Aamut ovat jo pimeitä, ja monia väsyttää enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Väsymys vaivaa myös lapsia ja nuoria, ja moni vanhempi tuskaileekin sen kanssa, että kakrut pitäisi saada revittyä ylös sängyistä ja ajoissa kouluun.

Moni aikuinen voi joustaa sen suhteen, mihin aikaan menee töihin. Mutta lapsilla ei ole sananvaltaa siihen, mihin aikaan koulu alkaa.

Usein koulu alkaa kahdeksalta, ja se on aikaisin.

Siitä, pitäisikö koulun alkamisaikaa siirtää myöhemmäksi, on keskusteltu paljon. Muuramessa koulu alkaa aikaisintaan 8.30, ja se on todettu toimivaksi ratkaisuksi.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että lasten oppimisen ja jaksamisen kannalta olisi parempi, että koulu alkaisi vasta aamupäivästä, tai edes myöhemmin kuin kahdeksalta.

Nyt Californiassa on säädetty laki, että high school-, eli noin lukiotasolla, koulu voi alkaa aikaisintaan 8.30. Peruskoulutasolla aikaisin alkamisaika on kahdeksan.

Muutoksen uskotaan parantavan oppilaiden fyysistä ja psyykkistä jaksamista. Univaje voi lisätä mielialaoireilua ja päihteiden käyttöä, ja johtaa epäterveellisempään ruokavalioon.

Kouluissa uskotaan myös, että pidempään nukkuminen voi auttaa oppilaita menestymään koulussa paremmin.

musta pipo maassa

Yle kertoo, että unitutkija Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä on erityisen hankala yläkouluikäiselle, koska murrosiässä biologinen rytmi myöhäistyy.

Suomen Lukiolaisten liitto on vastikään vaatinut kahdeksan aamuista luopumista. Myös kaupunginvaltuutettu Emma Kari vaati kahdeksan aamuista luopumista Helsingissä, ja Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta puolsi vaatimusta.

Näiden vaatimusten pohjalta nousi vuosi sitten keskustelu, ja Tampereen ja Helsingin kouluissa piti luopua kahdeksan aamuista tänä syksynä. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, kertoo Yle.

Kyselyissä myöhäisempää kouluaamua ovat kannattaneet niin lapset kuin tutkijatkin. Käytännössä kouluihin mennään kuitenkin yhä kahdeksaksi. Miksi?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Miksi koulupäivän pitää alkaa niin aikaisin?”

 • Äiti sanoo:

  Olen täysin samaa mieltä. Se että koulu alkaa kello 8 liian aikaisin.Ja vielä kun omalla lapsella koulu alkaa joka aamu klo 8.

 • Popo-Sorsa :) sanoo:

  hyvä artikkeli kuules uijui! Kiitoksia huono äiti piste fi 🙂

 • balanssi sanoo:

  En keksi muuta puolustelua kahdeksalta alkavalle koulupäivälle, kuin koulun on kai valmistettava nuoria kohtaamaan oikean elämän.

  Oikeassa elämässä monella alkaa työt klo 8.00. Suurella osalla alkaa työt myös jo kello 7.00 tai aikaisemmin.