Saimme avunpyynnön Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Kirjoittajan lapsi kärsii yökastelusta, johon kirjoittaja on jo lopen kyllästynyt.

Lapsella ei ole todettu mitään yökastelua aiheuttavaa ongelmaa. Hän ei vain yksinkertaisesti muista käydä pissalla, eikä myöskään herää pissahätään sen yllättäessä yöllä:

”Olen niin kyllästynyt lapseni yökasteluun! Niin kyllästynyt, että korvat tippuvat päästä ja pääni sulaa!

Taas viime yönä jo kouluikäinen lapsi hiipii makuuhuoneeseen ja kertoo, että sänky on märkänä. Eipä siinä muuta kuin ylös sängystä ja pesemään sekä lasta että patjoja. Ja patjathan eivät haise kovin hyvältä kun koululainen niihin lorottaa.

Lapsella ei ole todettu mitään vikaa, vika on ainoastaan siinä, että jos en muistuta häntä illalla menemään vessaan, hän ei sitä muista. Hän unohtuu illaksi tuijottamaan youtebea ja siitä on seurauksena se, että jos en minä muista muistuttaa, hän ei mene illalla pissalle eikä herää, jos yöllä pissattaa.

Yleensä hän näkee myös unen, jossa on jotenkin veden kanssa tekemisissä. Mikä neuvoksi, Huonon Äidin lukijat ja Huonon Äidin toimitus?”


Ylin kuva Annie Spratt, kuvituskuva.

Terveyskirjasto-sivustolla kerrotaan yökastelusta seuraavasti:

Virtsarakon toiminnan hallinta on monimutkainen taito, jonka lapsi oppii tavallisesti neljän vuoden ikään mennessä. Yökastelua esiintyy 40 %:lla kolmivuotiaista, 10 %:lla kuusivuotiaista ja 3 %:lla 12-vuotiaista. Noin 15 %:lla on myös päiväaikaista kastelua. Teini-ikäisistä alle 1 % kastelee edelleen.

Yökastelun syytä ei tarkkaan tiedetä. Syynä voi olla se, että lapsi nukkuu sikeästi eikä herää virtsarakosta tuleviin signaaleihin. Osalla kastelijoista, mutta ei kaikilla, on runsas yöllinen virtsaneritys. Yökastelijoilla onkin kuvattu vedenerityksen säätelyyn liittyvää kehitysviivettä.

Itsehoito Terveyskirjaston mukaan: Ennen nukkumaanmenoa lapsen olisi hyvä käydä pissalla ja juoda vain vähän. Vessan valon voi jättää palamaan yöksi, jotta sinne on helpompi mennä. Yövaippa ei paranna tilannetta, mutta helpottaa pyykkäämisen osalta. Lasta tulisi kehua silloin, kun yö on mennyt hyvin.

Yökasteluun tulee suhtautua ymmärtäväisesti eikä lasta saa rangaista siitä. Kyse on kypsymisviiveestä, johon vanhemmat eivät juurikaan voi vaikuttaa. Elämänmuutokset voivat tilapäisesti aiheuttaa yökastelua jo kuivaksi oppineelle lapselle.

Hoito Terveyskirjaston mukaan: Jos 4–5-vuotiaalla lapsella on jatkuvaa päiväkastelua tai 5–6-vuotiaalla jatkuvaa yökastelua pitää olla yhteydessä lääkäriin. Yökastelua hoidetaan kun se aiheuttaa lapselle itselleen harmia, eli ei yleensä alle 5-vuotiailla.

Kastelun hoito määräytyy iän ja kasteluongelman mukaan. Ensisijainen hoito on kasteluhälytin, jossa hälytysanturi asetetaan alusvaatteisiin. Lapsi opetetaan näin reagoimaan pissahätään. Kasteluhälytinhoito on tehokas 70 %:lle yökastelijoista. Kasteluhälyttimen voi saada lainaksi terveyskeskuksesta tai sen voi hankkia esim. internetin kautta maahantuojalta.

Yökastelun hoitoon voidaan käyttää myös desmopressiini-hormonia (Minirin®), joka on reseptilääke. Se tehoaa noin 70 %:lle lapsista. Tosin hormonihoidon lopetuksen jälkeen kastelu melko usein palaa. Lääkehoito vaatii aina käynnin lääkärin luona, jolloin reseptin ohella annetaan tarkemmat ohjeet lääkkeen annostelusta ja kokeilun kestosta. Erityisesti leireille tai yökylään lähdettäessä voidaan isoille lapsille määrätä desmopressiinia myös tilapäisesti.

Kasteluhälyttimen ja desmopressiinin lisäksi tarjolla on myös virtsarakon toimintaan vaikuttavaa lääkettä (antikolinergejä), jota voidaan käyttää niin yö- kuin päiväkastelijoillakin lääkärin ohjauksessa.

Mitä neuvoja antaisitte kirjoittajalle ja tämän lapselle? Mistä teillä on löytynyt apu? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Mikä avuksi koululaisen yökasteluun?”

 • Tuula sanoo:

  Uskoisin, että tuo yökastelu on yleisempää kuin uskommekaan. Meillä on ollut erilaiset vuodesuojat käytössä ongelman kanssa. Omallakaan lapsella ei mitään lääketieteellistä vaivaa löytynyt ja kastelu loppui itsestään jossakin vaiheessa. Tuo on kyllä tärkeää, että lasta ei rangaista yökastelusta vaan siihen suhtaudutaan ymmärtäväisesti.

  https://www.suomenlaitostekstiilit.com/sairaalatpalvelutalot/vuodesuojat

 • Eimapa sanoo:

  Tuttu tarina. Meillä tyttö kastelu enimmäkseen päivisin. Pissa vaan tuli, ikäänkuin ei olisi tunnistanut rakon täyttymistä. Tutkimuksia tehtiin, kokeiltiin lääkitystä. Ei ollut apua eikä rakenteellista vikaa löytynyt. Meillä vaiva parani kokonaan osteopaatilla. Saimme jostakin vinkin mennä lapsiin erikoistuneelle osteopaatille. Vajaa vuosi siellä käytiin ja vaiva jäi kokonaan pois. Mikä helpotus kun vihdoin pääsi yökylään ( 8v)

 • Pyykkäri sanoo:

  Meillä on kokeiltu herättelyt, juomisen rajoittaminen sekä Minirinit, mistään ei ole ollut pitkällistä apua. Lapsi on jo teini. Edelleen vahinkoja sattuu ehkä noin kerran viikossa. Tyydyn pesemään pyykkiä ja odottamaan…

 • Ei enää pissipyykkiä sanoo:

  Meillä toimi minirin-lääke, sitä saa suihkeena ja tablettina. Tuo suihke vei meillä lapsen aivan tukkoon ja vaihdettiin tabletteihin. Kannattaa käyttää lääkärillä ja pyytää lääkitys mieluummin kuin väsyttää itsensä ja eihän se lapsestakaan ole kivaa, kun pissa karkaa. Rajottaa aika lailla hänenkin elämää.

 • SE sanoo:

  Voi tsemppiä tosi kovasti sinne! Oikeastaan muuta neuvoa en osaa antaa kuin kärsivällisyyttä. Meillä kastelu loppui aikanaan mutta siihen mennessä olin jo aivan hermona ja kaikki keinot tuntui olevan käytetty. Vain aika auttoi. Et ole yksin asian kanssa!! Muista se ja asia saa ärsyttää ja hävettää ja kaikkea muutakin mutta usko että se menee ohi!

 • RK sanoo:

  Jos muksulla on oma kännykkä, siihen voi laittaa muistutuksen iltapissalla käynnistä. Jos ei ole omaa niin sitten hälytys vanhemman puhelimeen. Itse käytän toistuvaa kännykkähälytystä että muistan ottaa lääkkeen.

 • Marwa sanoo:

  Meidän kohta 7v pojalla oli vielä vuosi sitten jatkuvaa yökastelua. Nukkui niin sikeästi ettei herännyt hädän tunteeseen. Neuvolasta saimme lainaan kasteluhälyttimen ja n.3kk päästä oli yökastelu loppu. Vaatihan sekin välillä 2-3krta yöllä lakanoiden vaihto vanhemmilta paljon, mutta se että pärjättiin ilman lääkitystä oli toki parempi. Samassa huoneessa nukkui ja nukkuu pikkuveli joka toki heräsi hälytin ääneen, mutta jatkoi aina unia. Nykyään poika herää itse öisin jos on pissahätä. Vahinkoja käynyt vuoden aikana max 2.

 • Janina sanoo:

  Minirin toi meidän perheelle avun. Itse koin, että turha itseä ja lasta ”kiusata” asialla sen enempää, kun asiaan on yksinkertainen ratkaisu.

  Jos lapsi ei herää vessahätään, ei hän herää siihen, vaikka kuinka muistuttelen ja ohjaan. Lisäksi kouluikäisten elämään kuuluu yökyläilyjä, yökouluja ja leirejä. Näille osallistumiseen on melkoinen kynnys, jos pitää jännittää, että tuleeko poissa kaikkien edessä sänkyyn.

  Lääke hoiti ongelman: yöt nukuttiin rauhassa ja pyykiltä vältyttiin. Lääke jäi pois tarpeettomana 11-vuotiaana.

 • Äiti älä nuku sanoo:

  Meillä on auttanut kun herätän kerran yössä vessaan, eli tarkkaile mihin aikaan sänky kastuu ja ala herättämään lapsi ennen tätä, meillä meni pari-kolme viikkoa kun herätin lapsen joka yö, niin hän oppi itse heräämään vessaan samaan aikaan.

 • mäkin sanoo:

  Meillä herätettiin joka yö pissalle klo 23 ennenkuin itse mentiin nukkumaan kaks nuorimmaista, ja kyllä alakoulussa jo oltiin. Vessaan istumaan oli hereillä tai ei, oli yötä tai ei .. kyllä sieltä aina pisu tuli muutaman minuutin odottelun jälkeen.
  Nykyäänkin molemmat herää noin 23 maissa pissalle ihan itsekseen 😉

  Ja minä herään yhä joka yö, jos eivät mene vessaan, kun en uneeni kuule askeleita vessaa kohti…

  Eli ajoissa nukkumaan ja 23 ylös pissalle.. toimii!

 • Jarkko sanoo:

  Painava peitto, on joskus auttanut johonkin, en muista tarkemmin oliko nimenomaan yökasteluun.

 • Eevia sanoo:

  Meillä vanhimmainen liritteli housuun ja sänkyyn toisinaan myös juurikin siitä syytä ettei malttanut tai jaksanut mennä vessaan.
  Tehtiin palkintokartta. Joka päivä kun ei tullut lirua sai tarran karttaan. Kun koko kuukauden matka oli kuljettu sai kaksi leffalippua. Riitti motivastioksi 🙂
  Meillä on myös kännykkä kielto koko talossa vanhempia myöten kl.18.30 jälkeen. Silloin alka ilta hommat ja rauhoittuminen. Kannattaa kokeilla 🙂

 • Tiedän tunteen sanoo:

  Tiedän tuon epätoivon hyvin. On raskasta yöstä toiseen nousta vaihtamaan petivaatteita. Meillä auttoi Minrin-lääkitys, vaikka monet jostain syystä tuntuvat sitä välttelevän. Hälypatjaa emme kokeilleet, sillä pienempi sisarus nukkui samassa huoneessa. Lääkitys voitiin 6 kk jälkeen annoksen pienentämisen jälkeen lopettaa ja lapsen elimistö oli kypsynyt tuottamaan tarvittavaa hormonia.

  Valitettavasti usein yökastelun ei auta illan juomisten rajoittamiset tms. Näitä mekin kokeilimme vaikka mitä. Usein lapsi myös sikeäuninen, jolloin hälypatjaan herää koko muu perhe.

 • Hilla sanoo:

  No ensinäkin se tietokone ja muu elektroniikka ois ihan joka kantilta hyvä laittaa kiinni pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

  Pissallakäynti rutiiniksi ja muovitettua froteeta lakanan alle, säästää patjat ja pyykkäystä.

 • Yksi x-kastelijan äiti sanoo:

  Hei
  Meillä apu löytyi ihan lääkärin pakeilta ja lääkkeillä kun vielä 9-vuotias kasteli vuoteensa. Kaikki mahdollinen oli tehty, ei juomista illalla, muistutus iltapisulla käynnistä. Nostin jopa nukkuvan lapsen jossain vaiheessa vielä potalle, kun itse olin menossa nukkumaan. Mikään ei auttanut. Lääkäri totesi vain, että toiset kehittyy tässä asiassa tosi hitaasti ja kirjoitti reseptin. Muistaakseni lääkkeen nimi oli Minirin. Mutta tosiaan vaatii lääkärissä käynnin. Lääke tehosi tosi hyvin ja noin 3 kk jälkeen kastelu oli jäänyt pois. Siitä sitten vähitellen lopetettiin myös lääkkeen käyttö.
  Patjan päällä käytin sellaista muovitettua froteeta, joka ei läpäise virtsaa.

 • Taru sanoo:

  Rutiinit iltatoimiin, vain vähän juomista iltaruoan jälkeen ja vaikka pariin otteeseen pissalle ennen nukkumaan menoa. Meillä vajaa 6-vuotias juuri opettelee yökuivaksi hälytyspatjan avulla. Se on toiminut yllättävän hyvin!

 • Kolmen äiti sanoo:

  Kärsivällisyyttä, vuodesuoja, muistuttelua iltapissalla käymisestä ja koululääkärin juttusille. Iltaisin juomia kannattaa myös vähän rajoittaa.
  Meillä kastelua jatkui n. 10-vuotiaaksi, Minirin auttoi huomattavasti, mutta satunnaisia vahinkoja kävi silti. Ajastaan pojan elimistö kypsyi ja Minirin jätettiin pois tarpeettomana.
  Jos itse käytte lasta myöhemmin nukkumaan tai satutte heräämään yöllä, niin kannattaa herättää lapsi käymään vessassa. Ei ehkä kuitenkaan kannata omia yöunia pilata sillä, että ottaisi joka yö tehtäväkseen lapsen herättelyn.
  Meillä kasteluvaivaa oli yhdellä kolmesta pojasta. Hän nukkui niin kertakaikkisen sikeästi, ettei herännyt välttämättä edes märkiin lakanoihin.

 • Malla sanoo:

  Tässähän on se vastaus jo sanottuna. Eli ei muista mennä, jos ei muistuteta. No sitten joka ilta muistutetaan ja katsotaan, että asia myös tapahtuu. Tuonikäistä pitää vielä muistuttaa.

 • Jepa sanoo:

  Meillä pian 7-vuotias tyttö pissasi juuri toissayönä sänkyyn, hetken aikaa menikin hyvin. Meillä toimii se, ettei illalla ylen määrin juoda, pissalla on käytävä ennen nukkumaan menoa ja siitä parin tunnin kuluttua, kun itse oon menossa nukkumaan niin käytän tytön vielä pissalla. Nostan siis nukkuvan lapsen sängystä ja vien pimeässä pöntölle ja kehotan pisulle. Joskus tulee, joskus ei, mutta ainakin näen vaivan ja koitan mieluummin kun herään aamussa märkä-sänky-sählinkiin 🙂

 • Nina sanoo:

  Rutiinit käyttöön, hammaspesu ja pissalla käynti viimeisenä nukkumaan mennessä. Itse en kyllä antaisi lapsen katsoa youtubea iltaisin muutenkaan, viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa meillä on ainakin perheen yhteinen iltapala, Aku Ankkaa saa lukea jos haluaa, mutta kännykkä on pois käsistä.