Varsinkin ruuhkavuosina ystävyyssuhteiden ylläpito voi olla vaikeaa. Joskus erilaiset elämäntilanteet vievät eri teille. Joskus taas elämänkokemukset johtavat siihen, että huomaa että eihän meillä mitään yhteistä tainnut ollakaan.

Ystävyyssuhteita laiminlyödään helposti. Kun voimavaroja on vähän, pitää keskittyä työhön että saa leivän pöytään ja perheeseen että pysytään sen saman pöydän ympärillä. Silloin ystävyyssuhteet voivat tippua tärkeysjärjestyksessä vähän turhankin alas. Kiire, stressi ja ristiriitaiset odotukset rasittavat myös ystävyyssuhteita.

Psychology Today -julkaisun jutussa kymmenen kohdan listalla voi miettiä onko ystävyyssuhde tullut tiensä päähän. Kysymyksiin vastaamalla voi punnita, onko ystävyydessä enää mitään mieltä vai olisiko välit parempi katkaista.

Tässä kysymyslistassa, kuten aika usein muutenkin, mietimme ystäviemme tökeröä käytöstä. Vatvomme heidän vikojaan ja huonoja puoliaan. Entäs me itse? Olemmeko me itse hyviä ystäviä? Oletko sinä?

Itselleen ja omalle toiminnalleen on usein sokea. Niin parisuhteen kuin ystävyyssuhteenkin ongelmista on helppo syyttää toista mutta vaikeampi ottaa itse vastuuta. Mistä sitten tietää, onko omassa toiminnassa vikaa? Mistä tietää, onko itse hyvä ystävä?

Sitä voi miettiä kääntämällä Psychology Todayn jutun kysymyslistan kysymykset itseensä päin:

Suosittelisitko itseäsi ystäväksi? Tiedäthän, samalla tavalla kun voisit suositella jotakuta työntekijäksi. Oletko sinä sellainen ihminen, jota voisit puhtain mielin suositella toiselle ystäväksi?

Millainen olo ihmisille jää kohtaamisesi jälkeen? Mukava, kohdattu ja tyytyväinen? Vai kitkerä, uupunut ja pahantuulinen?

Olisitko hyvää seuraa autiolla saarella? Jos ystäväsi joutuisivat jumittamaan yhden tyypin kanssa autiolla saarella, valitsisivatko he seurakseen sinut? Jos eivät, niin miksi?

Voivatko ystäväsi olla täysin avoimia ja rehellisiä seurassasi? Ymmärrätkö vaikka et hyväksyisikään ystäväsi tekemisiä? Vai oletko tuomitseva siihen pisteeseen asti, että sinulle ei uskalla kertoa asioita?

Voiko sinulle kertoa hyviä uutisia? Yllättävää kyllä, moni pystyy olemaan hyvä ystävä epäonnistumisen hetkellä, mutta harvempi onnistumisen. Voiko ystäväsi kertoa sinulle iloistaan, vai teetkö pikkumaisia huomautuksia ja vähättelet? Oletko kenties kateellinen ja näytät sen piikittelemällä?

Oletko kannustava? Jokainen meistä epäilee omia kykyjään joskus. Joko työelämässä, ihmissuhteissa tai harrastuksissa. Mitä sanot epäilevälle ystävällesi? Uskotko häneen, kannustatko häntä ja rohkaisetko häntä?


Ylin kuva Krista Mangulsone.

Oletko antaja vai saaja? Pyöriikö ystävyytenne sinun ympärilläsi, vai yhtä lailla teidän molempien? Kaikissa suhteissa on vaiheita, jolloin toinen antaa enemmän kuin saa, mutta sen tulisi olla vastavuoroista. Et voi aina puhua vain itsestäsi, ette voi aina käsitellä vain sinun murheitasi tai ilojasi eikä kaikki tekeminen voi tapahtua sinun ehdoillasi.

Mitä toinen saa ystävyydestä kanssasi? Aina ei voi olla pelkästään kivaa, eikä jokainen kohtaaminen ystävän kanssa tarvitse olla riemukas ilotulitus josta palaa tunnevarastot täyttyneinä. Mutta ystäväsi pitäisi silti saada rakkautta, hyväksyntää, myötätuntoa, tukea ja lojaaliutta sinulta. Saako hän?

Millainen on roolisi ystäväsi elämässä? Et voi olla kaikille kaikkea, se ei ole mikään edellytys hyvään ystävyyteen. Mutta jotain sinun pitää tarjota jos haluat roolin toisen elämässä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oletko SINÄ hyvä ystävä? Ihan oikeasti?!”

  • Kuuppa sanoo:

    Huonoina aikoina puhuin aivan liikaa omista asioistani ja näin asiat vain omasta kulmastani, mutta onneksi tajusin korjata käytöstäni ennenkuin ystävät kyllästyivät. Nykyään muistan aina kysyä mitä heille kuuluu ja puhua heidän asioistaan enemmän, kuin omistani – ja helpompaa se nyt onkin, kun asiat ovat reilassa.