Naisen pitää olla myös hyvä tytär – sekin on metatyötä
Naisten tekemästä metatyöstä on viime aikoina alettu puhua. Aikaisemmin koko ilmiötä ei edes tunnistettu – tai siis ilmiötä eivät tunnistaneet ne, jotka eivät itse metatyötä joutuneet tekemään…
Metatyö tarkoittaa siis kaikenlaisia suunnittelu- ja organisointitehtäviä, jotka on tehtävä, jotta arki rullaa. Monesti perheissä nämä kaatuvat naisen niskoille, ja mies voi olla huolehtimatta kausivaatteiden pesemisestä ja pakkaamisesta, synttärilahjojen ostamisesta, joulukorttien lähettelystä, rokotuksista, hammaslääkäriaikojen varaamisista, vanhempainilloista, talkoista, sukulaisvierailujen järjestämisestä, kauppareissujen ja ruokalajien suunnittelusta ja sen sellaisesta.
Työt eivät tietenkään aina jakaudu näin, ja miehet saattavat tehdä metatyötä, joka jää naisilta näkymättömiin. Perinteisesti ajaltetuna tällaista voi olla vaikka auton huoltoon ja renkaiden vaihtoon liittyvät asiat. On kuitenkin yleistä, että metatyö piinaa ja kuormittaa juuri naisia.
Nyt on tunnistettu vielä yksi naisten metatyön alalaji, joka on jäänyt aiemmin huomiotta.
Kyseessä on daughtering, suomeksi suunnilleen tyttäryys tai tyttäröinti.
Se tarkoittaa juuri sitä, mitä sen voi kuvitellakin tarkoittavan. Toisin sanoen ”hyvänä tyttärenä” olemista. Tyttäröinnin käsite määriteltiin Baylorin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Siinä 33 25-45-vuotiasta naista kertoi suhteestaan äitiinsä.
Yhä edelleen yhteiskunnassa on tietynlaiset roolit ja odotukset naisille ja miehille. Näihin odotuksiin sisältyy odotus siitä, millainen tyttären kuuluu olla, ja miten hänen tulee käyttäytyä äitiään kohtaan, äidin silmissä ja äitinsä ”edustajana”.
Kuva Mathias Elle, ylin kuva Tim Cooper.
Tyttäröintiä on esimerkiksi:
– Äidin kunnioittaminen. Tätä voi olla vaikkapa pyrkimys välttää konflikteja. Näin joulun alla tyypillistä on esimerkiksi se, että äidin toiveisiin suostutaan, vaikka itseä harmittaisi toimia niin. Koska muuten äidille tulee paha mieli ja äidin joulu menee pilalle.
– Äidistä huolehtiminen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että soittelee äidilleen ja varmistaa, että tämä on ottanut lääkkeensä ja syö hyvin. Taikka sitten sitä, että valistaa äitiään nettihuijareista ja muista mahdollisista hyväksikäyttäjistä.
– Äidin kuunteleminen. Tämä tarkoittaa niin äidin neuvojen kuuntelemista kuin sitäkin, että äiti voi antaa arvostusta tyttären toiminnalle.
– Ajan järjestäminen äidille. Kyseessä on siis äidille soittelu ja äidin tapaaminen kasvokkain.
Tietenkin kaikki näistä asioista ovat sellaisia, joita moni tytär haluaa tehdä. Mutta kyseessä on myös asiat, joista on vaikea kieltäytyä. Hyvän tyttären malliin kuuluu se, että äidin toiveisiin suotutaan, äitiä suojellaan ja äitiä tavataan. Moni aikuinenkin nainen haluaa tehdä äitinsä ylpeäksi, mutta kääntöpuolena on se, että he eivät myöskään koe vapautta tehdä mitä itse lystää.
Olipa tyttäröinti vapaaehtoista tai ei, se on joka tapauksessa metatyötä sekin. Tämänkaltainen ihmissuhteiden kannattelu kaatuu yleensä naisten harteille.
Mutta kun asian tiedostaa, voi myös valita toisin. Voi olla miellyttämättä äitiä vain siksi, että niin kuuluu tehdä. Tai voi miellyttää äitiä siksi, että niin valitsee omasta halustaan tehdä.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Minä olen yli 60-vuotias tytär. Äiti on piakkoin 90v. Minun on ollut pakko vetää rajaa äitini tapaamiselle sekä soittelulle. Olen äitini roskakori. Minä joudun vastaanottamaan äitini riidat isäni kanssa, kivut, sairaudet, huonot olot yleensäkin kaikki, mikä on negatiivista. Omassa elämässäkään ei ole ollut helppoa, joten negatiivisuuden sieto on matala. Itselläni ei tulisi mieleenkään kaataa omaa pahaa oloa/avioriitojani jo aikuisten lasteni niskaan. Monesti mietin, miksi meidät tyttäret kasvatetaan tähän ”tytärmuottiin”?
On kyllä tosi vaikea nähdä ihmissuhteita metatyönä, varsinkin suhdetta omaan äitiin. Olisi ihan hyvä pysähtyä miettimään omaa suhdetta lapsiinsa ja sen kautta peilata omaa äitisuhdettaan. Millainen äiti haluaa omille aikuisille lapsilleen olla vs. millainen tytär omalle äidilleen on. Aikuinen ihminen vetää itse rajansa ja pitää niistä kiinni, samoin toinen aikuinen hyväksyy ja kunnioittaa toisen aikuisen asettamia rajoja.
Minä puolestani toisin käsitteen ”äitiröinti”. Kun ”tyttäröinti” tarvitsee miehensä kanssa laatuaikaa, niin kukapa muukaan hoitaa lapsia kuin äiti tai kun lapset sairaana eikä voi viedä päiväkotiin.
Jouluna tyttären ei koskaan tule mieleen, että kutsuisi vanhempansa joulun viettoon omaan kotiinsa. Kyllä ”äitiröinti” taas joulun laittaa.
Jos tytär on noin kolme-nelikymppinen, niin hänen äitinsä on 50 – 70v ja tällä äidillä on vielä luultavasti elossa oma äiti, jota pitää hoitaa. Siis ”äitiröintiä” koko elämä.