Kännykät ja pelit pois, hammaspesut, iltasadut ja muutama kierros ramppaamista vessassa ja ties millä asioilla. Lasten nukuttaminen vie monissa perheissä hirveästi aikaa, sekä tietysti raastaa hermoja. Voisko sen jättää lasten itsensä vastuulle?

Eräs isä kokeili.

Mitä seurasi? Tolkuton kaaos, valvomista pitkin yötä ja yliväsyneet lapset? Ei.

Isä testasi sitä, että lapset menisivät itse nukkumaan, 5 ja 7-vuotiailla lapsillaan. Hampaiden pesusta ja iltasadusta ei tingitty, mutta muuten ainoa sääntö oli se, että omassa huoneessa piti olla tiettyyn aikaan. Huoneesta ei saanut rampata ulos kyselemään kaikenlaista tai vaatimaan sitä, että peitto laitetaan paremmin. Mutta nukkumaanmenoajan sai itse päättää.

Voiko tuollainen kokeilu toimia? Temmeltävätkö lapset valveilla lopun yötä?

Eivät, isä väittää. Lapset olivat halunneet iltasadun jälkeen peittelyn ja pysyivät sen jälkeen omassa huoneessaan kuten piti. Lapset kuuluivat lueskelevan ja puuhailevan omiaan, mutta nukahtivat kyllä. Itse asiassa ihan samaan aikaan kuin normaalistikin. Sama tulos toistui muutamanakin yönä. Sen jälkeen esiintyi pientä vikurointia, ja isä joutui käymään huoneessa huomauttamassa, että nyt ne valot ja pulinat pois!!


Ylin kuva Iana Dmytrenko.

Mutta muuten se, että lapset saivat itse päättää nukkumaanmenoaikansa toimi erinomaisesti. Lapset olivat unessa samaan aikaan kuin muinakin iltoina, mutta ilman väsytystaistelua ja tappelua. Miksi? Isä uskoo, että nukahtaminen hoitui ihan samalla tavalla kuin muutenkin: lapset nukahtivat kunhan he olivat tarpeeksi väsyneitä. Koska he tiesivät, että saisivat valvoa eikä nukkuminen ollut pakko, ei heidän tarvinnut myöskään vastaanhangoitella.

Voisiko nukkumaanmeno tosiaan sujua näin helposti? Entä uskaltaisiko nukkumisen jättää lasten itsensä vastuulle? Kieltämättä isän kokeilu tuntuu järkevältä. Miksi koko perheen energiaa pitäisi käyttää siihen, että lapsia tapellaan nukkumaan? Minkä takia siihen vääntämiseen ylipäätään on pitänyt lähteä?

Ajatus on kieltämättä radikaali. Mutta ehkäpä lasten nukuttamisesta tosiaan voisi luopua. Mitä sitä juoksemaan lasten perässä, kantamaan koko ajan vesilaseja sun muuta ja mäkättämään pää punaisena, jos ne kerran itsekin nukahtavat! Pitäisi vaan opetella sellainen rento ja maltillinen asenne, että kyllä ne siitä kohta alkavat unille. Voisi muuten helpottaa omaakin nukahtamista, kun koko ilta ei ole mennyt lapsia väsyttäessä ja vastaan vängätessä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mitä jos antaisit lasten mennä nukkumaan ihan itsekseen?”

  • Nukutinko väärin? sanoo:

    Mua kiinnostaisi tietää onko lasten ”nukuttaminen” kovinkin yleistä? Oon luullut että lapsen kanssa hoidetaan iltatoimet tai katsotaan että lapsi hoitaa ne itse riippuen minkä ikäinen on kyseessä. Iltasadun ja halien / peittelyn jälkeen jälkeen lapsi jää sänkyyn ja nukahtaa sinne. Näin olen toiminut omien kohdalla. Toki joskus on käynyt niin, että joku lapsista ei malta heti rauhoittua ja rupeaa touhuilemaan muuta / esittämään toiveita, mutta sillon laitoin vaan takaisin sänkyyn. Mitä muuta nukuttaminen sisältää ja tekevätkö kaikki ihan yleisesti sen jotenkin toisin?

    • Nimetön sanoo:

      Ihmettelen samaa. Ollaan toimittu tuolla ”raadikaalilla” tavalla jo pitkään. Ei me enää ”nukuteta” isompia lapsia.