Kyllä se niin taitaa olla, että kehno sisäilma on enemmänkin normi kuin poikkeus nykypäivänä…

Todella järisyttävällä prosentilla tuttavapiiristä on kokemusta laaduttomasta sisäilmasta omilla työpaikoillaan, lastensa kouluissa tai päiväkodeissa, sekä pahinta kaikista, omassa kodissaan. Lyhyen ajan sisällä kosteusvauriotiedotetta on pukannut kahden lapsen kouluista, joista toinen on jo ennestään evakkopaikka, kun alkuperäistä koulua korjataan. Korjataan jotenkin ja jollain aikataululla…

Ystävän lapsen päiväkodissa taistellaan kynsin ja hampain, jotta saataisiin lapset väistötiloihin, kun suurella osalla pienistä ihmisistä sekä työntekijöistä on jatkuvasti omituisia nuhakuumeita, tulehduksia ja kuivaa yskää. Eihän sen niin pitäisi mennä, että terveydellä leikitään hamaan tappiin asti ja vastuuta ei kukaan suostu ottamaan!

Itse altistuneena huomaan välittömästi erilaisissa tiloissa, että missä mennään. Sanovat sitten homekoiraksi tai luulosairaaksi, en välitä, mutta totuus on, että todella merkittävä osa lapsille tarkoitetuista sisätiloista on jollain tasolla huonossa hapessa. Leikkipuistoissa ja asukastaloissa piilee monia pommeja, kerhotiloissa kärsitään ja liikuntatiloissa samaten.

Uudet hienot asuinalueet rakennetaan lapsiperheiden paratiiseiksi, paitsi että tiivistetään ja tilkitään liikaa, jotta ilma ei varmasti vaihdu. Vedetään aikataulujen paukkuessa märät rakennusmateriaalit likomärkien villojen päälle, ja jäädään kattelemaan, mitähän jännää tapahtuu muutaman vuoden kuluttua asukkaille… Ihmiskokeita surkeimmasta päästä. Lapsiperheille kaupataan myös unelmataloina kaikenlaisia rötisköjä, joiden seinät melkein kasvavat naavaa ja sisällä vallitsee kodikas mummolamainen tunkkainen tuoksu.

Yllättävän monella lapsella tuttavapiirissäkin on astmaa, allergiaa jos jonkinmoista, jatkuvia keuhkoputkentulehduksia tai iho-oireilua. Aika mielenkiintoinen sattuma, eikö vain, samaan aikaan kun nämä sisäilmahaasteet puhututtavat monella paikkakunnalla. Tiedän tapauksia, kun lasten nenä alkaa vuotaa verta heti kun opinahjoonsa saapuvat. Ja sekö on ihan normaalia ja sallittua?

Kemikaaleja, muoviyhdisteitä ja kaikkea saastaa me hengitämme päivittäin, altistumme liikenteen saasteille ja lisäaineille ruoissa, mutta onko niin, että meidän tulee ehdoin tahdoin säilöä lapsiamme tiloissa, jotka eivät kerta kaikkiaan läpäise turvallisuussuosituksia? Useita tapauksia ja taisteluita vierestä seuranneena tilanne vaikuttaa kaoottiselta tuulimyllyjä vastaan kamppailulta.

Vaatisi joukkobarrikadeille nousua ja vielä napakampaa jalan polkemista, jotta tulevaisuuden aikuiset eivät joutuisi kantamaan kuormanaan lapsuudessa koetun altistumisen aiheuttamia sairauksia.

Nimim. Ihmiskoe?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Miksi huono sisäilma on nykyään ihan normaali juttu?”

 • KolmenÄiti sanoo:

  Tämä on aivan järjetöntä että leikitään lasten terveyden kustannuksella ja vanhemmat tuntuvat vain hyväksyvän asian.

  Jos lasta lyödään niin että tulee mustelma niin kaikki tietävät että se on vakava paikka ja lastensuojelun tulee puuttua. Kuitenkin jos sama lapsi viedään päivittäin päiväkotiin/ kouluun jossa homeoireena lapselta valuu verta nenästä ja terveys on mennyttä niin kukaan ei puutu. Kuka suojelee näitä lukemattomia lapsia joiden terveys ja tulevaisuus tuhotaan? Miten tämä ei ole vakava asia? Käsittämätöntä.

 • Mistid sanoo:

  Itsellä jatkuva flunssa, väsymys ja tukkoisuus paljastui lopulta astmaksi. Johon ollut alttius jo lapsesta. Ja tätä ennen jatkuvat poskiontelon tulehdukset johtuivat ahtaista poski/nenäonteloista, joihin leikkaus auttoi ja tulehduskierre loppui kuin seinään. Tätä ennen epäilin jatkuvasti sisäilmaa, hometta jne….

 • insinööri sanoo:

  Pisti silmään:
  ”paitsi että tiivistetään ja tilkitään liikaa, jotta ilma ei varmasti vaihdu”
  Oletteko ikinä kuulleet ilmanvaihtojärjestelmästä, joka asennetaan kaikkiin uudisrakennuksiin?

  En väitä, että nykyrakentaminen olisi virheetöntä mutta pikkuisen tasoa tuohon hommaan!