On tavallista, että lapsi sairastaa useamman kuumeen vuodessa. Lapsen kuume nousee helposti korkeammaksi kuin aikuisen, mikä saattaa säikäyttää vanhemman.

Kuumeella tarkoitetaan sitä, että ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta. Yleisin syy on viruksen aiheuttama nuhakuume. Lämmönnousu kuuluu myös moniin muihin tulehdussairauksiin, kuten bakteeri- ja alkueläininfektioihin. Myös virusten aiheuttamiin suolistotulehduksiin kuten ruokamyrkytyksiin voi liittyä kuumetta.

Pelkkä kuumeen korkeus ei suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta. Virusinfektion alkupäivinä lämpö voi aikuisella nousta yli 39 asteen, lapsella korkeammaksikin. Monesti lapsen kuume myös nousee iltaa kohden. Korkeampi iltalämpö ei siis kerro siitä, että lapsen sairaus pahenisi. 40 asteen kuume ei yleensä ole vaarallinen, vaikka vointi monesti onkin tukala. Elimistölle alkaa aiheutua vaurioita vasta yli 42 asteen kuumeesta. Yleensä infektiosairaudet eivät nosta kuumetta niin korkeaksi.

Mitä lapsen kuumeesta pitää tietää? Milloin kuumetta tulee lääkitä, ja milloin lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun? Lue vastaukset:

Mikä on kuumetta?

Kuumeella ei ole virallisesti hyväksyttyä raja-arvoa. Kehon lämpötila vaihtelee mm. liikkumisen ja ympäristön lämmön mukaan, yleensä välillä 36,0–37,5 °C. Yleensä levossa olevalla lapsella yli 38,0 °C:een lämpö merkitsee kuumetta. Kuume on vain yksi sairauden merkki, ja lapsen kokonaisvointi ratkaisee.

Kauanko lapsen kuume kestää?

Virusperäisissä hengitystieinfektioissa kuume kestää keskimäärin 3–5 vrk, mutta monesti sitäkin pidempään. Ripulitaudeissa kuumeen kesto on yleensä 2–3 vuorokautta ja vauvarokossa kolme vuorokautta, mutta voi venyä jopa viiteen päivään. Joissain virusinfektioissa kuume voi kestää runsaan viikonkin.

Kolme päivää ei siis ole ”normaalin” kuumeen raja, eikä myöskään raja siihen, milloin lapsi tulisi viedä lääkäriin. Lapsen vointi muuten ratkaisee, ei kuumeen kesto.

Kuva Janko Ferlič.

Miten lapsen kuumetta hoidetaan?

Kuumeinen lapsi saa vointisa mukaan leikkiä ja oleilla vapaasti, sängyssä ei siis tarvitse maata. Monesti lapsilla riittää kuumeisenakin energiaa touhuta. Jos lapsi on aivan voimaton ja haluton, voi tilanne vaatia lääkärin tarkastusta.

Kevyt vaatetus ja ihon siveleminen viileällä (ei kylmällä) voi helpottaa. Älä pidä kuumeista lasta peittojen alla hikoamassa. Lapselle tulee tarjota nesteitä juotavaksi, sillä kuume kuivattaa elimistöä. Jos ruoka ei maistu, anna lapsen juoda sokeripitoisia juomia. Se, että lapsi saa energiaa, on tärkeintä, joten anna sairaan lapsen syödä sellaista ruokaa, joka hänelle uppoaa helposti.

Miten lapsen kuumetta lääkitään?

Virallista rajaa kuumelääkkeiden käytölle ei ole, mutta yleensä yli 38,5°C:een kuumetta kannattaa lääkitä. Lääkkeet voivat helpottaa myös väsymystä, kipuja ja huonoa oloa, joten muiden oireiden lievittämiseksi lääkettä voi antaa, vaikka lapsen kuume olisi lievempi. Lapsen kuumelääkkeiksi sopivat ovat parasetamoli, ibuprofeeni ja naprokseeni. Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei tule antaa pienille lapsille maksavaurioriskin vuoksi. Lääkkeen annostelu suun kautta on kaikenikäisillä suositeltavin vaihtoehto. Supot on todettu tehottomammiksi kuin suun kautta annettavat lääkkeet. Lapsille sopivia kipulääkkeitä löytyy myös nestemäisinä mikäli tablettien nieleminen on vaikeaa.

Älä pihistele lääkkeiden kanssa, jos lapsella on tukala olo tai kipuja. Kuumeen alentaminen lääkkeillä ei johda sairauden pitkittymiseen. Noudata pakkauksesta löytyvää annosteluohjetta.

Pitääkö kuumeisen lapsen pysyä kotona?

Kuumeisen lapsen ei tule mennä päiväkotiin, kouluun tai harrastuksiin. Sen sijaan lapsi voi tulla mukaan esimerkiksi kauppareissulle oikein puettuna ja vointinsa mukaan. Tietenkään sairasta lasta ei pidä raahata ympäriinsä, mutta kuumeinen lapsi voi olla vanhemman mukana sen verran kuin arjen sujuminen edellyttää.

Päiväkotien sääntö on yleensä se, että lapsi voi palata hoitoon yhden kuumeettoman päivän jälkeen. Vanhemman tulee arvioida, millainen lapsen kokonaisvointi ja jaksaminen on. Joskus voi olla tarpeen pitää lasta kotona vaikka kuumeettomia päiviä olisi ollut useampia.

Tärkeää on, että sairaana ollut lapsi ei palaa liikuntaharrastuksen pariin liian aikaisin. Kuumeessa ei missään tapauksessa saa mennä treeneihin!

Lapsen kuume – milloin lääkäriin?

– Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan lämpö on yli 38°C.

– Lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.

– Lapsi on sekava tai muutoin huonossa kunnossa.

– Lapsen iholle tulee mustelmia.

– Lapsi ontuu tai lapsen nivelet turpoavat.

– Lapsen kuumeelle ei ole syytä (ei mitään muita oireita).

Lue lisää siitä, milloin lapsi pitää viedä lääkäriin.


Kuva Picsea, ylin kuva Shutterstock.

Lapsen kuume – muista nämä:

– Korkeastakaan kuumesta ei tarvitse huolestua jos lapsi voi hyvin.

– Tarjoa lapselle juotavaa.

– Lapsen oloa voi viilentää vähentämällä vaatetusta tai laskemalla huoneenlämpöä.

– Lapsen kuumetta voi turvallisesti alentaa käsikauppalääkkeillä, jotka myös helpottavat kipuja.

– Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuume vaatii lääkärikäynnin.

– Voimaton ja haluton kuumeinen lapsi tulee viedä lääkäriin.

Lähteet:

Terveyskirjasto

Duodecim-lehti

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia