”Onko teidänkin parisuhteeseenne hiipinyt kolmas osapuoli, se sulavalinjainen kännykkäkaveri? Meidän perheessä ainakin herätti suunnatonta närää, kun aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä hyväiltiin ja siliteltiin älypuhelimen näyttöä suuremmalla intensiteetillä kuin puolisoa. Känny oli seurana aamupalapöydässä, ja illallisellakin lipsuttiin vuoron perään katsomaan pikaisesti ”ihan vaan yksi kiireinen työmeili”. Oli meillä puhelinparkki, mutta aika löyhästi periaatteita noudatettiin välillä.

Turha se on sitten ihmetellä kun myös rakkaudentaimemme tapittivat omia digiruutujaan alvariinsa, ja täyttivät jokaisen tylsän odotteluhetken räpläämällä rakasta laitettaan. Nykyään meillä on otettu selkeämmät säännöt käyttöön, ja niitä noudattaa koko perhe.

Kauheasti on lehdissä paukutettu nykylasten keskittymisen herpaantumista, ja sitä samaa viestiä tuuttasi myös poikamme opettaja vanhempainillassa. Että alkaa kuulemma hyvin selvästi näkyä, että ketkä ovat niitä kullannuppuja, jotka ihan oikeasti saavat pelata 14 tuntia putkeen viikonloppuna, ja niitä pelejä, joihin ikä ei riitä edes puoleksikaan. Oppilaat eivät jaksa kuulemma ollenkaan keskittyä tekemiseen, vaan häsläävät ympäriinsä ja häiritsevät kaikkien muiden oppimista siinä samalla. Voi opeparat!

Ja toisaalta, voi lapsiparat, jotka saavat kaveripiirinsä sen mukaan, että sallitaanko heille pelit, joiden ikärajat paukkuisivat vasta vuosien ja vuosien päästä. Ainakin meidän poika valittaa, että on kuulemma ainoa luokallaan, yhden tytön lisäksi, joka ei saa Fortnitea pelata päivät pääksytysten. Myös päiväkoti-ikäisten keskuudessa se on kuulemma ihan lempparipeli.

Naapurissakin asuu 5-vuotias sälli, joka silmät säihkyen kertoo tappaneensa taas niin ja niin monta tyyppiä pelissä. Oma kersa sanoo menevänsä pihalle leikkimään, ja pian ovatkin jo puhelimen äärellä pelaamassa niitä pelejä, jotka kotona ovat kiellettyjä.

Tiedostan, että sorrun itsekin räpeltämään turhan monta tovia päivän mittaan puhelimella, mutta perustelen niitä ihan pakollisillakin toimilla. Milloin pitää vastata Wilman viesteihin, milloin maksaa laskukimara tai tilata verkkokaupasta uudet talvihanskat. Koitan myös lapsille selittää avoimesti, että mitä äiti sieltä näytöltään nyt raaputtaa esiin. Joskus on paikallaan nollata myös kissavideoiden parissa tai viihdyttämällä mieltään feediä selailemalla, mutta aivan rajaton pelaaminen ei vain voi olla kehittyville ihmisaivoille pelkästään hyväksi.

Haluaisinkin ihan avoimesti tietää, että te vanhemmat, jotka sallitte lastenne pelata hurjan paljon ikärajoja paukuttavia pelejä, ja vieläpä tuntitolkulla, niin mitkä ovat ne perusteet, jotka puoltavat hommaa?

Onko se vain niin äärettömän paljon helpompaa, kun kerran ”kaikki kaveritkin” saavat vai onko vain nihkeää tapella niistä peliajoista, nukkumaanmenosta ja muista ikävistä vanhempien velvollisuuksista? Aidosti kiinnostaa, eli heti alkuun voi kaivaa suurimmat potut nenästä jo pois.”

Nimim. Ai kaikki muut saa?!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mutku kaikki muut saa pelata!!!”

  • Jiikjhvjk sanoo:

    Meillä on munakello jolla pelaaminen ajastetaan, 45 min päivässä riittää. Pelit ovat vanhempien tarkastamia jos rikkoo sääntöjä menettää 1 päivän – viikon peliajat. Hyvin on mennyt, eikä suuria tappeluita ole ollut. Välillä pyydetään uusia pelejä ja ne menevät vanhempien tarkastukseen, sitten perustellaan miksi peli joko otetaan tai ei oteta käyttöön.

    • Pilkun viilaaja sanoo:

      Nimenomaan selkeät rajat ja niissä pysyminen vähentää taistelua. Meilläkin ajastimen kanssa pelataan, 2 h viikossa on ps-aikaa ja sitten omalla toiminnallaan (tavarat paikoilleen ja omien sotkujen siivous yhteisissä tiloissa) saa ansaittua aikaa puhelimelle. Meilläkin 8 henkeä taloudessa, niin se olisi valtava kaaos, jos ei jotain porkkanaa laittaisi järjestyksen ylläpidolle. Tästä huolimatta ajoittain saa kuulla, että kun kaverit saa pelata koska tahtoo ja mitä tahtoo (mukaan lukien k-18 pelit), mutta se on mulle ihan sama ja meillä niin ei tehdä.