Sanotaan se nyt ihan alkuun: pimpin ei kuulu olla hajuton! Jos pimpissäsi on tuoksua, olet täysin normaali ja oletettavasti ihan tarpeeksi hygieeninen ihminen.

Ja sitten eteenpäin. Sukupuolesta riippumatta sukupuolielimet pitää pestä säännöllisesti, yleensä suositellaan pesua kerran päivässä. Tiheämmästäkään pesusta ei ole haittaa, kunhan ei laita saippuaa ja vettä sisuksiinsa tai jynssää alapäästä kaikkia suojaavia bakteereita ja rasvoja pois. Kohtuus kaikessa!

Vagina on sellainen laitos, että se putsaa itse itsensä. Vulvan alueelta pitää pestä, eli siis sisempien ja ulkoisten häpyhuulien kohdalta, mutta ei vaginasta eli sieltä sisältä.

Jos hygieniastaan huolehtii säännöllisesti, eikä ole tulehduksia, pimpin hajun pitäisi olla ihan normaali. Missään nimessä sen ei siis tarvitse olla jatkuvasti täysin hajuton.

Sekä terveet että epäterveet pimpin hajut johtuvat bakteereista. Bakteereja siellä kuuluukin olla, mutta joskus niiden liikakasvu voi aiheuttaa tulehduksen, joka haisee sitten sillä ”väärällä” tavalla. Nautitut ruoat ja juomat voivat tuoksahtaa myös pimpin alueella, ihan kuten suussa tai kainalossakin. Lisäksi alueelle tuo lisää tuoksua hikirauhaset, joita on esimerkiksi nivusissa. Tämäkin on täysin normaalia ja hoituu hygienialla.

Erilaiset pimpin tuoksut voivat kertoa eri asioita terveydestäsi:

Hapan tai kirpeä haju

Tämä on täysin ok ja normaali juttu. Pimppi voi tuoksua jogurtille, hapanleivälle tai jopa IPA-oluelle, ja tuoksu johtuu lactobacilli-bakteereista. Asia on siis juuri kuten pitääkin!

Metallinen tuoksu

Metallinen tuoksu pimpissä johtuu useimmiten äskettäin olleista kuukautisista tai esimerkiksi seksin aikana syntyneestä haavaumasta. Siitä ei tarvitse huolestua. Jos metallinhajuun liittyy kutinaa ja poikkeuksellista vuotoa, eikä se poistu joidenkin päivien kuluessa, kannattaa käydä lääkärissä selvittämässä vaivaako jokin tulehdus.

Maanläheinen, makea tuoksu

Tämäkin on täysin normaali juttu ja johtuu pimpin bakteereista.

Kemikaalin tai puhdistusaineen haju

Jos tuoksu on ammoniakkimainen, kyseessä voi olla pissa, ja peseminen ratkaisee ongelman. Jos virtsa haisee kovin voimakkaasti, juot ehkä liian vähän vettä.

Tämä haju voi kertoa myös tulehduksesta. Jos hajuun liittyy normaalista poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä ja kutinaa, kyseessä saattaa olla bakteerivaginoosi. Ota yhteyttä lääkäriin.


Kuva Thomas Curryer, ylin kuva Meredith Whitman.

Pistävä, kirpeä, hikinen haju

Alapään alueella olevat hikirauhaset erittävät hikeä, mikä selittää tämän hajun. Varsinkin stressaantuneena haju voi olla pistävä, sillä ns. stressihiki haisee erilaiselle kuin hiki normaalisti.

Pilaantunut kala

Voimakas vanhentuneen kalan haju voi johtua joko bakteerivaginoosista tai trikomoniaasista. Jälkimmäinen on kansainvälisesti yleinen mutta Suomessa harvinaistunut seksitauti. Jos haju on voimakasta ja siihen liittyy normaalista poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä, kutinaa ja/tai virtsaamisvaikeuksia, ota yhteyttä lääkäriin.

Monilla naisilla kalamaista hajua esiintyy seksin jälkeen. Sen aiheuttavat peniksen ja sperman bakteerit. Jos haju lähtee kohtuullisessa ajassa eikä aiheuta muita oireita, kaikki on ihan kunnossa.

Mädän haju

Tämä haju kertoo, että jotain on vialla. Yleisin lähde sille on pimppiin unohtunut tamponi.

Muista myös, että pimpin ei tarvitse tuoksua koko ajan samalta. Tuoksu vaihtelee kuukautiskierron vaiheiden mukaan ja vaihdevuosissa. Lisäksi siihen tosiaan voi vaikuttaa nautittu ruoka. Osa naisista erottaa tuoksuvansa erilaiselta kiihottuessaan. Tämä on täysin normaalia ja jopa asiaankuuluvaa.

Pimpin itseä häiritsevien, mutta terveiden hajujen hillitsemiseksi voi koittaa seuraavia keinoja:

– Säännöllinen pesu vedellä.

– Nivusten ja häpyhuulten alueen voi pestä pH-arvoltaan happamalla tuotteella, joka hillitsee bakteerien kasvua. Älä laita saippuaa vaginaan.

– Osa naisista kokee, että häpykarvojen ajaminen vaikuttaa nivusten hajuun. Toiset kokevat, että karvojen ajelu vähentää hajuja ja toiset taas niin päin, että karvat vähentävät hajuja. Kokeilemalla selviää miten oma iho reagoi.

– Deodorantin, antiperspirantin tai talkin käyttäminen nivusalueella voi hillitä hajuja. Älä missään tapauksessa laita näitä tuotteita pimpin sisäpuolelle! Luonnonmukaisempia keinoja suosivat kehottavat kokeilemaan ns. suoladeodoranttia nivusalueelle. (Ja sitäkään ei sitten laiteta pimpin sisään!)

– Monet kokevat, että vaatevalinnoilla on merkitystä. Väljät ja luonnonkuituiset vaatteet antavat paikkojen hengittää.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Mun pimppi tuoksuu, onks normaalii?!”

 • Gälis sanoo:

  Mun pimppi haisee mädälle vaikka tekisin mitä.
  Inhottaa ku koulus kaikki haistaa 🙁
  Voiko alkkareihin laittaa hajuvettä?

 • Joni sanoo:

  Joku nainen sanoi aikoinaan kaverilleen ratikassa, että joku saa tänään tosi haisevaa pillua
  No minähän olisin kiinnostunut heti asiasta 😀
  Näin vielä naisen baarissa myöhemmin, mutta oli jo siirtynyt jonku miehen seuraan, muistaakseni aloitti puheen lauseella ”mitä se kundi he he he”

 • Myskihärkä sanoo:

  Aina kuulee, kuinka pillu tuoksuu jollekin noista esimerkeistä, mutta mulla on asiasta omakohtainen ja ihan toisenlainen kokemus. Kun vuosia sitten aloin seurustella 24-vuotiaan ja silti vielä neitsyen kanssa ja työnsin eka kerran sormeni sen emättimeen, niin sormestani tulvahti ällistyttävä myskiä muistuttava aromaattisen huumaava tuoksu. En ole ikinä kokenut sellaista aiemmin enkä myöhemmin enkä myöskään ole kuullut keneltäkään muulta vastaavaa. Oletko itse kuullut tällaisesta ja osaatko kertoa mistä asiassa on kyse.

 • Uusavuttomuus sanoo:

  Kaikki pitää nykyään neuvoa ihan perusteista alkaen.