Mitä sitä kiertelemään, elämä lasten kanssa on känkkäränkkäilyn, kitinän, huutoitkun ja valituksen sietämistä. Onneksi hyviä hetkiä saa vastapainoksi, sen verran paljon natinaa sitä joutuu kuuntelemaan!

Väittävät, että jos lapsen tunteet kohdataan ja häntä ymmärretään, vähenee nurinan ja jurputuksen määrä. Oikein muotoilluilla vastauksilla ja kehotuksilla voi saada lapsen toimimaan kuten haluaa, ja kaikilla on parempi mieli. Tai ainakin niillä voi edesauttaa sitä, että lapsi ehkä saattaisi toimia enemmän vanhemman toiveiden mukaisesti…

Tähän on listattu lauseita, joiden avulla kitinästä, natinasta ja kiukuttelusta pääsee ehkä vähän vähemmällä. Aina kannattaa kokeilla!

Kokeile muuttaa käskyä näin:

Lopeta lyöminen! > Ymmärrän, että olet vihainen, mutta lyödä ei saa, jotta kehenkään ei satu. Tunne on sallittu, muiden vahingoittaminen ei.

Olet mahdoton! > Huh, tämähän on rankkaa. Ratkaistaan asia yhdessä. Lapsen on tärkeä huomata, että olet hänen puolellaan. Muista myös aina erottaa se, että lapsen käytös on sinusta ongelmallusta, ei lapsi itse.

Joudut jäähylle! > Mennäänpä yhdessä rauhoittumaan. Kiukkuista lasta ei pidä hylätä.

Pese ne hampaat! > Kumpi pesee hampaat ensin, sinä vai Nalle? Taaperot kiukuttelevat muun muassa siksi, että he eivät pysty kontrolloimaan ympäristöään. Valinnan mahdollisuus antaa lapselle kontrollia.

Syö tai ole nälissäsi! > Mikä auttaisi, että tämä ruoka maistuisi paremmin? Anna lapselle vastuuta valinnoistaan.

Huoneesi on kaatopaikka! Siivoa se tai jäät arestiin! > Mitä jos aloittaisit siivoamalla pelkän pöydän? Minä autan. Valtava urakka lamauttaa. Asioita on helpompi tehdä pienissä osissa.

NYT LÄHDETÄÄN! > Mitä vielä puuttuu siitä, että olisit valmis lähtemään? Siirtymistilanteet ovat lapsille vaikeita. Tämä auttaa heitä asennoitumaan.

Älä mangu! > Kysy uudestaan normaalilla äänellä. Lapset eivät aina edes huomaa mankuvansa. Tämä opettaa heidät huomaamaan, että sillä miten sanoo asioita, on merkitystä.


Kuva Jakub Kriz, ylin kuva Jordan Whitt.

Älä kitise! > Kuulen kyllä. Miten ehdotat, että tämä ratkaistaan? Tämäkin antaa lapselle vastuuta valinnoistaan.

Kuinka monta kertaa pitää sanoa samasta asiasta! > Et tainnut kuulla minua ensimmäisellä kerralla. Mitäs jos kuiskaat minulle, mitä minä oikein pyysin? Toistaminen auttaa lasta hahmottamaan pyynnön. Kuiskaaminen tekee siitä hieman hauskempaa.

Rauhoitu! > Huomaan, että tämä turhauttaa sinua. Pidetään pikku tauko ja kokeillaan uudelleen. Pienen tauon pitäminen helpottaa ja antaa uusia voimia.

Mene huoneeseesi! > Odotan tässä kunnes olet valmis halimaan. Lasta ei pidä hylätä, ja on hyvä antaa hänen itse valita milloin hän on valmis sopimaan.

Nolaat minut! > Selvitetään tämä yhdessä kotona. Kyse ei ole lapsestasi vaan teistä molemmista.

En kestä enää! > Huh, minun pitää nyt rauhoittua. Olen tässä ja rauhoitan itseäni vähän aikaa. Näytä esimerkkiä.

Älä ylireagoi! > Tämä herättää sinussa paljon tunteita. Jos tunteesi olisi hirviö, miltä se näyttäisi? Kuvittelutehtävä auttaa lasta keskittymään muuhun kuin tunteeseen.

Lopeta! > Olen tässä rakas. Kaikki on ihan ok. Vihainen tai turhautunut lapsi kaipaa ennen kaikkea turvaa. Pidä lasta sylissä ja kerro, että hän selviää tunteistaan kyllä.

Älä jankkaa ei! > Kuulen, että sanot ei ja ymmärrän, että et halua toimia näin. Mitä me voisimme tehdä toisin? Älä juutu kinastelemaan vaan etsi ratkaisua.

Älä huuda! > Aion leikkiä että puhallan kynttilöitä synttärikakusta. Kokeiletko sinäkin? Syvään hengittäminen rauhoittaa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia