”Olemme olleet mieheni kanssa 14 vuotta yhdessä, meillä on kaksi lasta. Olemme tainneet näiden vuosien aikana ns. ”kasvaa erilleen” tai vaihtoehtoisesti mieheni todellinen luonne on viimein paljastunut minulle.

Mieheni on ylimielinen. Puhuu kotona halveksuen esimiehestään, vanhemmistaan, minun vanhemmistani, lapsestaan, miehestä joka rakensi talomme, joistain ammattiryhmistä, lastemme hoitokavereista, minusta jne. Vaikuttaa että mieheltäni puuttuu empatia, nöyryys ja kiitollisuus.

Minua kuvottaa kuunnella ja katsella hänen käytöstään. Sydämeni särkyy erityisesti silloin kun hän avoimesti halveksii toista lastamme. En halua että sama asenne tarttuu lapsiimme. Toivon että lapsemme oppisivat arvostamaan ja kunnioittamaan muita ihmisiä ja olemaan kiitollisia. Mikä avuksi?”

Nimim. Äitipää

Kuva Emily Morter.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 24 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

24 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä kun miehen käytös kuvottaa?”

 • Ninnuli sanoo:

  Kun on toksisesti käyttäytyvä ihminen, kannattaa kerätä todistusaineistoa. Kirjoita päivämäärä ja mitä on tapahtunut ja sanatarkasti mitä sanottu. Nauhoita. Vaikka et jälkikäteen soittelisikaan nauhoitteita kenellekään, voit aina vedota siihen että sinulla on ne tallessa, sillä toksiset ihmiset tulevat jälkikäteen syyttämään sinua ja kieltämään toimineensa itse sairaasti. Todella sairasta ja lasta vahingoittavaa kuvailemasi kaltainen käytös mieheltäsi. Myrkyttää kaikkien ilmapiirin. Ajattele mitä teille ihmisinä käy jos tuo myrkky saa levitä perheessänne vuodesta toiseen. Siinä voi käydä jopa niin että vuosi vuodelta heikkenet etkä pysty enää pistämään hanttiin. Sinä ja lapset olette myrkyn vaikutuksesta heikentyneet ja vaurioituneet. Montako vuotta terapiaa sitten tulette tarvitsemaan?

 • pp72 sanoo:

  Minulla oli sama tilanne ja erosin. Mikä helpotus!
  Mutta… heti sen jälkeen mies muuttui sääliä kerääväksi nynneröksi joka on käynyt vuorotellen läpi kaikki tuttunsa läpi voivotuksillaan mukaanlukien mun sukulaiset.

  • Jo sanoo:

   Näin narsisti toimii. Ainoa keino on paeta. Rajojen vetäminen voi osoittautua vaikeaksi, kun on lapsia, mutta kannattaa silti. Itse edelleen olen varuillani ja usein tunnen pakollisten kohtaamisten aikana samaa pakokauhua, mitä pahimpina aikoina jouduin kokemaan täysin syystä. Onneksi osaan sen peittää, ettei exäni pysty käyttämään sitä aseena mua vastaan, ja tiedän että enää sille ei ole perusteita. Aika vähän jäi kavereita ja lapsetkin(nyt jo aikuiset) ovat pitkälti isänsä totuuden minusta ja meidän suhteesta sisäistäneet. Omista sukulaisista osa oli tosi kauan varpaillaan, kun ei tiennyt ketä uskoa. Voimia aloittajalle! Nosta kytkintä niin pian kuin suinkin mahdollista!

  • Nimetön sanoo:

   olen sinnkku mutta tuttavuus ja ystävyys suhde mies loukkasi jahaukkui naiseuttani japahasti miten sanoa hänelle että lopuu ystävyys tähän eräs sinkku

 • Vappuzo sanoo:

  Ota asiaa puheeksi. Ihminen saa olla mitä mieltä vaan kaikista, mutta lapsiin se tapa ei saa tartuttaa. Puhu, yritä selvitä juurisyyt, muistuta, muistuta lisää. Näet, onko vaikutusta. Jos on, sinulla on kuitenkin hyvä mies. Jos ei, teet johtopäätökset sitten.
  Minulla oli aikonaan samantyyppinen miesystävä poikani ollessaan 6-10 v, niin ne negatiiviset asenteet ja puhetapa siirtyivät todella helposti, ja niistä eroon pääseminen on kovaa työtä.

 • Paha äitipuoli sanoo:

  Mitä te ihmiset oikein sekoilette! Ei lapsia voi vain ottaa ja lähteä. Ei voi estää tapaamasta isäänsä, vain koska isällä tapana puhua halveksivaan sävyyn muista ihmisistä. Tuloksena voi olla esim. viikko/viikko yhteishuoltajuus mikä sinänsä ei välttämättä ole huono asia, mutta vesittää aikalailla pyrkimyksen saada lapset pois toisen vanhemman vaikutuspiiristä.
  Mitään varsinaisia neuvoja mulla ei ole, ehkä ulkopuolisen avun hankkiminen voisi herätellä kaikkia näkemään tilannetta myös muiden kannalta.

 • Repe sanoo:

  Narsistisesti häiriintyneen isän poikana voin vain neuvoa pakkaamaan tavarat ja lähtemään. Ja järjestä lapsillesi keskusteluapua aikanaan, jotta välttyvät minun osalleni tulleesta terapiakierteestä. Oma isäni halveksi(i) avoimesti minua ja sisartani, uudet lapset (sisarpuoleni) ovat kaikki kaikessa. No totta kai ovat, kun eivät sokeuttaan näe tämän teatterin taakse.

  Yksi kysymys tässä kommentoinnin ohessa naisille vastattavaksi. Mikä näissä luonnehäiriöisissä narsistimiehissä oikein vetoaa teihin naisiin?

 • Mira sanoo:

  Miehelläni on ajoittain samanlaista käytöstä.
  Olen ottanut asian puheeksi ja sanonut, ettei noin voi puhua toisista, koska tapa tarttuu lapsiin. Asian säännöllinen muistuttaminen on toiminut melko hyvin.

  Kälyni ja eräs ystäväni ovat myös todella kovia arvostelemaan ja haukkumaan muita ihmisiä.

  Olen sitä mieltä, että kaikilla heillä käytöksen pääasiallinen aiheuttaja on heidän oma paha olonsa, kuten työstressi, masennus, mahdolliset parisuhdeongelmat ja erityisesti oma riittämättömyyden tunne.

 • Äksy täti sanoo:

  Ero on ainut vaihtoehto sillä tuollainen mies ei ansaitse perhettään

 • Herranjestas sanoo:

  Ota ero. Sen lisäksi että lapsesi saavat traumoja, ja myös sinä itse, pahinta on, että tuo puheenparsi ja ajattelumalli aivan taatusti tarttuu. Kaikissa ihmissuhteissa kunnioitus on a ja o.

 • Anne sanoo:

  Samaa mieltä kuin muutkin, eroa. Ei tuollaista tarvitse eikä jaksa kuunnella. En jaksanut minäkään. Ja se todella tarttuu lapsiin, meilläkin sen asian kanssa painitaan ja mitä isommiksi lapset kasvavat alkavat he itse huomata tilanteen ja aina vähemmän viettävät aikaansa isällään, mielellään eivät ollenkaan. Helppoa se ei tule olemaan joten voimia !

 • Rikki sanoo:

  Jonkinasteinen narsistinen persoonallisuushäiriö. Olen tuollaisen ihmisen lapsi ja helvetilliset jäljet on jättänyt. Niitä yritän korjailla nyt aikuisena. Mikään ei ole niin vahingollista kuin oman vanhemman halveksunta. Pelasta lapsesi ja itsesi. Juoskaa. Miehesi ei tuosta parane.

 • Vaihtoon sanoo:

  Jos äijä halveksii yhteistä lastenne avoimesti (!!!), ei varmaan ole paljon puhuttavaa enää? Ei mulla ainakaan olisi. Sanoisin miehelle, että jutustelu loppuu nyt tähän, ja juristin kautta kommunikointi. Valvotut tapaamiset ukolle, jos ei osaa olla vahingoittamatta omaa lastaan. Tuomarille voi kertoa miehen käytöksestä, se ei ole tosiaankaan mitään salassa pidettävää tietoa.

 • Hannah sanoo:

  Et voi muuttaa häntä. Kyse on ilmeisesti heikko itsetunto. Voit joko kestää ja yrittää tukea hänen huonoa itsetuntoa tai turvata oma ja lasten hyvinvointi ottamalla etäisyyttä.

 • Mummeli sanoo:

  Ensimmäisenä tuli mieleen jättää se mies. Jos lapsi jota halventaa on tarpeeksi vanha voi hän jättää sen isän tapaamisen väliin. Ehkä myös se jota ei halvenna. Tuollaiset puhuu pahaa selän takana kenestä vain.

 • Sari sanoo:

  Lasta pitää suojella! Selitä ainakin lapselle, että vika on isässä, ei lapsessa.

  Siskoni on samalainen. Hänellä on viisi lasta. Kun lapset kouluikäisinä tulivat lomalle luokseni, he luulivat, että aikuisten kanssa keskustelu on sitä, että haukutaan ja arvostellaan naapurit ja kaverit. Surullista.

 • Tiina sanoo:

  Minä olin tuollaisen miehen kanssa 19 vuotta. Kolme lasta ok-talo. Ei kiitos ikinä. Itse en tajunnut erota, mutta olin hemmetin kypsä hänen minuun halveksuvaan puhetapaansa. Ja kun aloin vaatia haluttiin minusta ero. Edelleen hän käyttää sarkasmia lapsiinsa ja minuun. Osaan antaa takaisin nykyisin loistavasti ja mikä parasta minun ei tarvitse katsoa sitä.

  Ero ei aina ole vaihtoehto, mutta kunnioittava ja kiltti puhe on. Sitä voi vaatia ja kannattaa tuoda esille loukkaantuminen ja osoittaa itse ystävällisyyttä. Jos jaksaa

 • Sydän särkyi sanoo:

  Lapseni isä teki samaa ja kerran jopa sanoi lapselle (kun tämä tohkeissaan alkoi kertoa jotain 5 vuotiaana), ei kiinnosta! Mitä vit..a , ei kenellekään voi sanoa noin! No tämä on kostautunut lapsen kaverisuhteissa, ei kukaan halua kaveria joka sanoo ei kiinnosta jos kerrot jotain asiaa. Todella surullista…..

 • eevia sanoo:

  jos ihminen ei ole tyytyväinen itseensä ei hän voi olla tyytyväinen muihin.
  kyse on miehen omasta huonosta itsetunnosta. ollakseen hyvä, hänen on oltava muita parempi.

  sanoisin suoraan että sinä olet hyvä mies, sinä riität, sinun ei tarvitse haukkua muita. arvostan ja rakastan sinua sinun itsesi vuoksi.

  josko hän ei herää siihen mitä hän tekee on kyseessä trauma tai persoonallisuus häiriö. molemmissa tapauksissa selittäisin sen lapsilleni miksi isä käyttäytyy huonosti.

 • Kukkuu sanoo:

  Mun oma isä aina haukkui äitini sukulaisia, mun kavereita, äitiäni ja minua. Tai puhui juurikin ylimielisesti. Huomasin parikymppisenä, että tämä tapa tarttui minuun. Kaikissa oli mielestäni jotain vikaa mistä piti jollekin jotain huomauttaa. En osaa kirjoittajaa neuvoa. Itse olen tietoisesti lähtenyt muuttamaan omaa toimintaani. Lasteni kuullen puhun muista vain hyvää jne.

  • SusanneB sanoo:

   Minulla oli just samanlaista! Paitsi että se oli/on äitini joka puhuu pahaa. Ja tietoisesti olen yrittänyt olla päinvastoinen ihminen kun sain lapset. Ja ehkä olen onnistunut; molemmat ovat saanet loulussa humypatsaan:)

 • Isä sanoo:

  Vaimoni on samanlainen. Hän ei ole kiitollinen mistään ja haukkuu kaikkia ympärillä olevia ihmisiä. Hän myös puhuu epäkohteliaaseen sävyyn muille. Jossain vaiheessa huomasin, että se on hänen suvussaan lähes kaikkien naisten tapa eli varmaan sieltä saanut mallin. Harmittaa jos tämä siirtyy lapsille, kuten on jo osittain käynyt 🙁

 • Kenkää sanoo:

  Miksi olla tuommoisen moukan kanssa? Ei mies siitä muuksi muutu. Pahenee vaan vuosien myötä. Ja miten tuollainen käytös vaikuttaa lapseen..?

  • potkut sanoo:

   potkut oikeassa olet , minunkin pitäisi anttaa koimelle samanmoiselle ihan kunnolla kenkkää