Lomalta odottaa rentoa yhdessäoloa ilman turhaa pingotusta. Hiihtoloma esiteinin kanssa voi kuitenkin olla melkoista piinaa. Liikkumaan sitä ei saa kuin uhkailemalla, kiristämällä ja lahjomalla.

Perhelomat ovat helvetistä, sanoin miehelleni eilen aamulla, kun yhteistä talvilomailua oli takana jokunen päivä. Pinna jotenkin kiristyi, kun joka asiasta saa vääntää esiteinin kaikkitietävän egon kanssa. Nuorempi ei napise jatkuvasti, mutta tulee perästä kovaa vauhtia. Apua.

Esimerkkitapaus: Olimme lähdössä hiihtämään ja monojen koosta, suksien luistavuudesta, vaatteiden valinnasta ja hanskojen käytöstä sai ”keskustella” ihan ajan kanssa. Pakkasta oli se -12 astetta että alastihan sinne ulos ei voi lähteä. No hikisen väännön ja vänkäämisen jälkeen pääsimme koko perhe yhdessä ladulle. Sovimme, että kukaan ei valita mistään hiihdon aikana. Kaikki meni hyvin, joskin nelihenkinen seurueemme hiihti jokainen eri tahdissa eli hikilenkit on kyllä tehtävä ihan erikseen – ja itsekseen.

Hiihdon jälkeen maistui ruoka – jopa esiteini kehui jauhelihapastamössöäni, jonka sain nopeasti loihdittua nälkäisille liikkujille.

Yleensähän olen äitinä tyhmä, en osaa enkä tajua mitään. Just, just.

Pitäisi osata suhtautua huumorilla, mutta aina se ei ole helppoa. Jotenkin tuntuu, että otamme tämän esiteini-pojan kanssa enemmän yhteen kuin hän ja isänsä. Mistähän sekin johtuu?

Ei auta kuin katsoa peiliin. Saisin minäkin vähän kasvaa äitinä. Miten voisi kasvattaa kärsivällisyyttään ja ymmärtää, että esiteinin sisällä myllertää? Miten sen on voinut jotenkin unohtaa, vaikka on itsekin käynyt saman läpi?

Hiihdon jälkeen esiteini sanoi haluavansa yhdessä hiihtämään myös seuraavana päivänä. Ehkä tällä kertaa ei tarvitse vääntää varusteista eikä mistään muustakaan. Ehkä läsnäolo ja kuuntelu voisivat toimia paremmin kuin ärsyyntyminen. Hei, mähän alan oppia.

Miten teidän perhelomailut sujuvat? Mitä vinkkejä antaisit muille perhelomailijoille?

P.S. On tässä se hyvä puoli, kun lapset ovat jo sen verran isoja, että pärjäävät vähän aikaa kahdestaankin, että pääsin mieheni kanssa iltalenkille – ja kävimmepä muuten nappaamassa nopeat after skitkin hotellin baarissa!

Nimim. Perhelomailija

P.S. Joko teillä askarreltiin tämä ällötys?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Meneekö lomalla sukset ristiin?”

  • Marple sanoo:

    Ei mee. Enää yksi lapsi seitsemästä kotona. Hän lähtee Nuorisotoimen Hki-linkkarimatkalle maanantaina. Olin ottanut kaksi vl-päivää ja yhden ylityövapaan loppuviikoksi, kun mieskin opettajasopimuksella on lomalla koko viikon. Tänä aamuna mies sitten ilmoitti, ettei ookaan lomalla, kun on luvattu pakkasviikko, niin voi yhtä hyvin olla töissä, ja lomailla sitten pääsiäisenä, kun on jo kevät 😳
    Okei, meidän töissä lomat anotaan ajoissa, varsinkin kun esimieskin on lomalla hiihtolomaviikon. Teini käy Helsingissä, se on hänen lomakohokohtansa ja loppuviikon lepäilee siitä. Ite mietin, et mitä ekstraa, etten vaan tekis vaan kotitöitä ja ruokaa valmiiksi ym….päivä Tallinnassa, vai lähtisikö joku kaveri käymään päiväkseltään Viipurissa, vai lähtisinkö käymään Helsingissä. Vai olisinko kotona, hiihtäisin vaik pakkasta on luvattu -30. Ompelisin jotain kivaa Itselle tai kotiin. Neuloisin Islanti-villapaidan miehelle valmiiksi ja katselisin kivoja sarjoja. Tekisin hyvää ruokaa kera viinilasillisen. Kun on kerran loma. ❣️

  • Kevennä vähän sanoo:

    Anna sen teinin kasvaa ja itsenäistyä. Älä holhoa.