Usein kuulee sanottavan, varsinkin ulkomaisista lähteistä, että joku “nukkui kuin vauva”, ja tällä tarkoittaa muka hyvin levättyä yötä, vaikka kaikkihan me tiedetään että vauvoilla on tapana heräillä (ja herättää muitakin) useampaan kertaan yössä, koska on nälkä tai vaippa on märkä, tai isi (tai äiti) kuorsaa ja se herätti vauvan. Lisäksi nukahtaminen, tai nukuttaminen, on suurempi haaste kuin mitä selviytyjissä ikinä on ollut. Ja siitä ei yleensä saa edes mitään palkintoja. Toisia pitää heijata uneen, joku suostuu nukahtamaan vain ja ainoastaan tissi suussa, ja joillakin nukahtaminen vaatii tuutulauluja tai pyllynsilitystä. Sitten juuri kun näyttäisi, että unen päästä on saatu kiinni, niin koira pieraisee ja koko show pitää aloittaa alusta.

Onneksi joku jaksaa etsiä keinoja vauvan parempaan (ja pidempään) uneen, ja tässä muuta toimiva niksi.

1. Rutiinit

Niistä jaksetaan jauhaa vuodesta toiseen, eikä syyttä. Toistuvat iltarutiinit auttavat vauvaa oppimaan milloin on aika nukkua, ja milloin on aika kaikelle muulle. Hiljentymistä ja valojen himmentelyä kannattaa aloittaa puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Valon vaikutus vireystilaan on tunnettu juttu, ja jo esihistoriallinen ihminen oppi, että kun on pimeää, niin on aika levätä. (Toim. huom. tätä ei sitten faktatsekattu, mutta oletus on kova.)

Kun ärsykkeet on minimoitu, tuodaan ohjelmaan rauhoittavat rutiinit, kuten iltapesut, iltasadut, tai tuutulaulut, jos on semmoinen lauluääni, että se tyynnyttää, eikä esim. aiheutta joukkopaniikkia lähiympäristön pieneläimissä.

Iltarutiinit kannattaa ottaa käyttöön niin varhaisessa vaiheessa kuin vain mahdollista, ja kun hommat hoidetaan samalla järjestyksellä ilta toisensa jälkeen, vauva tietää mitä odottaa.

Kuva Nynne Schrøder. Ylin kuva Michal Bar Haim.

2. Anna vauvalle mahdollisuus nukahtaa itse

Sehän tiedetään, että jos vauvan nukuttaa sylissä, ja siirtää pinnikseen, yöherääminen johtaa paniikki-itkuun, kun vauva ei tunnista ympäristöä. Sama kuin itse nukahtaisit omassa sängyssäsi ja herätessäsi huomaisitkin olevasi vaikka naapurin Mirjan sohvalla. Tätä voi ehkäistä laittamalla vauva pinnasänkyyn, tai missä ikinä vauvan pitäisikään nukkua läpi yön, uneliaana, mutta vielä hereillä. Se auttaa vauvaa opettelemaan itsenäistä nukahtamista, ja helpottaa elämää huomattavasti tulevien vuosien aikana. Vastasyntynyt vauva voi hyötyä uneen heijaamisesta, mutta jos et ole valmis tekemään samaa kuukausien ajan joka ilta, ei kannata tapaan myöskään ehdollistaa.

Noin viiden kuukauden ikäisenä vauvalle on kehittynyt kyky pystyä nukahtamaan ilman ulkoista apua, ja silloin ei kannata vanhempana olla itsenäisen nukahtamisen esteenä. Nukahtamisen harjoittelua voi aloitella vaikkapa päiväunista, ja hiljalleen vähentää silittelyä, taputtelua ja hyssyttelyä.

Kuva Minnie Zhou.

3. Älä syötä lasta uneen

Totta on, että vastasyntyneet nukahtelevat jatkuvasti syöttöjen aikana, eikä siitä tule ottaa stressiä, se on ihan normaalia. Mutta jos lapsella on tapana useimmiten nukahtaa tissille, tai pullolle, voi vauva oppia uskomaan että hän tarvitsee ruokaa nukahtamiseen.

Asiaa voi korjata siirtämällä järjestelmällisesti ruokailuaikoja aiemmaksi, kunnes vauva jaksaa olla hereillä läpi syötön, ja ruokailun jälkeen viimeistellä nukahtamispuuhat iltasadulla ja peittelyllä. Tämän jälkeenkin voi olla tarvetta herätä syöttämään vauvaa, mutta silloin syötöissä on kyse nälästä, eikä rauhoittamisesta.

4. Anna joku muu hoitaa

Tämä ei periaatteessa vaikuta siihen vauvan nukkumiseen, mutta jos lähtee silloin tällöin yksin vaikka hotelliin tai mummolaan yöksi, tai vaikka vaan siirtyy sohvalle nukkumaan korvatulppien kera, niin yhdenkin kunnolla nukutun yön jälkeen jaksaa taas nukuttamista ja heräilyä yllättävän paljon paremmin.

Lähde.

Väsyneen arjen pelastajat, Huono Äiti -ateriat, nyt kaupoissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Näin saat vauvan nukkumaan”

 • Äiti 74 sanoo:

  Luuletteko , että huonosti nukkuvan lapsen vanhemmat eivät ole jo kokeilleet kaikkea? Kun jotkut ei vaan nuku, niin ei nuku. Tiedättekö miltä nämä ns hyvää tarkoittavat neuvot tuntuu. Että sinä et vaan äitinä osaa. Ainoa oikea osoite on neuvola. Älkää menkö neuvomaan äitiä , joka itkien valvoo yöt läpeensä lapsen kanssa, joka ei vaan nuku. Helppo se on tulla täällä neuvomaan, että tee sitä tai tätä, kun oma kersa nukkuu yöt läpeensä.
  Minä olin sellainen äiti, sellainen joka ei muista lapsensa ekasta vuodesta juuri mitään. Näitä neuvoja kyllä riittää, mutta apua ei. Enemmän auttaisi se apu, että saisi joskus nukkua.

 • Äti vaan sanoo:

  itteeni hämmenti eniten neljän lapsen äitinä tässä ”Noin viiden kuukauden ikäisenä vauvalle on kehittynyt kyky pystyä nukahtamaan ilman ulkoista apua, ja silloin ei kannata vanhempana olla itsenäisen nukahtamisen esteenä. Nukahtamisen harjoittelua voi aloitella vaikkapa päiväunista, ja hiljalleen vähentää silittelyä, taputtelua ja hyssyttelyä.” kun ennen ainakin mun kersakkeet vauvava vaan soi ja nukku? ja tuotti sinappia.
  Ja mitä isompia,nin sitä tottuneempia siihen hyssyttelyyn tai taputteluun ja ei osannu nukkua stten enää ilman sitä? eli siis tarkotan ettei niitä vauvasta pidä opettaa johonkin mihin tottuu ettei osaa nukahtaa ilman sitä? -Kyllä olin huono äiti ollu nuoremmilla kahdella. -tuuppasin ne vaan sänkyynsä tai pöydän alle nukkumaan kahden vanhemman melskatessa huoneessa. Vanhimmat oppi nukkumaan vaikka katuporan vieressä. täs tarkemmin ajatellen.Kukaan ei osannu nukkua jos oli hiljasta…Äiti aikonaan sano että ei pia opettaa liian hiljaseen tai tietyille tavoille,, Että mikä ollaan neuvomaan…

 • Kaitsu2 sanoo:

  Mun vinkkejä, jotka toimivat kahdella lapsella, ei takuuta muista.

  Ei tuttia käyttöön- vauva herää yöllä sitä etsimään

  Kun vauva herää yöllä syömään – ei puhuta tai laiteta valoja ettei vauva luule kyseessä olevan seurusteluhetken

  Nukutetaan heti muutaman viikon ikäisenä omaan sänkyyn, omaan huoneeseen. Tottuu omaan sänkyyn ja rytmiin.

  Ei jäädä nukuttamaan vaan ollaan hetki läsnä ja jätetään lapsi rauhassa nukahtamaan.

  • Mummeli sanoo:

   MInusta tuo että vauv laitetaan toiseen huoneeseen nukkumaan on huono juttu. Itse laitoin pinnasängyn ihan vuoteen viereen ja jos lapsi ylää heräili laitainkädensnkyyn ja vaikka lapsen kädestä löyhä ote niin pian rahoittui melkein aina. En susittele vauvalle ”omaa” huonetta missä saa sitten huutaa minkä jaksaa.

   • Äiti vaan sanoo:

    mummeli se onihan vaan turvalliuuden kaipuuta välillä, jakun siinä tuttu ääni,käsitai tuoksu,niin rauhottaakoska turva