Luomu sopii naperon naposteluun
Harva lapsi aloittaa ruokiin tutustumisensa suoraan kanankoivista. Nakeista on kyllä jokunen yrittänyt, mutta jämähtänyt imeskelyn asteelle.
Hedelmä- ja kasvissoseitahan sitä on tapana vauvojen suuhun tuupata. Vähän vanhempien lasten kanssa saakin sitten usein olla himpun verran luovempi, että rapea ja rouskuva eväs tekee kauppansa. Vauvat ja lapset syövät niin paljon kasviksia ja hedelmiä pelkkien purkkiruokien ja smuutipussien mukana, että sillä on todellista merkitystä, mitä ne sisältävät.
Luomukasviksen salaisuus on kuoressa. Koska kuoresta puuttuvat säilöntäaineet, sen voi huoletta syödä. Suurin osa ravinteista kehittyy kuoren alapinnalla ja menee hukkaan kuoritussa hedelmässä.
Runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio on erityisen kätevä päiväkoti- ja kouluikäisten kanssa, sillä antioksidantit ovat todellisia tautien tuhoajia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi luomuporkkanoissa, -parsakaalissa ja -omenoissa on huomattavasti suuremmat antioksidanttipitoisuudet kuin perinteisen sadon tuotteissa.
Tähän on muuten ihan looginen syy. Luomukasvatettu sato joutuu puolustamaan itseään tehokkaammin kuin torjunta-aineilla suojattu. Niinpä esimerkiksi luomuporkkana tuottaa aineita, kuten polyasetyleeniä, jolla on paitsi porkkanaa napostelevilta hyönteisiltä suojaava funktio, myös mahdollisesti ihmistä tietynlaisilta syöviltä suojaavia ominaisuuksia.
Nyt pitäisi vielä saada ne kuorelliset luonnon antimet naperoiden himoitsemiksi. Jostain syystä perinteinen omena tai porkkana ei luonnollisessa muodossaan vetoa joka vekaraan. Tämän vuoksi on keksitty vihannesveitset, joilla kasvikset saa heti houkuttelevammiksi ihan vain lohkoamalla tai veistelemällä ne tikuiksi. Dipin kanssa ne ovat vielä vastustamattomampia, kokeile guacamolea tai hummusta.
Nirsompaa pikku nautiskelijaa varten on sitten ihan omat konstinsa. Huonon Äidinkin sivuilla on esitelty ötökkävihanneksia, joiden luulisi herättävän mielenkiinnon. Rouskuvista suupaloista voi veistellä myös lintuja, autoja (kiinnitä paksun omenanviipaleen alaosaan viinirypäleenpuolikkaat hammastikuilla renkaiksi) tai vaikka banaanipalmuja (pilko banaani palmun varreksi ja lisää kiivinlohkoja lehdiksi). Eli lisää pikku puuhaa muutenkin hektiseen arkirumbaan! Mutta mitä sitä ei jälkikasvunsa eteen…..
Vinkkejä kauden kasvisherkuista ja niiden käyttömahdollisuuksista löydät Satotukun suuresta luomuvalikoimasta, täältä.
Luomua. Ilman muuta -sivustolta saat paljon lisätietoja kaikesta luomusta.
PS. Kommentoimalla tähän juttuun, osallistut Satotukun luomutuotepaketin arvontaan! Mitä Satotukun valikoiman hedelmää/kasvista/vihreää/ sinä haluaisit tarjota lapsellesi luomuna ? Voittaja arvotaan kommenttien jättäneiden sekä Facebookissa osallistuneiden kesken.
Tämä on kaupallinen luomuyhteistyö.
— Huono Äiti
Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Porkkana maistuisi meille 🙂
Meillä onneksi maistuvat vihreät hyvin lapsillekin. Luomua pitäisi suosia, kiitos erittäin aiheellisesta muistutuksesta!
Satotukusta luomuavokadot, luomumangot ja luomubanaanit tekisivät varmasti hetkessä kauppansa.
Upeita! Onneksi meillä ei tarvitse houkutella ketään… Niitä syödään muutenkin niin mielellään. 🙂
No eipä veistellä ja askarrella ku palat häviää samantien parempiin suihin/ jää hienot teokset vaan kuivumaan kun ei tykätäkkää.
Porkkana olisi just passeli saada lautaselta suuhun ilman irvistyksiä.
keräkaalia
Oi, ihana! Lapsena oli ihan parasta kun äiti teki ”kukkia” kurkusta ja tomaatista. Vaikka olisin kyllä muutenkin niitä syönyt..
Joo kyllä sitä vois koittaa veistellä, tulokseksi veikkaisin omenamössöä! Maistuuhan se 😀
Ompa ihania.
Ei meilläkään veistellä joutsenia tai ötököitä kasviksista tai hedelmistä 🙂 ne tarjotaan pestynä, tarpeen vaatiessa kuorittuna & pilkottuna. Omenat, kurkku, tomaatit sekä porkkanat tekee meillä hyvin kauppansa.