Huono Äiti sai avautumisen nimimerkiltä Uusperhemamma:

Ruotsalaiset osaa näköjään bonusperheilynkin paremmin. Ainakin jos Bonusperhe sarjaa ja nyt ilmestynyttä elokuvaa uskoo. Nyksät ja eksät perheineen juhlivat milloin mitäkin saman pöydän ääressä. Ei puhettakaan niistä ongelmista, joista tältäkin palstalla saa usein lukea. Kaikki otetaan vastaan avosylin ilman kateutta ja mustasukkaisuutta.
Asioista ja tunteista puhutaan. Käsittämättömän ihailtavaa.

Odotan niin innolla milloin joku tarttuisi aiheeseen suomalainen uusperhe.
Sarja Ex-onnelliset oli armottoman positiivinen tapahtuakseen oikeasti.
Uskon, että kukaan, joka lähtee uusperheeseen ei todellisuudessa tiedä mihin myllytykseen joutuu. Vedotaan lapsen parhaaseen, mutta usein todellisuudessa keskiössä on aikuisten oma itsekkyys ja kyvyttömyys kestää uusia aikuisia oman lapsen elämässä. Omat vanhemmat syyllistyvät vieraannuttamiseen, mutta harva ammattilainenkaan pystyy siihen puuttumaan.

Muutama vuosi sitten Kajaanin kaupunginteatteri käsitteli uusperheiden rooleja ja myyttejä esityksessä Syyllinen. Ulkoapäin tulevat paineet, eksän vaikutusvalta, perheiden roolit ja kulttuurit. Esityksessä oli tavoitettu totuudenmukaisesti monia ongelmia, joita uusperheet kohtaavat.

Ehkä Suomessakin vielä kehitytään. Tunnekasvatusta lisätään ja ihmiset ehkä oppivat erilaisiin perhemuotoihin. Ehkä sinun lapsistasi tulee joskus uusperheellinen ja joudut itse painiskelemaan uusperheproblematiikassa.”

Tätä mieltä on tutkimus

Uusperheisiin on usein liitetty negatiivisia mielleyhtymiä, mikä on osittain johtunut negatiivisista näkemyksistä avioerosta. Rikkinäinen koti on pitkään ollut uusperheen tarina ja tämän ajattelutavan mukaan uusperheitä ei pidetä täydellisinä perheinä. Mikä hyvänsä ”puoli” sisältää viestin siitä, että jotakin puuttuu, on vaillinainen.

Bonus taas tarkoittaa jotakin  lisää, ekstraa, lisäksi. Se tarkoittaa enemmän, kun puoli tarkoittaa vähemmän.

On vahva viesti ympäristölle ja ennen kaikkea omille perheenjäsenille, ovatko he osa bonusta – jotakin enemmän ja lisää vai ovatko he puolikkaita.

Oletko sinä bonus vai oletko sinä puoli?

Muutos syntyy kun haastat itsesi

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Oletko bonusvanhempi vai puolivanhempi – sillä on tämä merkitys”

  • Nimetön sanoo:

    Minustakin on hienoa juhlia lasten juhlat sopuisasti kaikki yhdessä.

    Siinä vaiheessa tuli itselleni stoppi, kun joulu olisi pitänyt viettää miehen exän ja lapsen kanssa heidän perinteillään. Minulla ja mun lasten perinteillä ei ollut niin väliä. Kaipa meidän olisi pitänyt poistua uusperheestä joulun ajaksi miehen lapsen parhaaksi. Valitettavasti, kun uusperheessä on mun ja sun lapsia, ”lapsen parhaaksi” ei ole aina yksiselitteinen juttu, koska eri lapsilla on eri paras.

  • Exä & nyxä sanoo:

    Me kykenemme juhlimaan lasten merkkipäivät yhdessä,exät ja nyxät.Ei ole ikinä ollut ongelmaa,mennyt on menneisyyttä.

  • Äiti sanoo:

    Joka itselleen haluaa ja hankkiutuu uusperheeseen, täytyy aikuisena ihmisenä se ymmärtää. Ei ole aina äiti syyllinen. Lapsen paras todellakin soisi jokaisen täysi-ikäisen ottavan huomioon. Tällä palstalla todella saa lukea monenmoista juttua; onko kyse persoonahäiriöistä vai ihan vaan silkasta henkisestä kypsymättömyydestä. Kaikilla ei ole sosiaaliset taidot kovin vahvat ja siinähän ne lapset sitten kaiken keskellä kasvavat. Nykypäivänä on kyllä hankittavissa tietoa netistä ja kirjallisuudesta ja jossain määrin apuakin, jos tuntee ettei muuten oikein osaa.

    Voisin kommentoida niihin yhteisiin juhliin; mikä ihanne se on? Jos jotkut viihtyy yhdessä eronkin jälkeen kaikk’ yhdessä’ koos’ niin siitä vaan. Mutta eihän se mikään ihanne ja mittari voi olla.

  • Ei puoli eikä bonus sanoo:

    Minä olen isän vaimo ja lapset (minun ja puolison) ovat vain yksinkertaisesti meidän lapsia, jos tarvitsee jossain tilanteessa täsmentää, esim. lääkäriaikaa varatessa, niin täsmennän että mieheni lapset.