Nykyään lapsille opetetaan monipuolista tunnekasvatusta jo varhaisista vuosista alkaen. Toivottavasti tulevat sukupolvet oppivat käsittelemään ja ilmaisemaan tunteita niin, ettei tarvitse turvautua passiivis-aggressiiviseen käytökseen, jota erityisesti naiset harrastavat. Onko se sitten kasvatuksen tulosta vai opittua, se onkin mielenkiintoista.

Itse törmäsin passiivis-aggressiiviseen käytökseen äitini taholta. Ei puhuttu, mutta piti osata olettaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri sen takia minusta kasvoi ihminen, joka osaa ja uskaltaa puhua tunteista. On mielenkiintoista tai oikeastaan aika surullista, kuinka tuomittua aggressiivisuus yleensä on, mutta passiivis-aggressiivisuus sen sijaan sallitaan tai ainakin sitä kestetään. Vai kuulostaako kiukkuinen, pahaa oloa huokuva ihminen tutulta?

Kuva Priscilla du Preez.

Passiivis-aggressiivinen piikittelee verbaalisesti ja syyttää aina muita. Joskus toinen osapuoli saattaa jäädä hyvinkin ihmeissään toisen osapuolen kommenttien suhteen. Usein äänenpaino ratkaisee. Heitellään ”katellaan, minä hoidan asian itse, ei tarvitse auttaa, aha vai niin, hoidan itse” jne. Toisen osapuolen odotetaan olevan ajatusten lukija, koska passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvä henkilö ei aio tunteitaan kertoa. Toki lähipiiri oppii toimimaan ilmeiden ja eleiden mukaisesti. Silloin puhutaan jo vallankäytöstä. Yleensä lähipiiri ei edes ymmärrä olevansa osa vyyhtiä.

Kulissien ylläpiminen on tärkeintä maailmassa. Yleensä passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvä henkilö ei pysty keskusteluun niiden henkilöiden kanssa, joiden kanssa keskustelu nimenomaan olisi tarpeen. Kompromissi tarkoittaa sitä, että sinä teet niinkuin toinen osapuoli haluaa. Passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvä syyllistää muita ja kietoutuu marttyyrin viittaan. Luin jostain tutkimuksesta, että harva mies kykenee niin monimutkaisiin peleihin kuin nainen. Passiivis-aggressiivisesti käyttäytyviä henkilöitä löytyy lähes joka työpaikalta. Uskallatko sinä pysäyttää tämäntyylisen vallankäyttäjän?

Nimim. Mieluummin puhun kuin oletan

Artikkelikuva Christian Fregnan

Kaupallinen yhteistyö Rooty

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Nyt riittää se vallankäyttö!!”

 • M sanoo:

  Anoppini on oppikirjaesimerkki. Oltiin väleissä niin kauan kun myötäilin kaikkea mitä hän sanoi ja samalla jätin oman mielipiteeni kertomatta. Jossain vaiheessa sain tarpeekseni, kun huomasin voivani huonosti siitä kaikesta vallankäytöstä. Ei auttanut muu kuin ottaa etäisyyttä. Toki nyt minä olen se hankala ihminen, kenen kanssa on mahdoton tulla toimeen. Jännä miten tämä tietty ihmistyyppi on täysin sokea omalle käytökselleen. He elävät ihan omaa totuuttaan, saattavat jopa valehdella päin naamaa, jotta itse näyttäisivät paremmilta. En kyllä ymmärrä itse yhtään miten oikeastaan edes ajattelevat, se on niin epäjohdonmukaista.

 • salla sanoo:

  hyvä kirjoitus

 • Tunnistan jo kaukaa sanoo:

  Onnekas on hän, joka tämäntyyppisiin ihmisiin ei ole tutustunut. Google kertoo passiivis-aggresiivisesta paljon ja kokemus roppakaupalla lisää.
  Ehkä siitä kuitenkin jotain käsittämätöntä tyydytystä saa, kun ei puhu, lyö luuria korvaan ja olettaa asioita. Itsellä ei riitä pätkääkään myötätuntoa näille jääkuningattarille.

 • Kukkaniityllä sanoo:

  Minulla on juuri tällainen ”ystävä” Paikoin osaa kyllä kuittailla vähintäänkin yllättävällä tavalla..jauhaa muista seläntakana paskaa ja sitten esittää taas niin ymmärtäväistä ja hyvää ihmistä!

 • Marjatta sanoo:

  Yhtään näin käyttäytyvää naista en tiedä, miehiä kylläkin.
  ”Jota erityisesti naiset harrastavat…”
  ”Luin jostain tutkimuksesta…”
  Kovia väitteitä kuitenkin ilman faktoja

 • Hmm jaa sanoo:

  Luulen, että passiivis-agressiivisuus on naisilla hiukan yleisempää siksi, että ihan suora agressiivisuus on kautta aikojen ollut paljon hyväksytympää miehiltä kuin naisilta, joten naiset on päätyneet tällaiseen välimaastoon, missä ollaan agressiivisia jättämättä kuitenkaan niin suoria todisteita. Miehillä yleinen passiivis-agressiivisuuden muoto näyttäisi olevan se äänetön mökötys.