Raskausuutiseen reagoidaan sanomalla ”Ai niin alussa, sehän ehtii mennä vielä kesken!”.

Keskenmenosta kertovalle vastataan, että ”No ei terve sikiö kesken mene, siinä oli jotain vikaa!”.

Avioerosta kertova saa kuulla, että ”Huhhuh musta olisi kamalaa olla sinkku!”.

Työttömälle todetaan, että ”Sullahan on aikaa…”.

Leskelle valitetaan, miten rankkaa on kun puoliso on työmatkalla. Vanhemman kuolemaa surevalle kerrotaan, kuinka itse valvotaan yöt murheen takia, koira kun on kipeä. Lapsettoman kuullen pohditaan, että vieläkös sitä pitäisi pari lasta tehdä, vaikka 1,5 vuoden ikäerolla…


Kuva Francois Gha.

Möläyttely on ehkä juuri meille suomalaisille tyypillistä. Tai ainakin sitä joutuu kuulemaan paljon. Oikein pahat möläytykset ovat sellaisia, joita kuulija vatvoo vuosikausia.

Vaikka kuinka olisimme kansana juroja tuppisuita, jotka pullauttavat ulos suustaan ensimmäisenä mieleen tulleen asian, se ei ole mikään selitys. Omaa puhettaan pitäisi osata kontrolloida sen verran, että ei suolla ihan mitä sattuu. Varsinkin surevien, menetyksiä kokeneiden ja raskaassa elämäntilanteessa olevien kohdalla pitäisi ennen puhumista harkita muutama ylimääräinen sekunti, että ei tule lisänneeksi toisen tuskaa.

Mutta…

…joskus kannattaa miettiä sitä möläyttelijänkin puolta!

Harva meistä oikeasti haluaa satuttaa lisää ystävää tai tuttavaa, joka on jo valmiiksi kärsinyt. Ne typerät möläytykset ovat juuri sitä: ajattematta sanottuja asioita, joita ei pitäisi ottaa kovin vakavasti.

Moni tietää itsekin sen tunteen, että kieriskelee sängyssään aamuyöstä ja kertaa joka ikistä ikinä sanomaansa tyhmää asiaa. Ehkä se, joka sanoi sinulle jotain ikävää, vatvoo sitä edelleen joka yö ja punastuu häpeästä makuuhuoneensa pimeydessä?

Ehkä möläyttelijöille voisi antaa vähän enemmän anteeksi – pullahti se sammakko sitten omasta tai jonkun toisen suusta!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Olipas töykeästi sanottu!”

  • Mummu sanoo:

    Kirjoituksessa mainitut mölyttelijät ovat itsekeskeisiä ja empatiakyvyttömiä ihmisiä.He eivät kykene asettumaan toisen asemaan vaan omat asiat ovat aina päällimmäisinä.Itse olen karsinut ystäväpiiriäni juuri sen takia kun en jaksa aina olla kuuntelija enkä lohduttaja eikä mun murheitani jakseta kuulla vaan ne sivuutetaan