”Alle 16-vuotiaalle ei suositella hiuksiin mitään kemiallisia käsittelyjä, ja moni kampaamo ei edes suostu värikäsittelyitä niin nuorille tekemään. Silti jopa ala-asteikäisillä näkyy pinkkiä raitaa ja sinisiä latvoja… esimerkiksi, eli joku niitä värjää. Mutta uskallapa mainita somessa, että värjättiin meidän 13-veeltä hiukset eilen, niin johan nousee kakkamyrsky. Ihmetellään mitä ihmettä sellaisen äidin päässä liikkuu?! No, ajattelin kertoa, mitä siellä liikkuu, ihan melkein reaaliajassa, silloin kun kylppärissä väriä päähän levitettiin:

 • kello on seitsemän illalla ja vielä pitäisi pestä vessa tänään, kauankohan tässä menee?
 • lähteeköhän punainen väri valkoisista kaakeleista kuinka hyvin?
 • miksi ihmeessä MINÄ tätä teen, ei kyllä omassa nuoruudessa ikinä äiti auttanut hiusten kanssa, vaan kylppärissä istuttiin kaverien kanssa kaikki kolme eri värit päässä, ja ihan itse piti levittää väri.
 • paitsi jos kyse oli raidoituksesta, silloin piti kaverin poimia sillä virkkuukoukun muovisella serkulla raidoitushupun rei’istä suortuvia värjättäväksi. Se huputtaminen kesti jo tunnin vähintään, ja tuloksena oli epämääräisen laikukas takkukasa.
 • voi että kun pierettää. Jos päästän ihan pienen ja hiljaisen… NO OHO. Tuo ei kyllä mene huomaamatta läpi, nyt äkkiä joku hassu kommentti niin haju peittyy…
 • HAHA, onnistui. Smoothia ja silleen.
 • en muuten pese vessaa, ehtii sitä huomennakin. Tai ylihuomenna. Tai sitten joskus.
 • on se toisaalta hyvä että lapsi luottaa, mutta en minä kyllä mikään kampaaja ole, toivottavasti ei tule ihan kamala tulos.
 • ja taas pierettää, olikohan se se ruisleipä…
 • ja nyt tippui väriä, mutta mihin? Ei näy lattialla. Olisi varmaan pitänyt itsellekin vaihtaa vähän huonommat Seppälät päälle.
 • onkohan sitä väriä nyt siellä missä pitikin? Pruutataan vähän tähän keskelle ja toivotaan parasta.
 • Oho, on sitä ainakin niskassa ja naamalla 😬
 • Hyvä se on! Ehkä.

Ja päällimmäisenä koko värjäyksen ajan, ja pitkälti sen jälkeenkin on tämä ajatus:

 • MIKSI IHMEESSÄ minä tätä teen, kun ei tämä hapetteeton suoraväri kuitenkaan edes näy lapsen ruskeista hiuksista yhtään mihinkään!!”

Nimim. Just se äiti

Värjätäänkö teillä hiuksia, ja jos, niin kuka värjää ja kenen hiuksia? Keskustellaan kommenteissa, ja voit myös lähettää oman avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Artikkelikuva Taelynn Christopher.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Mitä sellaisen äidin päässä liikkuu, joka värjää hiukset 13-vuotiaalta?!”

 • KISU MISU sanoo:

  Meillä värjää äiti ja 9 vuotiaanhiuksia

 • Väri sanoo:

  Itse värjäilin kestoväreillä ja kaupan värinpoistoilla jo ala-asteen lopussa. Mitään ongelmia ei tullut. Oli milloin mitäkin väriä pinkistä siniseen ja ruskea oli oma lähtöväri. Turhaa sitä jeesustelemaan, kunhan kokeilee ensin että tuleeko yliherkkyysreaktiota.

 • Nimetön sanoo:

  Mikä tämän pointti oli?

 • Millihippu sanoo:

  Kyllä 10 vuotiaalla on meillä tälläkin hetkellä pinkit latvat sävyttävällä hius maskilla laitettu kun toivoi. Lähtee muutamassa pesussa ja mitään pahaa ei oo tapahtunut ? Mitä ne kemikaalit kuolleessa hiussolukossa haittaa ihmettelen vaan? Kyllä meillä asiat on hyvin kun testatusta, myymäläkosmetiikasta ja sen sisältämistä kemikaaleista murehditaan.

 • just sanoo:

  Kannattaisi varmaan pestä se kylppäri heti, ettei väri jää kiinni.
  Lapselle voisi osthetkellä sanoa, ettei kannata laittaa tuota väriä päähän, jos se ei näy.
  Rahan ja vaivan hukkaa ja turha altistaa kemikaaleille, jos siitä ei ole edes mitään iloa.

 • Hmmm sanoo:

  No tuskin se hiusväri nykyajan kemikaalisuossa on se kaikista pahin mutta kukin tyylillään..
  Meillä jos värjätään kemikaalien kanssa pidetään huppua joten väri ei koske päänahkaa ja ihan hyvin sekin on sujunut ja kyllä nuo 100% luonnonvärit ovat nykyään niin hyviä että silläkin värjää vaikka ne sotkevatkin kovasti. Haju ja koostumuskin joskus aika epämielyttäviä. Ei meillä kyllä kukaan ole valitellut väreistä.

 • PLNT sanoo:

  Meillä ei hiuksia värjätä,ei kenenkään päässä.
  Voiko joku äiti tosiaan värjätä lastensa hiuksia ?
  Mitä siellä päässä mahtaakaan liikkua hänellä joka tavantakaa värjää hiuksiaan ?

 • Ihan tosi sanoo:

  Värjään 13v tytön latvoja. Itse olen ekan kerran värjännyt suurinpiirtein saman ikäisenä jos en vähän nuoremapana. Miksi ja koska Suomessa on alettu käärimään jälkikasvua pumpuliin?

 • Näin meillä sanoo:

  Ensinnäusen kerran tyttö värjäsi kauniit pitkät vaaleat kutrinsa 11 vuotiaana muutaman vuoden vanhemman kaverinsa avustuksella, ja juurikin sillä kielletyllä mustalla kestovärillä! Olin saada padkahalvauksen, ensin siitä kuontalosta, ja sen jälkeen siitä sotkusta minkä roiskuneet kestoväriklöntit oli aihauttanut vaaleille kaakeilelle. Ensin tuli raivokohtaus ja puhelu tyttären kaverin äidille- no se ei auttanut asiaa! Siinä jälkiä siivotessa palasin omaan nuoruuteen ja muistelin että taisinpa olla jotakuinkin saman ikäinen kun itsekin räoelsin ensimmäisen mustan kestovärin omaan päänahkaani, joten tässä nyt pata kattilaa soimaa! Siispä seuraava siirto: keskustelu tyttöjen kanssa, että ymmärrän halunne tuunalla tukkaa, mutta sovitaanko että teette sen jatkossa kevytsävytteillä?

 • Voi surku sanoo:

  Tuosta huokuu Elämäm kova korkea koulu.
  Ilmeisesti vuokra-asunto, kun ei haittaa, jos väri pinttyy kaakeleihin. Ehtiihän sen joskus…
  Kaupassa ostohetkellä olisi kannattanut käydä keskustelu, kannattaako tämä ostaa ja laittaa päähäsi, kun se ei edes näy? Ei kannata. Hyllyyn takas. Ja kylppärissä peruslika kaakeleissa saa olla rauhassa.
  Ja kun minua pierettää, en sanoita sitä itselleni. Ihaan vaan pieraisen. Jos on yleisöä, pidätän. Vai karkaako tältä pieruja töissäkin. Jos on työelämässä…

 • C sanoo:

  ”värjäilen” 10 vuotiaan tytön hiuksia värishampoilla ja hoitomaskeilla. Samoja käytän itsekin. Lähtevät pesussa pois eikä tuu tarvetta että lapsi lähtis kaverin luona kokeilee mitään tujumpaa.
  Omaa tukkaa on värjätty ties millä myrkyillä saman ikäisesti lähtien mutta nyt jo vuosia olen käyttänyt näitä kevyempiä vaihtoehtoja.
  Kampaajalla käyn sit tekemässä isommat muutokset.