Maailmassa on paljon kummallisia asioita, mutta ehkä suurin mysteeri niistä on se, miten ihmisen poikasia ei väsytä. Ei sitten ikinä!

Kun ihan pienen poikasen eli sellaisen vauvan tuo kotiin, se saattaa kyllä nukkua pitkiäkin aikoja. Mutta yöllä se ei nuku. Eikä aamulla. Eikä sitä väsytä sitten yhtään. On olemassa vanhempia, jotka käsi sydämellä vannovat, että heidän vauvansa ei ole elinpäiviensä aikana nukkunut silmäystäkään.

Toisin kuin aikuisen ikään varttunut ihminen, vauva ei myöskään kärsi valvomisesta. Mitä enemmän vauvalle tulee ikää, sitä enemmän se piristyy.

Vuoden ikäisestä ylöspäin lapsi pakenee nukuttajaa ja viipottaa pakoon minkä pikku jaloillaan kykenee. Lapsi kiipeää sängystä, mellastaa ja kiemurtelee…ainoastaan herätäkseen käsittämättömän pirteänä kissan kirkumisen aikaan, eli normaalin aikuisen mukaan aamuyöstä! Tämän ikäinen lapsi saattaa rauhoittua katsomaan piirrettyjä niin, että aikuinen saa nukkua edes kuuteen.

Leikki- ja kouluikäistä lasta saattaa joskus aamuisin väsyttää, mutta todennäköisempää on, että tämänkin ikäiset lapset kimmahtavat ylös kahta tuntia ennen vanhemmalle soveltuvaa herätysaikaa. Aamuntorkkuja lapsia kyllä on, mutta heidän rytminsä tapaa silti olla aikaisempi kuin aamu-unisen vanhemman.

Teini-ikäinen lapsi alkaa siirtyä kohti aikuisihmisen raahustavaa ulkomuotoa ja jatkuvaa väsymystä. Teini nukkuukin pois kaiken lapsena valvomansa ajan, mutta hän tekee sen aamupäivän ja päivän aikana, ei suinkaan öisin!

Huomattavaa lasten väsymättömyydessä on myös se, että he itse auliisti kertovat, että eivät ole väsyneitä. Lapsen voisi antaa valvoa vaikka viikon, ja silti hän kirkkain silmin vannoisi, että ei väsytä yhtään. EI VÄSYTÄ!

 

Lapset eivät myöskään väsy kahdesta muusta asiasta, jotka uuvuttavat aikuisen aivan täysin: fyysisestä rasituksesta ja kaamoksesta.

Aikuinen kiskoo itseään ja kauppakassejaan ja lastenvaunuja mitenkuten eteenpäin, jalat tuntuvat sementtiin valetuilta, hyvä että eteenpäin pääsee. Vieressä loikkii, hyppii ja juoksee lapsi, jonka kroppa ei ilmeisesti väsy mistään määrästä liikuntaa. Kun aikuinen makaa sohvalla koomaa lähestyvässä tilassa, lapsi tekee kuperkeikkoja. Se sama lapsi, joka ei ole myöskään nukkunut.

Näin kaamoksen aikaan aikuinen liikehtii hitaasti jatkuvassa horrosmaisessa puoliunen tilassa. Aikuinen nukahtaa töissä ja kuolaa valuu poskelle. Aikuinen nukahtaa puoli yhdeksän ja ei jaksaisi millään nousta aamulla, eikä herää kunnolla ennen huhtikuuta. Mutta lapsi: hän ei huomaa mitään! Meno on yhtä energistä ympäri vuoden.

Mistä ihmeestä se johtuu?!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia