Saavatko kaikki lapset harrastusten ja koulun esityksissä samanlaiset mahdollisuudet? Vai siivoavatko ohjaajat ja opettajat ne ”ei-toivotun näköiset” lapset piiloon takariviin tai pikkurooleihin?

Saako lapsi tanssiharrastuksessa samanlaiset mahdollisuudet kuin muutkin lapset, jos hän ei mahdu tiettyyn muottiin? Sitä miettii tämä vanhempi, jonka tytär laitetaan aina takariviin tanssimaan harrastuksen joulujuhlassa:

”Miksi isokokoinen tyttöni tanssii aina takarivissä?

Tanssiharrastuksen joulujuhlat, koulun joulujuhlat ja aina sama näky: isokokoisen tyttöni paikka on aina takarivissä. Eturivissä ovat aina pienet ja sirot tytöt. Jokuhan voi äkkiä esittää ajatuksen, että pienet eivät näkyisi sieltä ison tytön takaa, mutta eihän se ole totuus.

Totuus on se, että isot tytöt halutaan pois silmistä, tanssimaan jonnekin takaverhon liepeille, ettei kenenkään silmiin satu se, että ihmisiä on eri kokoisia. Esitän haasteen harrastusten ohjaajille ja kouluille, antakaa kaiken kokoisisille lapsille tasaveroinen mahdollisuus päästä esiintymään eturiviin.


Kuva Suhyeon Choi, ylin kuva Hal Gatewood.

Eturivin ja takarivin paikkojen liukuva vaihtaminen ei sekään ole mahdotonta. Me kun kaikki emme ole niitä samaan ja hoikkaan muottiin valettuja. Jotkut vaan ovat pulleita, hui kauhistus, mutta ovat.”

Nimim. Liian paksu lapsi tanssijaksi vm 09

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on? Saavatko lapset esiintyä tasavertaisesti? Kerro kommenteissa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Miksi isokokoinen lapseni ei pääse eturiviin esiintymään?”

 • Suorasanainen sanoo:

  Lapsen ylipaino ei ole tavoittelemisen arvoinen asia. Kukaan ei ole synnynnäisesti lihava, vaikkakin erilaisia vartalonmalleja on ja ne periytyvät. Vanhemmathan ovat vastuussa pienen lapsen syömisestä ja liikkumisesta, sekä voivat hyvin paljon vaikuttaa myös isomman lapsen ja koko perheen ruokailutottumuksiin. Usein lihavien aikuisten lapset ovat myös lihavia. Lihavuus periytyy ruokailutapojen kautta. Välillä tekisi mieli sanoa kaupassa vanhemmille, jotka ostavat selkeästi lihavalle lapselle limsaa, sipsejä, karkkeja tai jäätelöä että kannattaisiko jättää väliin. Olisiko tärkeämpää kiinnittää huomiota oman lapsen ylipainoon ja saada painoa alemmas, kuin protestoida sitä että lapsi ei pääse tanssimaan eturiviin?

 • Heppu sanoo:

  En pidä ihmeellisenä, että lapsesikin on viallinen, kun oletuksena tuollaisia toksisia ajatuksia viljelet varmaankin päivät pitkät.

 • cheermom sanoo:

  Meidan lapsen lajissa ei ole kyse tanssista, mutta esiintymisestä ja kisaamisesta kuitenkin. Kyseessä on cheerleading. Tässä lajissa joukkueessa tarvittaan niin niitä pieniä, joita heitetään kuin myös isoja ja skrodeja tyttöjä, jotka heittävät ja ottavat kiinni. Kaikki pääsevät myös tanssiosuudessa eturiviin, ei erottelua eikä karsimista. Erittäin hyvä laji, jossa ei kehoiteta laihtumaan tai olemaan jonkinlainen, vaan jokaiselle löytyy paikka omien taitojen mukaan. Myös kisajoukkue valitaan ainoastaan taitojen mukaan, kehon muodoilla ei ole vaikutusta valintaan. Suosittelen.

  • Cheermom and cheerleader sanoo:

   Sama kokemus cheerleadingista! Loistava laji niin lapsille kuin aikuisillekin!

 • Tanssijan äiti, pyöreän ja lyhyen lännän sanoo:

  Eturivissä on ne jotka osaa liikkeet hyvin, jotta muut voi katsoo mallia, jos unohtaa. Olen vuosikausia seurannut eri tanssiryhmiä, niin en ole koolla huomannut olevan mitään väliä ryhmän esiintymiskoostumuksessa; ihan kaikennököiset ja -painoiset ihmiset on saaneet tanssia edessä. Jos asia sinua noin vaivaa, niin ainahan voit keskustella asiasta lapsesi ryhmän ohjaajan kanssa.

  • Hulta sanoo:

   Kyllä on sitten ajat muuttuneet siitä, kun olen itse tanssinut; siihen aikaan nimittäin isotkin tytöt osas tanssia. Ja silti heidät siivottiin aina takariviin. Nyt on siis selkeästi vaan isojen tyttöjen osaaminen hukassa. Koska sitähän se tanssitaito vain katsoo, ruumiinmuotoa, ei esim. ilmaisutaitoa, koreografian oppimistaitoa ja täsmällisyyttä. Ja lakritsi on valkoista ja koolla (pun intended) ei ole väliä…

   • Edelleen sen lyhyenlännän ja pyöreän tanssijan äiti sanoo:

    Kyllä tanssissa katsotaan taitotaso, ihan sama ootko minkä kokoinen, ainakin meillä päin ei ole mitään väliä miltä näytät. Eikä voi sanoa, että tanssitaito on hukassa, monesti myös nostajat ovat takarivissä. Tanssissa myös yleensä vaihdetaan koko ajan paikkoja joten todennäköisesti jokainen saa sen oman pienen valokeilahetkensä. Voihan kyseessä olla myös se, että lapsi tuntee olonsa varmemmaksi siellä takana eikä halua olla eturivissä. Minusta kirjoittajan kannattaisi keskustella asiasta sekä lapsensa että ohjaajan kanssa. Tosin ei ole varmaan hyvä aloittaa keskustelua oletuksilla.

 • Äidin häpeä sanoo:

  Kertoo ehkä enemmänkin kirjoittajan asenteesta lapsensa ulkonäköön. Ihan järkevää laittaa isommat taakse tai reunoille, jotta pienemmätkin näkyy.
  Eikä sekään ole rikos, jos halutaan ryhmän näyttävän hyvältä.

 • Jeps sanoo:

  No siis. Parhaat on eturivissä. Parhaat myös siksi edessä että muut voi seurata eturiviä jos unohtuu askeleet. Toisaalla sitten jos harjoituksissa menee aina takariviin niin ohjelmaa harjoitellessa voi jäädä paikka sinne takariviin. Mut pääasiassa parhaat on edessä, eikä niin että pullukat joutuu takariviin. Itte oon harrastanut ja ollu pullukka etu sekä takarivissä, ja ohjannut myös. Ei oo läskien perusteella rivit määräytyny vaan taidon tai sattuman