Nykyään kun konmarittaminen ja minimalismi ovat suosiossa, moni pohtii, että onko tavaramäärä omassa kodissa normaali.

Hyvin monet kokevat, että tavaraa on liikaa. Ihan tavallisilla ihmisillä on ongelmia säilytystilan ja kodin siisteyden kanssa tavaramäärän takia. Ei tarvitse olla hamstraaja kokeakseen, että kotona on liikaa tavaraa.

Rojun kertymiseen vaikuttaa moni asia.

Tyypillistä on esimerkiksi se, että isommalta sisarukselta säästetään vaatteita ja tavaroita nuoremmalle, ja kotona saattaa siksi olla monen ikäisten lasten tavaraa säilöttynä. Myös esimerkiksi raskauteen liittyvät koon vaihtelut tekevät sen, että kotona voi olla yhdelle ihmiselle säilössä useamman kokoisia vaatteita.

Sitten on tietenkin harrastuksiin ja töihin liittyvät tavarat ja paperit. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa tilaa vieviä suksia, mailoja ja kypäriä, sekä kirjoja, teknisiä laitteita ja suuriakin paperimääriä.

Joillain saattaa olla selvitettävänä kuolinpesästä tullutta tavaraa tai muuta poikkeuksellista, ja arjen kiireiden takia tavarat voivat pyöriä nurkissa pitkäänkin.

Tämän päälle tietysti tulee normaali, arkielämään liittyvä tavara. Kaikki astiat, lelut, tekstiilit, viihde, siivous- ja remppatarvikkeet, joka vuodenajan vaatteet ja jalkineet…huh.

Kyllä sitä ”normaalillakin” ihmisellä tavaraa riittää! Tietysti sitä pärjäisi parilla paidalla ja parilla lautasella, mutta kaikki eivät halua elää sillä tavoin. Tai kaikilla ei ole aikaa ja voimia suorittaa suurta raivausta tässä elämänvaiheessa.

Mutta mistä erottaa, että onko kyseessä tavaran hamstraaminen vai normaali tilanne, jossa kotona nyt vaan on vähän enemmän tavaraa kuin aivan välttämättä tarvitsisi?

Mieti näitä:

– Onko sinun hyvin vaikea tehdä päätöksiä? Onko tavaroista luopuminen erittäin vaikeaa?

– Oletko kokenut suuren menetyksen elämässäsi? Usein tavarat edustavat turvaa, ja hamstraajat ovat kokeneet jotain perusturvallisuutta järkyttävää.

– Et tunnu mahtavan mitään sille, että kotiisi kertyy rojua.

– Tavaramäärät estävät sinua elämästä normaalisti ja käyttämästä kotisi tiloja kuten niitä kuuluisi käyttää.

– Tavara aiheuttaa turvallisuusriskejä.

– Muutos ahdistaa sinua.

– Perheenjäsenesi ja ystäväsi ovat huolestuneita tilanteestasi ja he mahdollisesti sanovat raivaavansa tavarasi jos et tee sitä itse.

– Et tiedä, miten korjata tilannettasi.

– Et voi enää kutsua vieraita tai päästää ketään kotiisi tilanteesi takia.

Jos edellä mainitut kohdat kuulostavat tutulta, voi sinulla olla ongelma tavaran kanssa. Hae apua. Kyse ei ole siitä, että olisit laiska tai epäjärjestelmällinen, vaan hamstraaminen on ihan oikea psykologinen ongelma. Älä turhaan häpeile vaan ota yhteyttä lääkäriin tai terapeuttiin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Oletko sinä hamstraaja? TÄSTÄ tiedät!”

  • Hautaan ei mukaan tavaraa saa sanoo:

    Minulla ei ole mitään ylimääräistä kotona. Tarkoituksella pidän tavaramäärän pienenä. Koti, joka on ahdettu täyteen on ahdistava ja mitään kun ei mukaansa saa. Jos ei vuoteen esinettä tarvitse/vaatetta käytä, pistän sen pois. Kerran vuodessa on hyvä myös käydä kaapit läpi.

  • Minna sanoo:

    Jos me erotaan, niin yksi syy on miehen tavaroiden hamstraus. Hänellä ei myöskään ole minkäänlaista sairauden tuntoa asiaan liittyen, ja käymme absurdiksi käyviä keskusteluja siitä, kenen tavarat tukkivat kodin. Kuulemma ovat yhteisiä, mutta minulla ei ole oikeutta hankkiutua niistä eroon…

  • Tavarankerääjä? sanoo:

    En oikein ymmärrä minkätakia jonkun tavarankerääminen on toiselle ongelma. Minulla on monenkinlaista tavaraa säilössä harrastusvälineineen ja eri koon vaatteineen, mutta toivottavasti niistä ei tee muut itselleen ongelmaa, kun en minäkään tee. Osa saattaa näyttäytyä jollakin ”roskana” tai muuten tarpeettomana, mutta itselle säästämisen arvoinen.

  • jokuvaan sanoo:

    Mulla on paljonki turhaa kamaa, mutta en raaski roskiin heittää käyttökelposta, eikä ne jostain syystä kelpaa kellekään ilmasiks… Oon kyllä karsinu runsaastikin tavaraa pois.
    Esikoiselta säästin kaikki vaatteet ensimmäiseltä ikävuodelta ja nyt vihdoin pääsen niistäkin eroon.

    Anoppi hamstraa taas aivan kaikkea, että varmasti pelottaa mennä lasten kanssa kylään, etteivät kaada niitä rojuja päälleen… Jätelava pitää tilata, kun aika tulee asunto tyhjentää.

  • Aleks sanoo:

    Meidän äidin pitäisi luopua osasta huonekaluistaan

  • Maisa sanoo:

    Nuo miettimisen aiheet on just mun elämään kuuluvia, turvallisuusriskejä lukuunottamatta! Halu olisi hävittää liiat mutta olen vain niin aikaansaamaton, että oikein hävettää! 🙁