Huono Äiti sai avautumisen:

Mummola on lapsenlapsille ihana keidas. Mummot hellivät ja rakastavat jälkikasvuaan. Vierailut mummolaan tai isovanhempien mökille ovat toivottu lepohetki myös vanhemmille.

Mummon padat porisevat hyvää ruokaa, mummo leipoo ja kantaa herkkuja pöytään. Vaari lämmittää saunaa ja petaa vieraspetejä aittaan.

Vanhemmat saavat levätä ja nauttia vapaa-ajasta, kun isovanhemmat katsovat lasten perään.
Todellinen idylli. Vai onko?

Oletko laskenut mitä perheen viikonloppu mummolassa maksaa isovanhemmille? Entä viikko mökillä täydessä ylöspidossa?

Mummo ja vaari ilahtuvat käynnistä, mutta kauhistuvat sen kukkaroonsa tekemää lovea.

Jos he ovat eläkkeellä, talous voi olla tiukempi verrattuna entiseen.
Vaikka he olisivat töissäkin, he haluaisivat ehkä säästää jo vanhuuden varalle. Joskus he haluaisivat hemmotella itseäänkin risteilyllä tai lomamatkalla.
Isovanhemmilla on myös ehkä jo ikää. He väsyvät helpommin lasten kanssa. Hekin kaipaavat virkistystä eikä pelkkää raadantaa.

Me lapset olemme lapsuudenkodissamme tottuneet siihen, että ruokaa on pöydässä ja vanhemmat auttavat kaikessa.

Mutta emme ole enää lapsia. Vanhempamme ovat jo osansa hoitaneet. Pian on heidän vuoronsa saada tukea meiltä.

Mitä jos aloitetaan siitä, että mennään mökille ruokakassien kanssa? Tai, jos tiedämme siellä olevan kaikki valmiina, sujautamme muutaman satasen mummon taskuun.

Vaarin ei tarvi yksin pilkkoa saunapuita, tarjoudutaan tekemään se. Tiskivuorot on hyvä nekin jakaa.

Otetaan uudet rutiinit käyttöön ja opetetaan lapsetkin niihin. Sitten kun me olemme isovanhempia, tätä ongelmaa ei ole.”

Nimim. Aikuinen maksaa ruokansa

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Olet aikuinen, maksa ruokasi mummolassa!”

 • Nimetön sanoo:

  Ne, jotka kuppaavat mummoloita, eivät tähän ketjuun kirjoita.
  Moni ei auta vanhuksiaan myöhemminkään. Keski-ikäiset käyttävät rahansa itseensä, mummot on pienellä eläkkeellä ja ilman hampaita ja kunnollisia silmälaseja.

 • Nimetön sanoo:

  Ei kannata kysellä, mitä tuodaan, vaan viedä kassillinen ruokaa. Vanhemmat kokee velvollisuudekseen kieltäytyä. Samahan on jos kylään tutuille on suunnitellut menevänsä, ei silloin kysele, tuonko kukkia tai viinipullon, vaan vie.

 • Kiitollinen sanoo:

  Maksaisin kyllä, mutta ehdottomasti kieltäytyvät ottamasta minulta rahaa vastaan.

  • Mun äiti sanoo:

   Sama meillä. Äiti suorastaan suuttui, kun yritin antaa rahaa kun lapset olivat jäämässä viikoksi mummolaan.

 • Nimetön sanoo:

  Yritäpä tarjota jotain rahaa tai ruokaa niin kyllä siitä syntyy sota ennemmin kuinka heille ei missään nimessä saa mitään tarjota. Avun tarjoaminen ja omatoimisuus ovat olleet helpompi toteuttaa. Sekin pitää ovelasti tehdä. Ja sen pidän mielessä että kun isovanhemmillani alkaa kunto heikentyä on minun vuoro olla se joka tarjoaa rahaa ja apua. Toisaalta minun on muistettava itse olla samanlainen mummu omille lapsenlapsilleni mikäli sellaisia saan.

 • Maksaa voi eri tavoin sanoo:

  Aina tarjoudun maksamaan osan/tuomaan mukana jotain, harvemmin onnistun. Olen sitten oikaissut mutkat sillä, että teen jotain ”työläämpää” tai isompana annoksena tulevaa ruokaa ja ohimennen kysyn ottaisivatko osan, yleensä se sopii ja saan näin vietyä parille ruokailulle annokset ja annettua sen kautta takaisin (tai sitten vien jotain muita juttuja tai hoidan kotona jotain hommia mihin muuten tarvitsisi palkata joku).

 • Nimetön sanoo:

  Mun äiti pitäis sitä loukkauksena jos tarjoaisin rahaa siitä kun hän kokkaa.

  • Mieti sanoo:

   Oletko ihan varma? Jospa se on vain sitä vanhempien kursailua, ettei kehdata sanoa, että se on tarpeen.

 • Ansku sanoo:

  Aina kysytään anopilta mitä viedään kaupasta ja perheenä hoidimme yhdessä lasta. Mummu sai mummutella minkä halusi ja kävivät vaikka puistossa että saimme vähän huilata. Mökillä hommat tehtiin yhdessä porukalla. Teini myös osallistuu.

 • Moderni mummola? sanoo:

  Mummolaa on, mutta ei se tuollaista ole. Mummo on vielä töissä, vaaria ei ole, ja mummo asuu kaksiossa lähes keskustassa. Lapsia emme vie sinne hoitoon, emme ole ainakaan toistaiseksi vienyt, vaan ihan näemme perheenä tai kutsumme meille syömään. Mummo on ollut 4 lapsen totaali yh, joten eiköhän hän ole jo lapsensa hoitanut.

 • Lisa p sanoo:

  Kyllä kysyn, mitä veisimme tullessamme – yleensä kauppakassillinen tai jokin tietty kalliimpi juttu – ja jos äitini on jo käynyt kaupassa tai haluaa suunnitellaja hankkia kaiken itse niin kysyn paljollako osallistun, tai laitan kysymättä jonkin summan.
  Vanhemmilleni on pienet eläkkeet ja meitä lapsia ja lastenlapsia on paljon. Ja käymme usein. Vanhemmille matka meille on raskas ja harvoin vastavuoroisesti tulevat meille päin. Ja meillä lapsilla on hyvät tulot. Tietenkin jaamme taloudellista taakkaa.
  Kun olin nuori ja omat tulot olivat hyvin pienet ja vanhemmat työelämässä niin silloin en osallistunut mitenkään ja tavallaan kuuluikin kaikkien mielestä asiaan, että tuki tuli enemmän meille päin.

 • haihattelut pois sanoo:

  Ei koskaan mitään mukana pojilla,paitsi vaatteet,olishan se ollu kohillaan jotakin laittaa kasvavat pojat ovat isoruokaisia!pitkään sai säästää pienestä eläkkeestä,että sai lasten lomat ja ruoat maksetuiksi ja iso lovi tuli tonnin eläkkeeseen