Kukaan ei vielä tiedä, millainen tulee olemaan ”uusi normaali”. On kuitenkin tärkeää, ettei pieni lapsi jää korona-ahdistuksen jalkoihin.

Vallitseva poikkeustila, sen tuomat rajoitukset ja tästä syntyvät seuraukset mietityttävät kaikkia, mutta erityisen vaikea tilanne on pienille lapsille. Lapsen koko maailma on saattanut muuttua silmänräpäyksessä, ja näkymätön uhka saattaa tuntua näkyvääkin uhkaa pelottavammalta. Etenkin perheen pienimpien kohdalla tulisi muistaa ikätason mukainen kerronta asiasta. Lapsi ei ole tyhmä – mikäli korona on kotona täysin vaiettu aihe, saattaa se ahdistaa entistäkin enemmän. Hän elää samassa maailmassa kuin aikuiset, ja saattaa tehdä myös kuulemistaan uutisista omia, vääriäkin päätelmiä.

Perheen aikuisten onkin hyvä pysyä rauhallisina, sillä lapsi vaistoaa vanhemman mielentilat. Turhien uhkakuvien maalailu tai hysterisointi ei auta asiaa. On myös muistettava, että vaikka lapsen maailma on pieni, huoli hänen mittakaavassaan on aivan yhtä suuri, kuin vanhemman. Siinä missä aikuinen murehtii esimerkiksi työpaikkansa puolesta, lapsi kokee surua harrastusten loppumisesta ja ikävöi ystäviään.

Kuva Kelly Sikkema. Ylin kuva Lina Trochez.

Miten sitten tulisi toimia?

  • Kodin ilmapiiri on hyvä pitää rauhallisena ja rutiinit mahdollisuuksien mukaan samoina, kuin ennen koronaa. Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, kun kodin ulkopuolella melskaavista muutoksista huolimatta koti säilyy samanlaisena.
  • Vastaa lapsen kysymyksiin koronasta, älä ohita niitä!Vanhemman on hyvä kertoa viruksesta lapsen ikään sopivalla tavalla, tarkkaillen lapsen reaktioita. Voitte tutkia olemassa olevaa tietoa yhdessä. Lapsen kysyessä raskaita asioita kuten voiko hän sairastua koronaan, on sanat hyvä asetella järkevästi. Lapselle ei kannata valehdella, ettei lapsi voisi saada koronaa. Sen sijaan voi vastata, että vain harva lapsi saa koronan, ja useimmiten oireena on ainoastaan flunssa, ja Suomessa saa hyvää hoitoa. Voitte tutkia olemassa olevaa tietoa yhdessä, esimerkiksi lasten uutisten kautta.
Stay calm.

Kuva United Nations COVID-19 Response.

  • Keskittykää poikkeustilan mukanaan tuomiin hyviin seikkoihin. Lentomatkustaminen on vähentynyt ja yhä useampi auto on jäänyt pihaan, jolloin luonto on puhdistunut. Uhka on myös yhdistänyt ihmisiä, ja olemme alkaneet puhaltamaan yhteen hiileen – esimerkiksi seniorien parvekejumpat, naapuriavut ja nallen metsästykset ovat koronan aiheuttamia positiivisia lieveilmiöitä.
  • Suunnatkaa ajatukset kohti tulevaa. Vaikka korona onkin muuttanut maailmaa pysyvästi, elämä jatkuu ja tämä on hyvä tehdä selväksi myös lapselle. Tietyt toimenpiteet ovat tulleet jäädäkseen, mutta poikkeustila ei jatku loputtomiin. Korona ei ole myöskään peruuttanut kesää. Vaikka suunniteltu matka Espanjaan tai reissu huvipuistoon jäisikin tekemättä, Suomen kesä tarjoaa paljon. Keksikää yhdessä koronakesän parhaimmat huvitukset.

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on avannut verkkosivuston vanhemmille, joiden lapsilla ilmenee ahdistus- tai pelko-oireita koronaepidemian aikana. Yhdessaselviydytaan.fi-sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen sekä yksinkertaisia harjoituksia, joilla helpottaa vanhemman omaa ja lapsen ahdistusta.

Artikkelin inspiraatio täältä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia