”Mistä ihmeestä nykypäivänä saa oikeasti hyvää ja asiallista tietoa ehkäisystä?! Olen reilu kolmekymppinen kahden lapsen äiti, syönyt e-pillereitä 14-vuotiaasta asti, toki kahdella tauolla tietty, ja muutamilla kokeiluilla muita ehkäisykeinoja. Nyt matkani e-pillereiden kanssa on tullut tiensä päähän, verenpaineet alkavat olla sitä luokkaa, että pillerit ovat enemmän vaaraksi kun hyödyksi.

Olen tutkinut ja kysellyt, mutta ainoa mitä tarjotaan on kierukka, johon en itse suostu. Laastariehkäisy ei onnistu, kun painoa on yli 90 kg, rengas, jota kokeilin toisen lapsen syntymän jälkeen, aiheutti niin kovan kivun etten päässyt sängystä ylös ja päivät menivät Buranapurkki kainalossa. Mitä se sitten olisi jos suostuisin kierrukkaan.

Monirakkulaisuuden vuoksi minulle ei suositella ”piuhojen katkaisua”, koska minun oireeni ovat ilman pillereitä pitkittyneet ja todella runsaat kuukautiset. Nyt puhutaan puolikin vuotta kestävästä jatkuvasta vuodosta, ja seksistä nauttivan ihmisenä olen kyllästynyt tyydyttämään vastapuolen saamatta itse orgasmia. Ja nyt joku tietysti miettii miten sillä on kaksi lasta. No, yhden lapsen alulle saantiin meni kaksi vuotta. Ja voi sitä vuodon määrää sen jälkeen. Meillä ei ole mustavalkoista elämää, on joko valkoista tai punaista.

Mikä siis neuvoksi, jos haluan kivuttoman ehkäisyn joka ei vie jalkoja alta, sellainen johon voi luottaa, ei aiheuta itse seksiin mitään turhaa ähellystä, ja auttaisi kuukautisten kanssa? Eikä veisi orgasmia tai laimentaisi sitä, sillä hormonien heittelyt aiheuttavat kuivuutta ja kuivuus vaikuttaa orgasmin saantiin. Joo, liukkarit on keksitty, mutta paras orgasmi yhdynnässä tulee ilman, kun vaan vauhtiin pääsee. Mikä siis neuvoksi?”

Nimim. Möks…

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Artikkelikuva Reproductive Health Supplies Coalition.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 41 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

41 vastausta artikkeliin “Miten ehkäistä, kun mikään tarjotuista ehkäisykeinoista ei tunnu omalta?”

 • Kissi sanoo:

  Mä vaihdoin e-pillerit (monia eri, 10 vuotta) kuparikierukkaan. Tykkään hirveesti! Tunnen taas tunteita ja seksihaluja on sittenkin, vaikka luulin niiden näivettyneen 10 vuoden parisuhteessa. Mulla oli runsaat menkat ennen hormonaalista ehkäisyä, kuparikierukan asennuksen jälkeen runsas vuoto kesti 4 pv, sitten vielä 3 normivuotoa, sen jälkeen ei mitään tiputtelujakaan vaikka niillä peloteltiinkin. Yritettiin tuputtaa hormonikierukkaa, sekin on joskus ollut enkä toiste ota. Kuparikierukka on ihanan vaivaton, sopii mulle ainakin

 • Huoletonta elämää! sanoo:

  Jos lapsiluku on varmasti täynnä,suosittelen kyllä lämpimästi sterilisaatiota.
  Todella runsaan vuodon vuoksi itselleni tehtiin sen lisäksi lämpöpallohoito,jolla ”poltetaan” kohdun limakalvo pois.En ollut kuullut sellaisesta ennemmin,mutta lääkäri suositteli sitä ja päätin kokeilla. Kyllä kannatti!

 • Dragon_87 sanoo:

  Ja siis unohtui kirjoittaa että tokihan sekin on yksilöllistä mutta seksihaluja ei mulla hormoonikierukka ainakaan ole vienyt. Päinvastoin. Meidän perheessä se ei siis ole mies ketä haluaisi seksiä päivittäin. Ja ei ole kyse uudesta suhteesta ja ensirakastumisen huumasta 😄

 • Dragon_87 sanoo:

  Kyllä mä suosittelisin 9 vuoden ja toisen kierukan kohdalla ainakin kokeilemaan hormoonikierukkaa. Onhan se tietysti kallis kokeilu jos se ei sovikkaan. Mutta jos sopii niin sulla ei ole paluuta muuhun. Ei tarvitse muistaa mitään muuta kuin n.7 vuoden päästä uusia se. Itselläni kuukautiset lähes hävinneet(vuotopäiviä 1-3kk) ja monella muullakin kuullut samaa. Runsaat kuukautiset moni saanut ”normaaleiksi” hormoonikierukan avulla. Jos lapsia vielä yht äkkiä haluaa lisää niin kierukan voi poistaa vaikka itse kotona ja ehkäisyteho on tiessään samantien.

 • Nimetön sanoo:

  Voi ei kuulostaa hankalalta😔 Mites se ehkäisy kapseli? Ja saikos nykyään jotain ehkäisy piikkejäkin siis pitkään vaikuttavia. Toivottavasti löytyy apu sulle. Tsemppiä.

 • Olet sen arvoinen sanoo:

  Yksi sana: vasektomia.

 • Sterilisaation tehnyt sanoo:

  Itse hankin sterilisaation kun mikään muu ehkäisykeino ei ollut sopiva mulle. Päivääkään en ole katunut. Huoletonta ja ihanaa elämää nyt 2 vuotta takana sterilisaation jälkeen. Lisäksi käytössä oli ja on edelleen clue-sovellus josta näkee oman kierron, ovulaatiot ja kuukautiset. Ovulaatio ei omassa tapauksessa tarkoita enää muuta kun et halut on silloin kovat 😄

 • Hkieru sanoo:

  Hormonikierukka on sopinut mulle hyvin, migreeni karsi suurimman osan ehkäisyistä. Niukat vuodot ja kierto menee silti tasaisesti. Kuparikierukka laitettiin toisen lapsen jälkeen, petti vuoden päästä ja tuli kohdunulkoinen, jonka seurauksena lähti toinen munajohdin…sen jälkeen viisi vuotta ollut hkierukka ilman ongelmia.

 • Sipsuka sanoo:

  Minulle ei käynyt loppupeleissä mikään hormonaalinen ehkäisy ja lopulta mentiin kolme vuotta nimeämättömän sovelluksen laskemilla varmoilla päivillä. Varmat päiväthän ensinnäkin on muulloin kuin silloin, kun ovulaatio ja sen myötä omat halut on tapissa, joten kondomeja oli käytössä myös. Varmojen päivien laskeminen ja sovelluksen käyttö osoittautui lopulta myös meille sopimattomaksi ja siirryimme vasektomiaan. Varmojen päivien hedelmä täyttää pian 3.

 • Sipsuka sanoo:

  Vakiintuneessa parisuhteessa (ja pitkässä avioliitossa) tulimme siihen lopputulokseen että biologisten lasten määrää kiitos riittää, ja jos vauvakuume nostelee vielä päätään niin siihen on muita keinoja kuin oma lisääntyminen. Puoliso kävi siis vasektomiassa.
  Olen ollut nyt kolme vuotta oman luontaisen kuukautiskiertoni kuningatar, tunnistan hormonitasapainon vaihtelut itsessäni ja ai että helpottaa kun tiedän miksi joskus on kirvesmurhaajaolot ja joskus taas seksijumalatarfiilingit. Puoliso on onnellinen kun voi koska tahansa, missä tahansa ehdotella pienet sessiot eikä todella ole pelkoa raskautumisesta. Tai no teoriassahan uudelleen yhdistyminen on riski, mutta eipä tuo lottovoittokaan ole kohdalle osunut..

  Jos et siis itse tarvitse lisähormoneita, mikä jäi vähän epäselväksi, niin vasektomia keskusteluun.

 • Hormoniton sanoo:

  Ei kondomista mitään ihmeempää sähellystä tule, kun kokenut mies sen sujauttaa ylleen. Kuukautisiin se ei toki auta.

 • V.i sanoo:

  LadyComp. Ei mitään räpellyksiä ja ylimääräistä kehoon.

 • Tähti sanoo:

  Kondomi.

 • Ehkäisy pelittää sanoo:

  Mulla oli hormonikierukka noin 12 vuotta ja se oli ihan loistava! Toisen lapsen syntymän jälkeen siihen päädyin. Mulle ainakin sopi tosi hyvin.

  Uuden miehen myötä meni sitten vaihtoon kun häneen kierukka yhdynnän aikana sattui. Nyt on ollut pari kuukautta käytössä ehkäisykapseli ja sitä myös voin kehua kovasti. Aluksi nyt oli hieman hormoonit sekaisin mutta on nyt tasaantunut ja kaikki ok.

  Aina on se riski olemassa ettei joku itselle sovi, mutta sitä ei oikeastaan voi tietää muuten kuin kokeilemalla.

  Toivottavasti löydät itsellesi sopivan ehkäisyn 🙂

 • Kokeile ihmeessä hormonikierukkaa sanoo:

  Hormoonikierukka! Aivan loistava keksintö ja toimii! Mulla on kolme lasta ja olen ikäni kärsinyt todella runsaista ja kivuliaista kuukautisista ja kaiken lisäksi oma luonnollinen kiertoni 21 päivää.. eli vuodan lähes jatkuvasti. Hemoglobiini on ollut alhaisimmillaan 76! Olen myös kipuherkkä ja olen kaikissa raskauksissa kärsinyt maksahepatoosista. Tämän takia pillereitä en saa käyttää. Aiemmin olikin vain kondomi käytössä. Nyt kolmannen lapsen jälkeen uskalsin laittaa hormonikierukan enkä vaihda enää pois! Kuukautiset olivat jo ehtineet alkaa, kun kierukka laitettiin, joten eivät jääneet kokonaan pois, niin kuin monella käy, mutta ovat erittäin niukat. Pikkuhousunsuojalla pärjää. Hemoglobiini on pysynyt hyvällä tasolla, eli elämänlaatu on parantunut monessa mielessä huimasti! Mitään haittavaikutuksia tai kipuja en ole huomannut. Pms oireita on edelleen ennen mini-kuukautisia, mutta nekin ovat lieventyneet. Enää en ole ihan raivohullu.. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Kannattaa antaa kierukan olla vuosi, ennen kuin tekee päätöksiä suuntaan tai toiseen. Mulla meni lähes vuosi kierron säännöllistymiseen. Niukentuivat kyllä lähes saman tien, mutta tiputtelua oli aluksi epäsäännöllisesti.
  Tsemppiä!

 • Mimmu* sanoo:

  Mikset kokeilisi kierukkaa?

 • Sussu sanoo:

  Kohdunpoisto,sulla riittää syyt sen saamiseks. Nyt etit hyvän gynen ja kerrot miten asia oikeesti on. Mulla endo tausta joten tiiän mistä puhun. Voi onnea! 2vuotta saanut olla huoletta! Ja kohdunpoisto on toki suuri leikkaus mutta varsinkin jos tähystys onnistuu niin toipuminen on nopeaa. Tsemppiä!

  • Nimetön sanoo:

   Miehenä kannatan tätä vaihtoehtoa! Tämä on ollut aivan loistava ratkaisu, kun uusioperheessä kummankin lapsiluku edellisistä suhteista on jo täynnä. Ei tarvitse odottaa kuukautisten alkua tai loppua, aina on hyvä päivä seksille ja voi huoletta päästää siemenet sisälle, jos siltä tuntuu.