja kyykyssä 😥 sanoo:

  Osaan erittäin hyvin samaistua tähän varsinkin perheellisenä 😥😥 kun esim kämpän löytäminen on vaikeaa ym. Toki se että väärin tehnyt mut kun yksinkertaisesti ei oo mitään mahdollisuutta lyhentää mitään kun ne pyörivät laskut, vuokra ja muut pakolliset pitää kuitenkin myös hoitaa. Ja autokin lievästi pakollinen tällä hetkellä 😥😥 mut minkäs tekee. Pakko sanoa et ei oo helppoa olla köyhä ja perheellinen kun on vastuussa myös omassa tapauksessa 3 muun asioista tai tavallaa 2 jotka siis lapsia mut toki myös joltain osin puolison 😥😥

 • Niin makaa kuin petaa sanoo:

  Kyllä se on useimmissa tapauksissa reilua. Ei ehkä niissä, missä sitä velkaa on otettu sairaalalaskuihin, mutta muuten kyllä. Onhan niitä elämänsä kunnolla eläneitä, mutta esim. vammaisia, jotka joutuvat sillä alle tonnilla kuussa selviämään koko elämänsä, eikä heillä ole ollut edes tuollaista ”elettyä elämää” milloin sitä rahaa olisi voinut käyttää. Heidän tilanteensahan on vielä epäreilumpi; eivät voi tehdä vammalleen mitään ja kärvistelevät siksi, mutta jatkuvasti velkaa hurvitteluun ottaneella on ollut tilaisuus jos toinenkin ryhdistäytyä. Sehän olisi erittäin väärin, jos joku eläisi makeaa elämää velkarahalla ja saisi velat anteeksi, kun samalla monet muut tekevät kovasti töitä vähällä vapaa-ajalla eivätkä voi OMILLA rahoillaan ostaa samoja asioita, kuin tuhlari on ostanut velkarahalla. Ja nykyään velkaantumisesta on niin paljon varoituksia ja tietoa, että kyllä täytyy erittäin huono raha-asioissa olla, jos saa itsensä mittaviin velkoihin. Tarkoitan tosin pikavippi -kierteessä yms. olevia, konkurssiin menneet yrittäjät ovat sitten ihan eri asia, ja ansaitsevat mielestäni enemmän ymmärrystä ja käytännön apua. Mutta jos on itse asiansa sotkenut ostamalla velaksi kaikkea pientä ja vähän isompaakin kivaa, niin itse se sotku pitää siivotakin, ei ole yhteiskunnan asia.