Jos huomaat minkä tahansa näistä lauseista tulevan sinulta tai kumppaniltasi, suhteesi on vaarassa:

 • ”Olet säälittävä” tai  ”et koskaan tee mitään kunnolla”
  Nimittely yksinkertaistaa henkilön yhdeksi negatiiviseksi ominaisuudeksi sen sijaan, että arvostaisimme ihmisen monimutkaisuutta yksilönä, jolla on lukuisia piirteitä, joista osa saattaa olla meille epämieluisia.
 • ”Sinä et ansaitse minua” tai  ”Olet onnekas, että edes siedän sinua”
  Kieli, joka heijastaa halveksuntaa viestii kumppanillesi, että uskot heidän olevan sinua vähemmän, mikä voi vahingoittaa kumppanin itsetuntoa
 • ”Lopeta kysely, olen kunnossa.” (Vaikka en ole.)” Passiivis-aggressiivinen kielenkäyttö estää kumppaneita puhumasta ongelmistaan suoraan ja avoimesti. Tämä vaikeuttaa konfliktien ratkaisemista ja voi saada molemmat osapuolet tuntemaan olonsa epävarmaksi.
 • ”Vihaan sinua”
  Kieli, joka heijastaa tunteitasi kiihkeässä, tunteikkaassa hetkessä, mutta ei edusta sitä, miten tunnet asiat laajemmassa kuvassa, voi olla vahingollista. Se yleistää hetkelliset tunteet ja luo epävarmuutta myös hyvinä hetkinä. Kumppanisi saattaa ajatella: ”Rakastaako hän minua oikeasti enää, koska sanoi viimeksi vihaavansa minua?”

 • ”Sinä olet aivan hullu” tai ”Käyttäydyt kuin hullu” lause joka manipuloi tai vääristää totuutta tarkoituksenaan saada kumppani epäilemään itseään horjuttaa toisen käsitystään todellisuudesta.
  Esimerkiksi puolustautumishetkellä saatat sanoa: ”Olet houraileva. Tuo ongelma on pelkästään mielessäsi.” Kumppanit tuntevat toistensa epävarmuudet. Tapa, joka hyödyntää näitä haavoittuvuuksia, ei ole vain loukkaavaa – se horjuttaa luottamusta ottamalla toisen heikkouden ja käyttämällä sitä tehdäksesi itsestäsi paremman ihmisen.
 • ”Olet huono vanhempi” Kumppanit tuntevat toistensa epävarmuudet. Kieli, joka hyödyntää näitä haavoittuvuuksia, ei ole vain loukkaavaa – se horjuttaa luottamusta ottamalla toisen heikkouden ja käyttämällä sitä tehdäksesi itsestäsi paremman ihmisen.
 • ”Olet aivan liikaa” tai ”Olet niin vaativa.”
  Kun käytät kieltä, joka antaa ymmärtää, että kumppanisi on ärsyttävä, tukahduttava, vie liikaa tilaa, tai yleisesti ottaen häiritsevä sinulle, se viittaa siihen, että heidän tarpeillaan ei ole merkitystä.
 • ”Haluan erota” tai Tämä oli tässä” lauseet jotka uhkaavat suhteen loppumista  luovat epävakautta ja epävarmuutta. Kumppanisi voi kamppailla luottaessaan sinuun, jos tuntuu siltä, että olet valmis lähtemään.

Parisuhteessa kommunikaatio on avainasemassa. Jos kohtaat parisuhteessa jotain yllämainittuja kommunikaatio lauseita, olette menossa väärään suuntaan. Välttäkää käyttämästä sanoja, jotka vähättelevät kumppanisi tunteita, lisäksi on tärkeää välttää sanoja, jotka viittaavat menneisiin virheisiin tai vanhoihin kaunoihin.

Sen sijaan rakkauden ja kunnioituksen säilyttäminen on avain vahvaan suhteeseen. Pysy avoimena keskustelulle, ilmaise tunteesi selkeästi ja kuuntele kumppaniasi, jotta vältätte suhteenne pilaantumisen.

 

Osallistuithan jo lahjakortin arvontaan?

Onneksi emme yrittäneet maalata itse

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia