Hei me vanhemmathan ollaan täydellisiä, paitsi että meitäkin on muutama ällö tyyppi:

1.       Lumihiutalevanhempi

Tämän vanhemman lapsi on erityinen ja ansaitsee erityiskohtelua. Lapselta ei saa vaatia läksyjen tekemistä, aikataulussa kouluun saapumista, tai ylipäätään noudattaa muita luokan sääntöjä.

 

2.       Pikaluoti-vanhempi

Menestyvää ja suorituskykyistä lasta toivova vanhempi, jolla ei kuitenkaan ole aikaa tai tahtotilaa itse osallistua kotona iltaisin lapsen ylimääräiseen kannustukseen ja tarvittavaan lisäapuun. Vanhempi mieluummin etsii nopeaa ratkaisua, johonka hänen läsnäoloaan ei tarvita.

 

3.       Ylitsekävelijä vanhempi

Tämä vanhempi katsoo tarpeettomaksi keskustella mahdollisista luokkahuoneessa syntyneistä ongelmista opettajan kanssa ja valitseekin oikopolun marssia suoraan rehtorin puheille. Näin sitten opettajakin pääsee hämmentyneenä rehtorin juttusille selittelemään asioiden kulkua ja tapahtumia toivoen, että häntä olisi informoitu etukäteen. Moni asia hoituisi varmasti vain vanhemman ja opettajan välisellä keskustelulla.

 

4.       Katkera vanhempi

Aikaisempien tapahtumien katkeroittama vanhempi käyttää jokaista tilaisuutta kostaakseen vääryyden opettajalle. Ammattimaisuus ja ystävällisyys ei tässä auta – vanhoja ’kalavelkoja’ ei noin vain unohdeta.

 

5.       Haamuvanhempi

Vanhempi, joka ei koskaan ole paikalla edes tarvittaessa. Joillain vanhemmilla on taitava kyky kadota maan uumeniin. Näihin vanhempiin ei saada yhteyttä puhelimitse eikä edes sähköpostilla. Vanhempainillat ja muut koulutapahtumat ovat heille myös täysin vieraita ilmiöitä.

 

6.       Rajat hävittänyt vanhempi

On ihanaa, että joidenkin vanhempien kanssa säilyy keskusteluyhteys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vielä kello 23 on hyvä aika ’vain tarkistaa’ opettajalta muutama juttu. Sama vanhempi on myös innokas sähköpostinrustaaja. Ei ole erikoista, jos päivänmittaa sähköpostiini on saapunut monta viestiä samaiselta vanhemmalta. Toki nämä eivät ole mitään pikaviestejä vaan eeppisiä avautumisia. Näitä läpikäydessä opettajan ruokatunti suttaantuukin melko nopeasti.  Ongelma ei ole niinkään yhteydenotto, vaan ajankohta.

 

7.       Kilpailevat huoltajat

Eronneista vanhemmista on muodostunut taistelutantereen dynaaminen duo, jossa huoltajuus on jaettu, mutta kaikki muu onkin julkista riistaa. Kilpailu on kova ’Paremman vanhemman ’-pokaalista. Omalla nosteella saadaan entisen puolison pisteet laskuun. Kaikki tämä tehdään niin sanotusti lapsen edun turvaamiseksi, vaikka usein suurin häviäjä tässä onkin juuri lapsi itse.

 

8.       Työnantaja vanhempi

Luokkahuoneesta on syntynyt liiketoiminnan keskus, missä Työnantaja-vanhempi kokee olevansa opettajan pomo. Vanhemman ja opettajan välillä ei ole tasavertaista kumppanuutta vaan opettaja onkin alainen. Tämä hierarkia tehdään hyvin selkeäksi heti alusta alkaen.

 

9.       Opettajan vihaaja vanhempi

Johtuneeko sitten omista menneisyyden traumoista tai kokemuksista, mutta tämän vanhempityypin viha on todellinen. Hän uskoo, että teet työtäsi vain siksi, että et saanut mitään muutakaan tai koska haluat pitkät lomat.  Pahimmillaan vanhempi kokee, että opettajalla on jotain juuri hänen lastaan vastaan ja opettajan kaikki aika meneekin etsimällä virheitä ja vikoja lapsesta.

 

10.   Dramatiikan mestari vanhempi

Elämään saadaan väriä ja jännitystä, kun pienenkin koulutapahtuma paisutetaan tarvittavampaa suureksi. Väsytystekniikka, eli asiasta sitkeästi jänkkääminen, on myös hyvä ase saada oma tahto läpi. Välillä on hyvä ottaa mukaan, vaikka kyyneleet ja ihan perus huutaminen. Draamaa pitää saada aikaiseksi! Voitto on saavutettu vasta sitten, kun kaikki luokan vanhemmat, rehtori ja mieluiten vielä Koululautakunta on tietoinen tapahtuneesta.

11. Perustyyppi

Me loput.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Oletko sinä tämä opettajan inhoama vanhempi?”

  • Kukin taaplaa tyylillään sanoo:

    Hihi 😊
    Mikähän vanhemman tyyppi se on, nro 11:ko, jonka mielestä ope on taitava hommassaan, jonka lapset viihtyvät koulussa ja jonka pikku pallerot saavat koulusta possareita Wilmaan lähes viikoittain pienen pienistä eri syistä, milloin tekemisen meiningistä ryhmätyössä, yrittämisestä liikkatunnilla tai pikkukoululaisen auttamisesta pihalla, vaikka unohduksiakin tulee ja arvosanat ovat ”ihan ok”, josta tosin varmaan kiitos kaverien keskisen läksyntekotsempin tai heti tarvittaessa tarjottavan tukiopetuksen kuin vanhemman upean läksyntekovalveutuneisuuden? Entä ne vanhemmat, jotka kirjoittavat lapsen luvalla alkuun arkaillen opelle ”kotona kuultua” -viestiä, kun lapsi kertoo illalla mietteissään näkemästään ja kuulemastaan kiusaamisesta, joka tietysti tapahtuu nimenomaan opettajan ollessa pois kuulemasta, ja joka huolettaa lasta? Vanhemmat, jotka ovat sitten tyytyväisiä, kun koulussa otetaan homma heti selvitettäväksi ja pelisäännöt napakoitetaan mieliin niin, että sivustakatsojana huolestunut lapsi ja kiusattu muksu tulevat helpottuneina ja turvallisin tuntein seuraavana päivänä kotiin? Vanhemmat, jotka kieltäytyvät lukemasta Wilmasta pikavaroitusajan ohjeita päivittäin, kun pitää se arkikin ehtiä olla läsnä tuijottamatta kännykkää, jotka tulevat kuulluiksi ja ovat sitten varsin tyytyväisiä, kun Wilmaan kootaan ajoissa viikon sisällöt ja ohjeet viestiin kerralla, ja joiden Wilma siten piippailee vain aiheesta eikä alvariinsa?

    Onko tämä se perusvanhempi vai jokin Homma toimii, samaan maaliin tähdätään -vanhempi? 😃 Toivon, että se yleinen perusvanhempi.

    Paljon ihan varmasti kuormitamme opettajia, ja joka tyyppiä varmasti löytyy. Erilaisia ihmisiä niin lapset kuin aikuisetkin. Sama koskee opettajia. Itse ajattelen, että näitä kategorioita on varmasti pakko opejen ja vanhempien huumorissa olla, jotta jaksaa erilaisuutta, mutta ihan parasta on pikkukunnassa, kun pelataan kaikki erilaiset samaan maaliin hyvän kouluajan eteen toisiamme kunnioittaen ja ollaan tyytyväisinä erilaisia. Saadaan ne kaikki meidän uniikit pikku lumihiutaleet leijailemaan hyvää itsetuntoa, opiskelu- ja työmoraalia ja toisten kunnioitusta rakentaen kohti aikuisuutta… On hiton hankalaa olla Loistava Vanhempi, mutta onneksi Tavallinen Hyvään Pyrkivä Vanhempi riittää ja on arvostettu yhteistyötaho meidän koulun Tavallisille Hyville Opeille! 👍👍👍

  • Nimetön sanoo:

    Herra Jeesus kristus armahda kukahan maailmassa tuon tekstin oikein kirjoitti.
    Olisin vanhempana lumihiutaleen ja työnantajan risteytys. Näin pitääkin olla, sillä koulu ei ole se maailman tärkein asia vaan lapsen hyvinvointi. Lapsi on se pointti ja lapsen tärkein tehtävä on olla mahdollisimman onnellinen ja ELÄÄ lapsuuttaan. Jos opettaja ei tätä ymmärrä menee opettajalla pahasti metsään (ja ollaan sanomattakin selvää väärällä alalla).

  • Ope ja vanhempi itsekin sanoo:

    Juttu on sinänsä ihan hauska ja tarpeellinenkin, mutta miksi kukaan ei oikolue näitä? Ymmärrän, etteivät kaikkien juttujen kirjoittajat ole ammattilaisia. Eikö ennen julkaisua voisi kuitenkin hiukan tarkistaa oikeinkirjoitusta?

  • Äiti 74 sanoo:

    En ole mikään noista, arvostan opettajien työtä, silloinkin, kun olen eri mieltä. Koulussa on koulun säännöt ja niitä noudatetaan. Puutun ainoastaan, jos koen epäreiluutta tapahtuvan. Näin on ollut muutamia kertoja, mutta ei nykyisessä koulussa. Opettajille työrauha, vanhemmat hoitakoon tonttinsa kotonaan, opettaja hoitaa tonttinsa koulussa. Piste. Menkää itseenne tuollaiset vanhemmat!!
    Kukaan ei ole täydellinen ja tekee virheitä, myös se oma kullannuppu. Se pitää kestää.