Lootussynnytys: hoivaat uuden vauvan lisäksi myös istukkaa?
Kuuma trendi vai harkitsematon riski? Lootussynnytys nyt sitten. Voi morjes taas.
Synnytys on luonnollinen ja voimakas tapahtuma, joka herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä tulevissa äideissä. Viime aikoina yksi erityinen synnytystapa on noussut esiin kuin salama kirkkaalta taivaalta – lotus-synnytys. Tämä räväkkä ja äärimmäinen synnytysmenetelmä on herättänyt kohua ja mielipiteitä ympäri maailman.
Lootussynnytys perustuu ajatukseen siitä, että vastasyntynyt vauva jätetään kiinni istukkaan, kunnes se irtoaa luonnollisesti. Tämä tarkoittaa, että napanuoraa ei leikata synnytyksen jälkeen, vaan se jätetään koskemattomaksi, kunnes se kuivuu ja irtoaa itsestään, mikä voi kestää päivistä jopa pariin viikkoon.
Huolimatta tämän hetkisestä trendikkyydestä, lootussynnytys ei ole suinkaan uusi ilmiö. 1970-luvulla Clair Lotus Day tutki simpanssien synnytystapoja ja huomioi, miten simpanssit jättivät irrottamatta istukan pennuiltaan. Nyt lootussynnytys-aiheiset videot keräävät miljoonia tykkäyksiä sosiaalisen median palvelussa TikTokissa.
Kannattajat väittävät, että lootussynnytys tarjoaa useita etuja. He uskovat, että istukasta siirtyy synnytyksen jälkeen pitkään verta, hormoneja sekä ravintoaineita, mikä lisää vastustuskykyä ja terveyttä. Tästä onkin tiettyyn rajaan asti tieteellistä näyttöä ja muun muassa American College of Obstetricians and Gynegologists (ACOG) suosittelee minimissään 30-60 sekunnin odotusta ennen vastasyntyneen napanuoran katkaisua, jotta verenkierrollinen siirtymä parantuisi. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa (TAYS) vauvan ja istukan välisen verenkierron annetaan sykkiä vähintään kolme minuuttia ennen napanuoran katkaisua. Tällä on todettu positiivisia vaikutuksia vauvan verenpaineeseen sekä hemoglobiiniarvoihin. Terveydellisten tekijöiden ohella lootussynnytyksen kannattajat uskovat, että tämä synnytystapa luo vahvemman emotionaalisen siteen äidin, vauvan ja istukan välille.
Vaikka jotkut äidit ja synnytysammattilaiset ovat vakuuttuneita lootussynnytyksen eduista, monet asiantuntijat ovat huolestuneita tästä äärimmäisestä käytännöstä. Heidän mukaansa lootussynnytys lisää vakavia riskejä sekä äidille että vauvalle.
Ensinnäkin, pitkäaikainen kiinni jääminen istukkaan altistaa vastasyntyneen infektioille. Istukka on kudosta, joka on altis bakteereille ja mikrobeille, ja sen luonnollinen hajoaminen voi aiheuttaa vaarallisia infektioita, kuten verenmyrkytyksellisen sokin. Lisäksi tämä synnytystapa voi hidastaa lääkärin kykyä havaita mahdollisia terveysongelmia vauvassa, kuten sydänongelmia tai hengitysvaikeuksia.
Toiseksi, pitkäaikainen napanuoran jättäminen paikalleen lisää verenvuotoriskiä äidille synnytyksen jälkeen. Napanuoran kiinnitys istukkaan voi hidastaa synnytyksen jälkeistä verenvuotoa ja aiheuttaa äidin terveydelle vaarallisen tilanteen.
Vaikka lootussynnytys voi kuulostaa eksoottiselta ja kiehtovalta ajatukselta, on tärkeää ottaa huomioon sen riskit ja puutteellinen tieteellinen perusta. Synnytys on äidin ja vauvan terveyden kannalta kriittinen tapahtuma, ja luotettavan lääketieteellisen avun saaminen on välttämätöntä.
Loppujen lopuksi jokaisen äidin tulisi tehdä synnytyspäätös omien tarpeidensa ja asiantuntijoiden suositusten perusteella. On tärkeää punnita huolellisesti riskejä ja hyötyjä, ja tehdä valinta, joka parhaiten tukee terveyttä ja hyvinvointia sekä äidille että vauvalle.
Mitä mieltä olet? Voiko esihistoriallinen synnytystapa olla varteenotettava vaihtoehto modernin lääketieteen tukemalle synnytysprosessille? Kerro meille kommenteissa!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.