Näitä asioita esikoiset käsittelevät terapiassa
Esikoiset kuvataan usein vastuullisiksi ja itsenäisiksi. Nuoresta iästä lähtien esikoisten tehtävänä on huolehtia nuoremmista sisaruksistaan ja samalla myös kestää ensikertalaisvanhempien kasvatusta ja heidän kömmähdyksiään. Esikoisten syntyessä heillä ei ole perheessä muita roolimalleja kuin vanhemmat, kun taas nuoremmilla sisaruksilla on sen sijaan vanhemmat sisarukset ympärillään, joita he pitävät roolimalleina.
Yleensä sanotaan, että nuoremmat sisarukset ovat rennompia ja huolettomampia. Tämä saattaa johtua siitä, että heidän roolimallinsa ovat itseasiassa lapsia. Näitä ongelmia esikoisten kanssa käsitellään terapiassa:
Haasteet perfektionismin kanssa
Vanhin lapsi kasvatetaan usein yrityksen ja erehdyksen kautta– uudet vanhemmat opettelevat vanhemmuuden taitoja, eikä heillä vielä ole tietoa eikä kokemusta läheskään kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä. Ensikertalaisvanhempien kokemuksen puutteesta johtuen, esikoiset joutuvat useammin kohtaamaan äärimmäisiä kavatustyylejä, kuten tiukkaa kasvatusta, jossa on paljon sääntöjä ja suuret odotukset. Esikoisten on siis oltava lapsesta asti vastuullisia ja heille asetetaan paljon odotuksia. On tärkeää, että esikoiset ymmärtävät tämän kasvatuksen roolin omassa ajattelussaan, voidakseen olla itselleen armollisempia elämässä.
Huijarisyndrooma
Huijarisyndroomasta kärsivä kokee perusteetonta, mutta kokonaisvaltaisen ahdistavaa tunnetta omasta osaamattomuudestaan, vaikka olisikin kaikin tavoin pätevä. Itsekriittiset ihmiset pyrkivät aina olemaan paras versio itsestään ja voi olla vaikeaa tuntea itseään tarpeeksi hyväksi. Sisaruksista vanhimmat kärsivät huijarisyndroomasta useammin kuin muut.
Kateus nuorempia sisaruksia kohtaan
Esikoiset tuntevat usein, että heidän piti uhrata omaa nuoruuttaan nuoremmille sisaruksilleen ja heistä voi tuntua, että heidän pikkusiskollaan tai veljellään on helpompaa. Vanhimmat sisarukset voivat olla kateellisia siitä, kuinka huolettomaksi nuoremmat sisarukset tuntevat olonsa epämiellyttävissä tilanteissa, esimerkiksi saadessaan huonoa palautetta.
Ongelmia avun pyytämisessä
Esikoisista tuntuu, etteivät he voi luottaa muiden tukeen ja heistä tuntuu, että heidän on selvittävä kaikesta yksin. Tämä vaikuttaa negatiivisesti työelämässä ja ihmissuhteissa. Terapiassa esikoisten kanssa työstetäänkin ajatusta siitä, että avun pyytäminen on hyväksi. Lisäksi esikoisten, jotka näyttävät ulkoisesti hallitsevan työ- ja yksityiselämäänsä, on vaikea ilmaista pahaa oloaan. Kulliseja pidetään mielummin yllä, kuin tullaa ongelmien kanssa ulos.
Syntymäjärjestystä ei voi muuttaa, mutta elämän haasteista voi aina päästä yli. Jos sinulla on kireät suhteet perheenjäseniisi ja haluat syyttää syntymäjärjestystäsi, voit tehdä niin, mutta on myös terapiassa voit käsitellä tunteitasi ja pyrkiä parantamaan näitä suhteita.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.