Aurinko paistaa ja se on ihanaaaa! Mutta ei vaarantonta, kuten jokainen meistä varmasti tietää. Sekä oma iho että varsinkin lasten iho on suojattava auringolta. Itselle suurin huoli saattaa olla ennenaikainen rypistyminen, ja jos se riittää motivaatioksi huolehtia suojautumisesta, niin hyvä juttu. Mutta rypyt eivät kuitenkaan ole vaarallisia, toisin kuin ihosyöpä.

Ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa. Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Ensisijainen keino suojautua auringon säteilyltä on pysytellä varjossa, kertoo Syöpäjärjestöjen Ilman syöpää -sivusto.

Muista aurinkovoidetta valitessasi seuraavat ohjeet:

– Valitse vähintään suojakerroin 15. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 15. Aurinkolomamatkoille on syytä valita korkeampi suojakerroin, esimerkiksi 30.

– Lapsilla suojakertoimen on hyvä olla vielä korkeampi!

– Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 15, suodattaa 93 prosenttia UV-B-säteilystä. Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 30, puolestaan suodattaa 96 prosenttia UV-B-säteilystä.

– Huomaa, että jos et laita voidetta riittävästi, voiteen teho voi heikentyä jopa puoleen! Siksi on parempi valita korkeampi suojakerroin.

– Tarkista, että käyttämäsi voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä.

– Voitele alueet, joita vaatteet eivät suojaa, kuten kasvot, korvat, jalat ja kämmenselät.

Aurinkovoiteella ei saa pidentää auringossaoloaikaa! Suojakerroin eli SPF-merkintä kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Voiteiden suojakertoimet perustuvat valmistajan mittauksiin suojasta, kun voidetta on levitetty paksu kerros. Aurinkovoidetta pitää laittaa reilusti enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta!! Levitä aurinkovoide puolisen tuntia ennen ulos menoa ja lisää sitä puolen tunnin päästä, uinnin, pyyhkeellä kuivaamisen ja hikoilun jälkeen. Myös ruskettunut iho pitää rasvata!

Yleensä aurinkosuojatuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta. Älä säilytä voidetta auringonpaisteessa, sillä monet aurinkosuojainmolekyylit hajoavat helposti kuumassa. Ohjeet Ilman syöpää -sivusto.


Kuva Jonny Clow, ylin kuva Kong Jun.

Vauvat ja pienet lapset

Pidä pienet lapset ja vauvat varjossa ja vaatteilla suojattuna. Lapsia voi suojata UV-suojavaatteilla aurinkovoiteiden sijaan, jolloin ei tarvitse käyttää kemikaaleja. Yli 6 kk ikäisille lapsille voi laittaa aurinkovoidetta esille jääviin kohtiin kuten kasvoihin ja kämmenselkiin. Vaikka kaikki eivät suosittele voiteita alle kaksivuotiaille lapsille, käytä ennemmin aurinkovoidetta kuin altista lapsi liikaa auringolle! Lapsille paras on fysikaalinen suoja, joka heijastaa auringonsäteitä pois iholta. Tunnistat fysikaalisen suojan tahmeasta koostumuksesta ja valkoisesta jäljestä iholla.

Lapsille voi käyttää aikuisten aurinkorasvaa, mutta lapsille suunnatut rasvat ovat yleensä fysikaalista suojaa sisältäviä, korkealla suojakertoimella ja vähemmän hajustettuja kuin aikuisten. Suihkutettavat tuotteet voivat olla kätevämpiä ja hauskempia käyttää lapsille kuin tavalliset voiteet. Käytä voidetta runsaasti ja muista myös lisätä sitä!

Suojaa lisäksi lapsen pää hatulla ja silmät aurinkolaseilla. Lapset saavat leikkiä auringossa, mutta kannusta heitä olemaan myös varjossa varsinkin keskipäivän aikaan.

Kookosöljy

Jo useampana vuotena netissä on kiertänyt väitteitä siitä, että kookosöljy sisältää luonnostaan aurinkosuojan, ja että sitä voisi käyttää aurinkovoiteena. Kookosöljyn mahdollinen suojakerroin on hyvin vähäinen, eikä sitä missään tapauksessa pidä käyttää aurinkosuojana lapsille! Mikäli lapsilleen ei halua käyttää kaupan aurinkovoiteita, lapsi pitää suojata vaatetuksella ja varjossa pitämisellä.

Tehoaako halpistuote?

Aurinkovoiteen hinnalla ei ole väliä. Tärkeintä on suojakertoimen korkeus, se, että tuotteella saa sekä UVA- että UVB-suojan, se kuinka paljon voidetta käytetään ja se, miten voidetta on säilytetty.

Lähteenä käytetty myös tätä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Mitä aurinkovoiteista pitää tietää?”

  • Hyvää kesää sanoo:

    Aurinkorasvassa ei myöskään saa olla E-vitamiinia. Katso myös, että aurinkorasva sisältää mielellään molempia tai edes toista näistä raaka-aineista: zinc oxide ja/tai titanium dioxide.

    Oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ja octinoxate, voivat olla vaarallisia kemikaaleja, koska osa näistä on hormonitoimintoja häiritseviä, osa näistä vähentää miesten sperman määrää (haluaako tätä poikalapselle) ja osa näistä voi jopa aiheuttaa syöpää. Tahtooko tämmöisiä kemikaaleja laittaa kasvavan lapsen iholle?