Oliko raisu viikonloppu? Tuliko juotua pikkujouluissa enemmän mitä piti?

Alkoholin käyttö voi lisääntyä näin juhlakautena. Ei tarvitse olla edes alkoholiongelmaa, vaan kohtuukäyttäjäkin juo helposti liikaa. Juhlat saattavat hermostuttaa sen verran, että tulee juotua turhan paljon tai sitten juhlia on niin paljon, että alkoholia tulee juotua runsaasti vaikka kerralla joisikin kohtuudella.

Mutta kieltäytyminenkin on vaikeaa, kun niin monessa tilanteessa on alkoholia tarjolla. Jos haluat olla juomatta tai vähentää juomistasi, valmistaudu etukäteen. Kun olet miettinyt, miten toimit, et automaattisesti tartu juomaan ja kulauta sitä alas.

Kokeile näitä niksejä:

– Ole rehellinen itsellesi. Pystytkö juomaan kohtuudella vai lähteekö se käsistä? Haluatko edes juoda? Kenties parempi idea on jättää juhlat tai tilaisuudet kokonaan väliin.

– Ota mukaasi avec, joka ei juo. On paljon helpompaa olla sosiaalisessa tilanteessa juomatta alkoholia jos et ole ainoa, joka ei juo.

– Mieti, mikä laukaisee sen, että juot liikaa tai enemmän kuin haluaisit. Johtuuko se tietystä seurasta? Stressistä? Tietystä paikasta tai tilanteesta? Monet juovat siksi, että heitä jännittää. Jos tilaisuus tai seura on sellainen, mikä saa sinut juomaan liikaa, ehkä et mene ollenkaan?

– Pyydä apua. Kerro ystävälle tai tukihenkilölle siitä, että olet menossa tilaisuuteen jossa on alkoholia tarjolla ja et halua juoda. Voit keskustella tilanteesta etukäteen ja myös sopia, että voit soittaa hänelle jos tulee vaikea hetki. Mikäli et pysty puhumaan kenellekään, netistä ja sosiaalisen median sovelluksista löytyy anonyymejä keskustelukumppaneita.

– Harjoittele kieltäytymistä. Visualisoi kotona, kuinka sanot ei, kun joku tarjoaa sinulle juomaa. Voit miettiä myös, miten perustelet jos hän alkaa jankkaamaan. Pelkkä ”ei kiitos” on totta kai tarpeeksi, mutta ehkä haluat sanoa että olet juonut jo tarpeeksi, olet lopettanut alkoholin käytön tai et terveyssyistä aio juoda. Se, että sanot syysi ääneen, voi vahvistaa omaa uskoasi onnistumiseesi, mutta et ole kenellekään selityksiä velkaa.


Kuva Evelyn, ylin kuva Dmitry Bayer.

– Juo jotain alkoholitonta tai juo hitaasti samaa juomaa koko ilta. Se, että saa pidellä kädessään lasia, auttaa. Sinulla on jokin paikka missä pitää käsiäsi, ja kun sinulla on lasi, ihmiset eivät tule tuputtamaan lisää juotavaa ainakaan niin helposti.

– Vältä houkutusta joka syntyy siitä, että näet juomat. Älä notku alkoholitarjoilun luona, vaan oleskele jossain muualla.

– Mieti pakosuunnitelma. Ole valmistautunut siihen, että pääset lähtemään heti kun haluat jos juhlissa oleminen tuntuu vaikealta. Älä siis ole riippuvainen muiden kyydeistä. Tule omalla autolla, selvitä julkisten aikataulut tai varaa taksirahaa.

– Tee lista syistä, miksi et halua juoda tai miksi aiot pysyä kohtuudessa. Listalla voi olla mitä tahansa syitä, niitä ei tarvitse perustella kenellekään. Ehkä sinulla on alkoholiongelma, ehkä olet huolissasi lihomisesta, ehkä inhoat krapulaa, ehkä haluat säästää rahaa… Kirjoita lista puhelimen muistiinpanoihin ja lue sitä, jos tuntuu että tarvitset lisää motivaatiota.

– Pidä huolta itsestäsi. Varaa aikaa rentoutumiselle ja mieti miksi sinusta tuntuu esimerkiksi yksinäiseltä, surulliselta tai stressaantuneelta.

– Järjestä omat juhlat, joissa ei juoda alkoholia.

– Iloitse onnistumisistasi! Jos haluat olla avoin juomattomuudestasi, kerro onnistumisistasi myös muille.

– Jos kuitenkin juot liikaa tai juot ylipäätään vaikka olit päättänyt olla tekemättä niin, älä vaivu epätoivoon ja häpeään. Mieti, miten voit toimia ensi kerralla toisin. Voit myös pyytää apua lääkäristä tai ystäviltä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia