Siitä, miten vaikeaa on löytää sopivaa ehkäisyä, puhutaan yllättävän vähän.

Ehkäisypillereiden ja muiden hormonivalmisteiden ajatellaan sopivan kaikille – ja jos sivuvaikutuksia ilmenee, ajatellaan myös, että ne pitää vain kestää, kyllä ajan myötä helpottaa.

Hormonivalmisteiden sivuvaikutukset voivat kuitenkin olla hurjia. Terveysongelmien lisäksi voi tulla ihmissuhdeongelmia, jopa eroja, naiset kertovat. (Lue vaikka nämä jutut: Hormoniehkäisy aiheutti avioeroni ja Minulle tuputetaan yhä hormoniehkäisyä vaikka se teki minusta itsetuhoisen.)

Kuparikierukka on hormoniton vaihtoehto, mutta sen sivuvaikutuksia voi olla esimerkiksi runsas kuukautisvuoto. Se voi johtaa anemiaan ja vaikeuttaa elämää kohtuuttomasti.

Kondomeista monet eivät yksinkertaisesti pidä, ja jos ehkäisy ei ole jatkuvasti käytössä, se unohtuu helposti. Kondomit voivat aiheuttaa myös allergiaoireita.

Ehkäisyn haastavuutta pohtii tämä äiti, jolle ei ole sopinut kuparikierukka eikä hormonikierukkakaan tunnu hyvältä ratkaisulta:

”Oi apua, mikä neuvoksi lasten jälkeiseen ehkäisyyn?

Kolme ihanaa lasta on saatettu maailmaan, ja kaikki ihan ok mallillaan. Mutta mikä ehkäisyksi, kun neljättä lasta ei toivottavasti tule?

Vuoden verran mentiin kuparikierukalla, mutta hermot meni niihin valtaisiin kuukautisiin, jotka valui yösiteidenkin läpi. Kuukuppi oli päivisin ja silti valui yli. Myös iho oli huonossa kunnossa aina kerran kuukaudessa.

Noh, nyt vaihdoin noin kuukausi sitten hormonikierukkaan. Sen ehkäisyteho on loistava: olen nimittäin vuotanut välivuotoa noin kolme viikkoa. Sinä aikana ei tietenkään tee mieli mitään sotkuleikkejä!

Lisäksi olen onnistunut saamaan aikaan massiivisen riidan anopin kanssa (tähän asti olen pystynyt pitämään mölyt mahassa).

Lisäksi olen saanut itketettyä naapurin lasta, kun hän oli kiusannut minun lastani. En siis osannut toimia tilanteessa täysin neutraalisti vaan olin tietenkin omani puolella, joka itki hysteerisesti.

Anyway, ennenkuin olen suututtanut koko lähipiirini, ja säikyttänyt kaikki lasteni ystävät, niin mikä ehkäisyksi??”

Nimim. Lapset tehty

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Hyvä nainen! Vaadi palvelua ehkäisyasioissa, ja selvitä lääkärisi kanssa eri vaihtoehdot jos koet, että hormoniehkäisy ei sovi sinulle tai et halua sitä käyttää. Monin paikoin hormonaalista ehkäisyä tarjotaan ensisijaisena tai jopa ainoana järkevänä vaihtoehtona, mutta sinulla on oikeus kuulla myös muista ehkäisymenetelmistä. Ennen kaikkea sinulla on oikeus valita itse, ilman painostamista, sinulle sopivin ehkäisymenetelmä.

Sivuvaikutuksia ei voi tietää etukäteen. Voi olla, että kuulut siihen joukkoon, joka ei saa sivuvaikutuksia, tai sitten et. Se selviää valitettavasti vain kokeilemalla.

Hormonivalmisteiden ja kuparikierukan sivuvaikutukset voivat lieventyä ajan myötä, joten mikäli oireet sen mahdollistavat, voi kokeilua jatkaa esimerkiksi puoli vuotta.


Kuva Simone van der Koelen, ylin kuva Yoann Boyer, kuvituskuvia.

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

– Kuparikierukka

Kuparikierukka on pitkäkestoinen, hormoniton ehkäisymenetelmä. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat kovemmat kuukautiskivut ja lisääntynyt kuukautisvuoto. Kaikille sivuvaikutuksia ei kuitenkaan tule, ja markkinoilla on myös uusi, entistä pienempi kuparikierukka (Gynefix), jossa sivuvaikutusten sanotaan olevan vähäisemmät.

– Kondomi/ naisen kondomi

Kondomi on ainoa ehkäisy, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Naisen kondomi on suurempi kuin tavallinen kondomi, ja myös kalliimpi. Joidenkin mielestä sen käyttö on epämukavaa, mutta toisaalta sen käyttö on naisen omassa kontrollissa, kun taas tavallisen kondomin mies voi ottaa vaivihkaa pois.

Kondomilla ei ole sivuvaikutuksia muille kuin allergisille.

– Pessaari

Pessaari asetetaan emättimeen estämään siittiöiden pääsyn kohtuun. Pessaarin kanssa pitää aina käyttää siittiöitä tuhoavan spermisidin kanssa. Käyttäjä voi kokea pessaarin hankalaksi ja spermisidi voi aiheuttaa allergiaoireita. Pessaari on Suomessa vähäisellä käytöllä, mutta esimerkiksi Ruotsissa suosittu ehkäisymuoto. Nykyisin pessaareja saa Suomessa apteekeista.

– Rytmimenetelmä

Rytmimenetelmä perustuu ns. varmojen päivien laskemiseen. Apuna voi käyttää sovellusta tai ehkäisytietokonetta. Rytmimenetelmän sopivuus riippuu paljon ihmisestä ja tämän elämäntilanteesta. Rytmimenetelmää kannattaa käyttää vain silloin, kun on mahdollisuus ja osaamista tulkita oman kehon viestejä, eikä raskaus olisi katastrofi.

– Sterilisaatio

Sterilisaation voi tehdä sukupuolesta riippumatta. Naiselle tehtävä toimenpide on vaativampi kuin miehelle tehtävä. Sterilisaatio ei ole pettämätön ehkäisymenetelmä eikä edes varmin menetelmä. Sterilisaatiota hakiessa pitää olla varma, että lapsiluku on täynnä, ja toimenpiteeseen tarvitsee tilanteesta riippuen joko lääkärin, kahden lääkärin tai Valviran päätöksen. Strerilisaatioon liittyy leikkausriskit, ja on mahdollista, että se aiheuttaa henkisesti sivuvaikutuksia, vaikka toimenpide ei vaikutakaan hormonitoimintaan.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät

– Ehkäisypillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas (yhdistelmäehkäisy)

Yhdistelmäehkäisyvalmisteessa on sekä estrogeenia että progestiinia (keltarauhashormonia). Menetelmä perustuu ovulaation estoon, eli munarakkula ei kypsy eikä munasolu irtoa. Ehkäisypillerin käyttöön liittyy laskimotukoksen riski, ja sivuvaikutuksia on monenlaisia haluttomuudesta limakalvojen kuivumiseen, painonnousuun, mielialanvaihteluihin ja päänsärkyihin. Toisille yhdistelmäehkäisypillerit voivat toimia erinomaisest esimerkiksi kuukautisongelmien hoidossa.

– Minipillerit, ehkäisyruiske ja -kapseli

Suomessa on pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita pillereinä, kapseleina ja ruiskeina. Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin, ilman taukoja. Tavallisin sivuoire on kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys ja tiputteluvuodot. Myös ihon rasvoittuminen on tyypillistä. Lisäksi näitä valmisteita koskevat muut hormonivalmisteiden sivuvaikutukset, kuten haluttomuus, turvotus ja mielialanvaihtelut. Minipillerien käyttö vaatii sitä, että ne muistetaan ottaa erittäin säännöllisesti.

– Hormonikierukka

Hormonikierukka erittää paikallisesti keltarauhashormonia. Hormonikierukan sivuvaikutukset ovat samanlaisia kuin muillakin hormonivalmisteilla, mutta monilla lievempiä paikallisen annostelun takia. Hormonikierukka saattaa lopettaa kuukautiset tai niukentaa niitä huomattavasti, joka on käyttäjästä riippuen etu tai haitta.

Lääketieteellisen tiedon osalta lähteenä on käytetty Duodecim-julkaisua.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Mistä ihmeestä löydän sopivan ehkäisyn?!”

 • jo eläkeläinen sanoo:

  Lisääntymisiässä kokeilin pillereitä, kierukoita jaminipillereitäkinmitkäsaiaikaan että seitsemänä päivänä eiollut vuotoa mutta kaikkina muina kuukaudenpäivinäoli. Samoja haittoja oli muillakin, kierukat aiheutti isoa vuotoa ja pillerit ei käyneet alkuunkaan.

 • Ei hormoneja sanoo:

  Gynefix! Ei hormoneja, ei juurikaan lisää vuodon määrää ja pysyy varmana paikallaan. Suosittelen!

 • Äiti84 sanoo:

  Kiitos tästä. Pessaaria vielä kokeillukkaan. Just kun päästin sammakkona suusta miehelle et onko se anaaliyhdyntä ehkäisykeino ja montako vuotta semmosta pitäs harjotella ettei peräpukamat pahene. Mies pelkää mitä keksin hormonipäissäni. Meillä kun on lapsiakin.

 • Tähän tyytyväinen sanoo:

  Jos lapset on tehty, eikä mikään muu sovi, ehdoton on sterilisaatio, joko miehen tai tai naisen. Toimenpiteenä pieni.

 • Lare A. sanoo:

  7 vuotta menty kondomilla, välissä tehtiin yksi lapsi. Näin miehen pyynnöstä, hän sai tarpeekseen puolen vuoden e-pillerijakson jälkeen. Synnytyksen jälkeen olin jo varannut ajan hormonikierukkaan, mutta jälleen mieheni pyysi, etten alkaisi käyttää mitään hormonaalista ehkäisyä.

 • Onnellisessa parisuhteessa sanoo:

  Minä sinnittelin kauan kuparikierukan kanssa, kun hormoniehkäisy ei sopinut mulle enkä voi käyttää kumia(vakkarisuhteessa jo kakskytä vuotta). Hormonit tekivät musta murhanhimoisen hullun, josta toipuminen kesti pari vuotta ja ylikin. Kuparikierukka aiheutti koko ajan vuotoa ja kipuja, olin varmaan allerginen. Mulla on piuhat vielä yhessä ja viimeinen lapsi syntyi lähes 14 vuotta sitten, seksielämä on kumppanin kanssa aktiivista. Me ei voitu ottaa käyttöön kuin keskeytetty yhdyntä tai käytetään peppuseksiä.

 • Sen kolme viikkoa sanoo:

  Sillä lailla! Kun mulle asennettiin hormonikierukka, ymmärsin ensimmäistä kertaa mitä tarkoitetaan PMS-oireilla. Huusin lapselle, huusin siskolle, varoiksi en aina vastannut puhelimeen. Vielä kolme kuukautta asennuksen jälkeen olin valmis juoksemaan mopoautoilijan perään kiskoakseni hänet kadulle ja antaakseni oikein ”äidin kädestä”. Koska hän ei pysähtynyt suojatien eteen. Hyvänen aika, teini parka. Järki riitti päässä sen verran ettei vaunuja voinut jättää eikä vauvan kanssa ole soveliasta pahoinpidellä teinejä.
  Olin jo valmis luovuttamaan, mutta yllättäen jäivät viimeisiksi PMS-oireiksi. Näin vuotta myöhemmin: ehkäisyteho alkaa sikäli laskea, että ”välivuotoa” on enää puolet ajasta. Tai luulen, ehkä viime kuukausi olikin joku poikkeama..
  Joka tapauksessa päätin, että mennään näillä sen 5v ja jos lääkäri uusimisen yhteydessä kertoo, et on mahdollista tän kaiken alkaa alusta, niin mieluummin alan selibaattiin.